Kaltinimų sulaukęs ambasadorius R. Motuzas atsistatydinti neplanuoja

Prezidentės ir opozicijos kaltinimų dėl pažeidžiamumo sulaukęs, kaip specialusis liudytojas apklaustas ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas sako, kad atsistatydinti neketina.

„Atsistatydinimas būtų, kad aš pripažįstu, jog mes atlikome neteisėtą veiksmą. (...) Aš esu tvirtai įsitikinęs, kad jokių įtarimų nėra ir jokių neteisėtų veiksmų nėra“, – penktadienį BNS sakė konsultacijoms iš Maskvos atšauktas diplomatas.

Pasak jo, ambasadoriaus Rusijoje darbas šiandieniniame santykių su Maskva etape yra „itin sudėtingas ir nelengvas“, todėl reikia „palaukti, kol bus priimti tam tikri sprendimai“.

Taip jis kalbėjo prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad neskaidraus vizos išdavimo byloje apklaustas R. Motuzas tampa pažeidžiamas ir meta šešėlį diplomatinei tarnybai.

Ambasadorius pažadėjo, kad mestą šešėlį išsklaidys.

„Žinoma, kad prezidentė formuoja užsienio politiką, prezidentė skiria ambasadorius ir prezidentė turi teisę vertinti, bet aš pažadu ir esu tvirtai įsitikinęs, kad mes tą šešėlį tiek diplomatinei tarnybai, tiek diplomatinei atstovybei, tiek man kaip asmenybei išsklaidysime“, – kalbėjo R. Motuzas.

Aš esu tvirtai įsitikinęs, kad jokių įtarimų nėra ir jokių neteisėtų veiksmų nėra.

„Aš esu statutinis diplomatas (...) ir mes su valstybės politikų pozicija sutinkame, bet stengiamės savo veiksmais, darbais įrodyti, kad tokių išvadų nedarytų“, – pridūrė jis.

Diplomatas teigė, kad konsultacijoms jis kol kas atšauktas savaitei.

Opoziciniai konservatoriai paragino atleisti ambasadorių iš pareigų. Pasak parlamentarės konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, Rusijoje turi dirbti „tik tokie Lietuvos diplomatai, kurie negali būti pažeidžiami dėl vienų ar kitų priežasčių“.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.

Teisėsauga tyrime dėl prekybos poveikiu yra pateikusi įtarimus buvusiam ilgamečiam diplomatui, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovui Rimantui Šidlauskui, Rusijos piliečiui banko savininkui Rinatui Nasirovui ir verslininkui Albinui Bieliauskui.

Prokurorai įtaria, kad R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, jog R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza.

Paprašė pažiūrėti, kad „viskas būtų gerai“

R. Nasirovui ir jo sūnui vizos kovo pabaigoje išduotos pagal R. Šidlausko raštišką iškvietimą.

Ambasadorius patvirtino, kad prieš išsiųsdamas iškvietimą verslo atstovas jam paskambino. Diplomatas teigė neatsiliepęs iš pirmo karto, nes tuo metu ambasadoje sprendė „rimtą problemą“.

„Jis informavo, kad persiųs tokio pobūdžio dokumentus, ir prašytų, kad pasižiūrėtume, kad viskas būtų gerai“, – sakė R. Motuzas.

Ambasadorius tvirtino atsakęs R. Šidlauskui: „gerai, pasižiūrėsime“. Anot jo, tai yra „eilinė retorika, kurią pasakėme ir pamiršome“.

Diplomatas sakė dažnai sulaukiantis tokio pobūdžio skambučių, pavyzdžiui, ketvirtadienį jam skambino Maskvos J. Vachtangovo teatro atstovas.

„Mes kartais irgi nesuprantam, kodėl mums skambina. Net mūsų konsulams skambina, kad padavė dokumentus, kaip ten bus, panašiai ir panašiai“, – kalbėjo R. Motuzas.

„Gal mums tai bus pamoka, kad ateityje tik raštu bendrausime“, – teigė jis.

Ambasadorius nurodė R. Šidlausko laišką su iškvietimu gavęs praėjus kelioms dienoms po pokalbio ir persiuntęs jį konsulams be jokio papildomo teksto.

„Jokiu būdu nei diplomatinės atstovybės vadovas, nei diplomatas, kuris nėra konsulas, nėra praėjęs mokymų ir neturi pažymėjimo, nėra akredituotas ir neturi prieigos prie duomenų bazės negali atlikti to veiksmo (išduoti vizos). Konsulas visiškai atsako už priimto veiksmo teisėtumą, ir tai yra konsulo diskrecija“, – sakė diplomatas.

Jo teigimu, po papildomo patikrinimo paaiškėjo, kad vizos išdavimas R. Nasirovui atitiko visus reikalavimus.

R. Motuzas trečiadienį apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje, jo apklausa truko apie penkias valandas.

R. Nasirovo advokatas yra patvirtinęs, kad jo ginamasis davė 3 tūkst. eurų R. Šidlauskui, tačiau, pasak jo, tai nebuvo kyšis.

R. Motuzas Lietuvos ambasadoriumi Rusijoje dirba nuo 2015 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Draugą Motuzą atstatydinti gali tik draugas Putinas.

Taip

Taip portretas
jau ne pirmas skandalas

o

o portretas
o kas jo gali klausti? Atšauks ir viskas....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių