J. Stoltenbergas: Vilniaus viršūnių susitikime tikimasi sustiprinti Baltijos šalių gynybą

Liepą Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikime tikimasi atnaujinti regioninius planus ir reikšmingai sustiprinti Baltijos šalių gynybą, interviu LRT televizijos laidai „Savaitė“ teigia NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

LRT radijo sekmadienį transliuotame interviu fragmente J. Stoltenbergas taip pat tvirtino, jog bus siekiama sutarimo dėl NATO šalių išlaidų gynybai didinimo.

„Greta didesnių pajėgumų, svarbiausi dalykai, kuriuos dabar rengiame ir sutarsime Vilniuje – nauji gynybos planai, pajėgų modelis. Taip pat didinsime išlaidas gynybai, siekdami užtikrinti mūsų pajėgų pasirengimą, kad prireikus jau esantys pajėgumai greitai būtų dar sustiprinti“, – sakė NATO vadovas.

Jis pažymi, kad NATO jau reikšmingai sustiprino buvimą Rytiniame aljanso sparne, tačiau „nuolat svarstome, ką dar galėtumėme padaryti“.

„Svarbiausia turėti reikšmingo dydžio labai aukšto parengtumo pajėgas, kurias prireikus būtų galima greitai perdislokuoti“, –  tvirtino J. Stoltenbergas.

Visas interviu bus transliuojamas vėliau sekmadienį per LRT televiziją.

Šią savaitę Varšuvoje dalyvavęs bendrame Bukarešto devyneto susitikime su J. Stoltenbergu ir JAV prezidentu ir Joe Bidenu Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigia pasiūlęs, kad aljansas regione dislokuotų kovinius sraigtasparnius, HIMARS raketų sistemas.

NATO šalys 2014-aisiais yra sutarusios dėl 2 proc. BVP gynybai siekiamybės. J. Stoltenbergas praėjusią savaitę NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje išreiškė lūkestį, kad ši riba taps „apatine riba arba minimumu“. Šio tikslo įtvirtinimo Vilniaus viršūnių susitikime liepą siekia Lietuva bei kai kurios kitos NATO partnerės.

Lietuva taip pat tikisi, kad būsimajame Aljanso šalių lyderių susitikime kaip pilnateisės narės dalyvaus Suomija ir Švedija, nors pastarosios narystę kol kas blokuoja Turkija, taip pat pasiūlyti nuo Rusijos karinės invazijos besiginančiai Ukrainai konkrečių žingsnių siekiant NATO narystės. 

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime tikimasi apie 40 NATO šalių-narių ir šalių partnerių delegacijų, pirminiais duomenimis, renginyje dalyvaus ir delegacijas lydės apie 5 tūkst. žmonių.

Susitikime turėtų dalyvauti ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Toks susitikimas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Trys naslaites

Trys naslaites portretas
Irgi tikisi.

Puiku

Puiku portretas
Įveskite karo policiją iš įvežtinių karių, ne vietinių. Tikėtinos didelės skerdynės Lietuvoje, nes ukrainiečiai pralaimės rusams ir tai yra akivaizdu. Nuo oat ūradžių buvo aišku, kad ukrainiečiai pralaimės. Ųkrų gana daug visokių neformalių ir apsivigusiųjų įvažiavo į Lietuvą po 2022 vasario 24. Paskui juos įvažiuos ir tie, kurie juos išskers. Todėl būtina įvesti karo policiją iš užsienio karių. Vietiniai yra perkami, parduodami, policija daugiausia susijusi su prostitucijos, narkotikų prekybos verslais, teismai korumpuoti, va.ldžia degradavusi. Lietuva per 33 metus įrodė tik vieną dalyką, kad nesugeba tvarkytis ir kaip valstybė patyrė fiasko. Belieka prisiglausti prie latvių, lenkų ir kaip valstybei bankrutuoti in corpore.

To Lietuvą 30 m puola

To Lietuvą 30 m puola  portretas
Tokiems apžvalgininkams reikėtų suprasti, jeigu ne Nato , Rusija nebūtų apsiribojusi tik vargšų ukrainiečių civilių skerdimu šiuo metu, orda gyvena 13 amžiuje deja ir nesupranta kaip išlikti civilizuotame pasaulyje nepuolant, neatiminėjant, nežudant. Net turistės ruskės kandžioja pirštus europietis. Visiški grūdūs viduramžiai Rusija ir visi iki vien rusai ir jų palikuonys es
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių