Lietuvoje viešės Rumunijos prezidentas

  • Teksto dydis:

Į Vilnių valstybinio vizito šią savaitę atvyks Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas), kuris su Lietuvos vadovais aptars saugumo situaciją, migracijos klausimus.

 „Tiek Lietuva, tiek Rumunija, nors jos nėra kaimynės, bet šios valstybės yra rytinė Europos Sąjungos ir NATO siena, todėl mes susiduriame su tais pačiais klausimais“, – BNS pirmadienį sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Martynas Lukoševičius.

K.Iohannisas Lietuvoje lankysis trečiadienį.

Rumunijos prezidentas į Vilnių atvyksta artėjant NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje, kuriame Lietuva ir Rumunija tikisi sulaukti papildomų saugumo garantijų iš sąjungininkų.

Baltijos šalys prašo kiekvienoje iš jų dislokuoti po sąjungininkų batalioną, kurio sudėtyje yra iki tūkstančio karių, bei oro gynybos garantijų iš oro policijos misijos naikintuvų. Tuo metu Rumunija iš sąjungininkų tikisi palankių sprendimų dėl karo laivų flotilės Juodojoje jūroje dislokavimo.

„Rumunija ribojasi su Juodąja jūra ir dabar, Rusijai aneksavus Krymą, Rumunija irgi jaučia atsidūrusi fronto linijoje. Tokios pozicijos mūsų šalis labai suvienija“, – sakė M.Lukoševičius.

„Tie visi interesai sutampa tiek Lietuvos, tiek Rumunijos: tai rytinio flango stiprinimas ir didesnis sąjungininkų įsitraukimas į regiono gynybą“, – pridūrė jis.

Lietuvos ir Rumunijos prezidentai taip pat aptars migracijos klausimus. D.Grybauskaitė ir K.Iohannisas kalbėsis apie šalių patirtį integruojant imigrantus, taip pat vykdant pabėgėlių perkėlimą pagal Europos Sąjungos programą.

Pagal šią programą Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus nuo sausio priimti apie 1,1 tūkst. pabėgėlių, Rumunija – apie 4,2 tūkst. migrantų.

Pasak M.Lukoševičiaus, Lietuva ir Rumunija pasisako prieš priverstinį pabėgėlių perkėlimo mechanizmą Europos Komisijai siūlant skirti 250 tūkst. eurų baudą už vieną nepriimtą pabėgėlį. Kartu aukščiausia Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucija siūlo, kad pabėgėliai būtų automatiškai paskirstomi po Bendrijos nares, kai prie ES išorės sienų esanti šalis užtvindoma migrantų antplūdžio.

Vilniuje Rumunijos prezidentas taip pat aplankys Antakalnio kapines ir Sausio 13-osios memorialą prie Seimo, planuojama jo viešnagė Vilniaus universitete bei mokslo centruose.

K.Iohannisą Lietuvos prezidentė apdovanos Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių