Lenkija: „Ryanair“ lėktuvą į Minską nukreipė Baltarusijos saugumo tarnybos

Lenkija penktadienį pranešė priėjusi išvados, kad  Baltarusijos saugumo tarnybos prisidėjo prie bendrovės  „Ryanair“ keleivinio lėktuvo, gegužę skridusio iš Atėnų į Vilnių, nukreipimo į Minską, kur buvo sulaikytas šiuo laineriu skridęs opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius.

Lenkija tiria incidentą, per kurį Lenkijoje registruotas lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas dėl tariamos bombos grėsmės.

Lėktuvu skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais platformoje „Telegram“ įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“, Minsko laikomą ekstremistiniu, ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo nedelsiant sulaikyti. Jiems iki šiol tebetaikomas namų areštas.

Lenkijos specialiosios tarnybos žurnalistams paruošė pristatymą, kuriame pateikė dispečerinėje vykusių pokalbių garso įrašus ir kitos informacijos, gautos per prokurorų ir kontržvalgybos agentūros ABW atliktą tyrimą.

„Pateikiame jums įrodymų ir kitų faktų, aiškiai rodančių, kad „Ryanair“ lėktuvo užgrobimas buvo Baltarusijos specialiųjų tarnybų operacija, kurios tikslas buvo suimti politinio režimo priešininką“, – žurnalistams sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Žarynas).

Paruoštame pristatyme pasakotojas teigė, kad „vienas (Baltarusijos) KGB pareigūnas davė nurodymus eismo kontrolieriams dispečerinėje Minske, rodo ABW gauti įrašai“.

S. Zaryno pranešime sakoma, kad minėtas KGB pareigūnas „buvo operacijų kambaryje dispečerinės bokšte“.

„Tai buvo pareigūnas, kuris davė nurodymus ir priėmė sprendimus dėl lėktuvo nutupdymo Minske. Tuo pat metu  KGB pareigūnas nuolat palaikė ryšį telefonu su kažkokiu asmeniu ir jam pranešinėjo, kas vyksta su lėktuvu“, – pridūrė jis.

„Reikia pabrėžti, kad eismo kontrolės bokšto perėmimas, įvykdytas specialiųjų tarnybų agento, yra precedento neturintis dalykas, neatitinkantis keliamų reikalavimų ir praktikos“, – sakoma pranešime.

S. Zaryno žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ sakoma, kad tyrimo išvada pagrįsta „liudytojo, buvusio Minsko skrydžių valdymo bokšte, parodymais“.

Šią savaitę laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad buvęs Minsko oro uosto skrydžių vadovas Alehas Halehavas, incidento metu esą dirbęs su „Ryanair“ lėktuvu, vėliau pabėgęs į Lenkiją davė parodymus lenkų pareigūnams apie tai, kaip viskas vyko.

Minsko režimo įvykdytas lėktuvo priverstinis nutupdytas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, o Europos Sąjunga įvedė sankcijų Baltarusijai.

Europos Sąjungos nuomone, keršydamas už įvestas sankcijas Minskas organizuoja migracijos krizę prie Bendrijos sienų su Baltarusija. Nuo vasaros tūkstančiai migrantų iš Vidurinių Rytų kirto arba bandė nelegaliai kirsti rytinę ES sieną ir patekti į Lietuvą, Lenkiją ar Latviją.

Baltarusija kaltinimus neigia ir ragina ES įsileisti migrantus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių