Jei Rusija ir Baltarusija nesilaiko tarptautinės teisės, ar joms vieta Jungtinėse Tautose?

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, dalyvaudama Jungtinių Tautų (JT) Tarptautiniame migracijos peržiūros forume, pasmerkė Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir ragino Rusiją ir Baltarusiją gerbti ir laikytis tarptautinės teisės.

„Pastarasis laikas pažymėtas dramatiškų geopolitinių pokyčių. Dėl surengtos hibridinės atakos prieš Europos Sąjungą tūkstančiai nekaltų žmonių tapo Baltarusijos režimo įrankiu politiniam spaudimui naudoti. Rusijos vykdoma karinė agresija prieš suverenią Ukrainą, prisidedant ir Baltarusijai, sukėlė padarinių, kurių Europa nematė nuo Antrojo pasaulinio karo. Jei Rusija ir Baltarusija nesilaiko tarptautinės teisės, Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus, genocidą, kyla klausimas, ar joms vieta Jungtinių Tautų Organizacijoje, kurios tikslas – palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą, plėtoti draugiškus tautų santykius bei siekti tarptautinio bendradarbiavimo“, – posėdyje kalbėjo ministrė. 

Jei Rusija ir Baltarusija nesilaiko tarptautinės teisės, Ukrainoje vykdo karo nusikaltimus, genocidą, kyla klausimas, ar joms vieta Jungtinių Tautų Organizacijoje.

JT būstinėje Niujorke vykstančiame pirmajame Tarptautiniame migracijos peržiūros forume JT valstybės narės, nevyriausybinės organizacijos ir stebėtojai susirinko aptarti svarbių tarptautinės migracijos valdymo klausimų, taip pat įvertinti šalių pažangos įgyvendinant Pasaulinį susitarimą dėl saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos.

Ministrė, kalbėdama plenariniame JT posėdyje, taip pat akcentavo, kad nuo 2018 metų Lietuva padarė didelę pažangą modernizuojant ir efektyvinant nacionalinę migracijos valdymo sistemą.

Prieš forumą vykusiame Europos Sąjungos koordinaciniame susitikime ministrė su Europos Komisijos vidaus reikalų komisare Ylva Johansson aptarė Ukrainos karo pabėgėlių priėmimo, situacijos pasienyje su Baltarusija, Kaliningrado tranzito saugumo klausimus bei ES finansinės pagalbos poreikį dorojantis su šiais iššūkiais. Lietuvos patirtis ir iššūkius migracijos valdymo srityje ministrė A. Bilotaitė taip pat ketina aptarti su Tarptautinės migracijos organizacijos generaliniu direktoriumi Antonio Vitorino.


Šiame straipsnyje: Agnė BilotaitėVRMJungtinės Tautosforumaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių