A. Kubilius: viena iš karo Ukrainoje priežasčių – Vakarų aplaidumas

Europarlamentaras Andrius Kubilius sekmadienį vykstančiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) tarybos posėdyje teigė, kad viena iš karo Ukrainoje priežasčių buvo Vakarų aplaidumas. Pasak konservatoriaus, apskritai galima sakyti, kad klaidos, kurias Vakarai daro dėl Rusijos, kyla iš noro palaikyti dialogą su ja.

„Ukraina buvo palikta pilkojoje geopolitinėje zonoje ir Putinas tai suprato kaip leidimą, kad jis gali tą šalį draskyti ir okupuoti, ir ką nori daryti, nes Vakarai nesiims jo ginti. Taip sakant, Vakarai nedemonstravo, kad tai yra jų reikalas padėti“, – sakė A. Kubilius, partiečiams pristatydamas paruoštą deklaraciją, kurioje pabrėžiamas visapusiškas palaikymas Ukrainai, o Rusija įvardijama kaip didžiausia grėsmė Europos saugumui.

Europarlamentaro teigimu, svarbu suprasti, kad Kremlius Ukrainos provakarietiškumą supranta kaip grėsmę autoritariniam režimui, nes paskui ukrainiečius gali panorėti sekti ir Rusijos Federacijos gyventojai.

„Kremlius provakarietišką Ukrainos orientaciją regi kaip didžiausią pavojų savo režimui, nes ir rusai gali užsikrėsti Ukrainos pavyzdžiu. Todėl tai viena iš priežasčių, kodėl Putinas pradėjo karą prieš Ukrainą, o Vakarai leido galvoti, kad šitas karas ir nusikaltimas bus atleistas“, – sakė A. Kubilius.

Kremlius provakarietišką Ukrainos orientaciją regi kaip didžiausią pavojų savo režimui, nes ir rusai gali užsikrėsti Ukrainos pavyzdžiu.

Sekmadienį TS-LKD tarybos posėdyje buvo priimta deklaracija, kurioje pabrėžiamas visapusiškas palaikymas Ukrainai, o Rusija įvardinama kaip didžiausia grėsmė Europos saugumui. Deklaracijoje pabrėžiama, kad Ukrainos pasiekta pergalė kare atvertų galimybes demokratinėms permainoms ir pačioje Rusijoje, o tai yra vienintelė garantija, kad kada nors Lietuva nebebus demokratinės erdvės pakraščio valstybė. 

TS-LKD tarybos įsitikinimu, Vakarų transatlantinei reikalinga nauja geopolitinė strategija, kurioje pagrindiniai principai: pripažinti Rusiją kaip didžiausią grėsmę Europos saugumui, užtikrinti Ukrainos pergalę kare, tiekiant jai kuo daugiau sunkiosios ginkluotės, Europai visiškai atsijungti nuo rusiškų energetinių išteklių ir nebefinansuoti Kremliaus karo mašinos bei nedelsiant suteikti Ukrainai ES narės kandidatės statusą. 

TS-LKD taryba teigia, kad antidemokratinė Rusija yra didžiausia grėsmės Europos saugumui. Putinizmas yra tapęs nauju XXI amžiaus fašizmu, su fašistiniam režimui būdinga ideologija, neigiančia kitos nacijos teisę egzistuoti. Su brutaliais karinės agresijos metodais, pereinančias į genocidą. 


Šiame straipsnyje: Andrius Kubiliuskonservatorių tarybakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių