Lietuvos politikai glosto brokdarius

Nelygiaverčiai mainai

Tačiau ar iš tiesų įvyko lygiaverčiai mainai, kaip teigia pats Plungės meras?

Nepriklausomi ekspertai teigia, kad broko ištaisymas pagal minėtą garantinį raštą galėtų atsieiti iki 30 tūkst. eurų. Per 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto kapitalinis gatvės ruožo remontas iš viso kainavo 60 tūkst. eurų.

Išeitų, kad pati įmonė turėtų padengti iš savo kišenės pusę įkainotų darbų sumos. Tačiau šiuo atveju mero partijos bičiulio įmonei labiau apsimoka atlikti labdarą – pakloti asfaltą Babrungo gatvėje vos už 7,7 tūkst. eurų.

Paklaustas, ar neįžvelgia interesų konflikto dėl partijos bičiulio įmonės broko, Plungės meras atsakė vienu sakiniu: "Tai juk rinkimų metai".

Laukia pataisų

Kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas J.Gedvilas, paklaustas, kas turėtų priversti rangovą taisyti broką, aiškino, kad tai ne direkcijos reikalas.

"Na, taip, pinigai iš biudžeto. Bet už konkurso organizavimą atsako savivaldybė. Kaip mes galime priversti? Bijau net ką atsakyti. Jei yra brokas, jis turi būti sutvarkytas. Priemonių yra. Gal savivaldybę gali bendruomenė priversti? Blogiausiu atveju Statybų inspekcija gal gali ko nors imtis. Juk yra Statybos įstatymas. O gal Vyriausybės atstovas apskrityje gali ko nors imtis? Tai jų pareiga prižiūrėti, kad būtų laikomasi įstatymų", – pats sau klausimus bėrė Kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas.

Sukęs galvą, tad kas nutiko Plungėje, kad neveikia joks įstatymas brokui šiame rajone likviduoti, J.Gedvilas tarstelėjo, jog Seimo pavasario sesijoje politikai turėtų apsispręsti dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų.

"Jei niekas nesutramdo įmonių, kurios palieka broką, nesilaiko sutarčių, po įstatymo pakeitimo, jas bus galima įtraukti į vadinamuosius juoduosius sąrašus. Tuomet tokios įmonės negalės viešuosiuose konkursuose dalyvauti bent trejus metus. Tik reikia, kad pati perkančioji organizacija to norėtų", – kalbėjo J.Gedvilas.

Ne pirmas skandalas

Plungės rajone tai ne pirmas skandalas, susijęs su viešaisiais pirkimais.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi Plungės rajono savivaldybės administracijos vykdytą supaprastintą mažos vertės lengvojo automobilio pirkimą, konstatavo, kad pirkimas buvo pritaikytas konkrečiai "Škoda Superb" modelio automobiliui.

VPT vertinimu, perkančioji organizacija dirbtinai apribojo realią tiekėjų konkurenciją, pažeidė skaidrumo, nediskriminavimo ir proporcingumo principus.

VPT nustatė, kad perkančioji organizacija pirkimo techninėje specifikacijoje nustatė labai aukštus ir specifinius reikalavimus – tinkančius kelių modelių automobiliams, tačiau pačiam pirkimui skyrė 40 tūkst. eurų (su PVM).

Tokius kainos ir kokybės kriterijus atitinka vienintelis "Škoda Superb" automobilis.

Atsižvelgiant į nustatytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, VPT nuomone, perkančioji organizacija su tiekėju sudarytą sutartį turėtų nutraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juonis

Juonis portretas
Ne balsuokite už liberalus labai prašau Plungės žmonės ką jie daro kad jūs žinotumėte. Pasidomėkite atidžiau kokie jų korumpuoti planai.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Piliečiams belieka paduoti į teismą savivaldybės atsakingus pareigūnus už pareigų neatlikimą. Tai gali būti ir juristai, kurių pareiga išieškoti žalą ,o teisėjas patirs didelį malonumą tenkindamas visuomenės poreikį.Kito efektyvaus kelio nėra, tik su lazda per knyslę.

STEPAS

STEPAS portretas
TARYBŲ LIETUVOJE VIENA PARTIJA KORUMPAVO O DABAR JŲ ŠUTVĖ TAD IR KORUPCIJOS DAUGIAU NES VISIEM REIKIA PASIPELNYTI - O BIUDŽETO VIS JIEM MAŽAI
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių