LLRA ir A. Skardžius dėl neatitikimų prašo VRK perskaičiuoti balsus

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai ir Darbo partijos kandidatas Artūras Skardžius teigia, kad nustačius reikšmingų neatitikimų Panerių-Grigiškių vienmandatėje apygardoje, turėtų būti perskaičiuoti balsai visoje Lietuvoje.

Partijų atstovai taip pat tvirtina, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nustačius, jog maždaug dešimtadalis balsų Panerių-Grigiškių apygardos Trakų Vokės apylinkėje buvo neįskaičiuoti ar įskaičiuoti netinkamai, čia rezultatai turėtų būti apskritai anuliuoti ir rengiami nauji rinkimai.

„Lietuvoje yra beveik 2 tūkst. apylinkių. Vien dėl Panerių-Grigiškių minėtų atvejų, vien neantspaudavimas biuletenių gali turėti didžiulį mastą visoje Lietuvoje. Dėl to dar kartą paminėsiu, kad visi balsai turėtų būti perskaičiuoti, na o Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje, tikrai – rezultatai anuliuoti“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė LLRA-KŠS atstovas, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Anot jo, to reikia norint išsklaidyti abejones dėl rinkimų skaidrumo.

Nustačiusi pažeidimų, VRK dėl netinkamo darbo atleido Panerių-Grigiškių apygardos rinkimų komisijos pirmininką. VRK nariai sekmadienį perskaičiavo šios apygardos balsus, tačiau galutiniai pirmojo turo rezultatai nepasikeitė. Antrajame ture čia susirungs konservatorė Agnė Bilotaitė su Laisvės partijos atstove Rita Balčiūniene. VRK šią savaitę dar ketina perskaičiuoti šioje apygardoje rinkėjų atiduotus pirmumo balsus.

Renata Cytaca, A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Trečioji likusi LLRA-KŠS atstovė Renata Cytaca sako, kad neatitikimai apygardoje buvo didžiuliai, t. y. dalis biuletenių buvo neantspauduoti, balsai buvo perskaičiuojami dukart, o tai padarius buvęs keliasdešimties balsų atotrūkis tarp jos ir R. Balčiūnienės padidėjo.

„Buvau nustebinta – kai suskaičiavo, mano balsai kažkur pranyko, buvo išbraukti – nežinau faktų kodėl, nes iki šiol neturiu informacijos iš VRK kokiu pagrindu (...). Daugiausia neatitikimų mūsų apygardoje yra Trakų Vokėje, bet ir ne tik: beveik nė vienoje apylinkėje nebuvo taip, kad visi balsai, visi rezultatai sutapo“, – tvirtino R. Cytacka.

Buvau nustebinta – kai suskaičiavo, mano balsai kažkur pranyko, buvo išbraukti.

Jos duomenimis, kai kuriose apylinkėse nesutapo ir išduotų bei balsadėžėse rastų biuletenių skaičius, taip pat per 4 proc. biuletenių pripažinti negaliojančiais, kai kuriose apylinkėse biuleteniai buvo neantspauduoti arba tarp negaliojančių biuletenių rasta galiojančių, taip pat esą rasta kitų apygardų rinkėjų biuletenių, net ir kitų apygardų vienmandatininkų, reitingavimo balai keliuose biuleteniuose įrašyti tuo pačiu šratinuku, vienoda rašysena.

Pavyzdžiui, anot jos, Trakų Vokės apylinkėje po perskaičiavimo rasta per 130 papildomų balsų. Tad ji taip pat ragino perskaičiuoti visus balsus šalyje, o Panerių-Grigiškių apygardoje skelbti naujus rinkimus.

„Mūsų partijai nedaug reikėjo surinkti dar balsų. Jeigu kiekvienoje rinkimų apylinkėje visoje Lietuvoje nors po vieną tokį balsą pridėtum, mes peržengtumėme 5 procentų slenkstį“, – tvirtino R. Cytacka

Nesu naujokas, ne pirmą kartą dalyvauju rinkimuose, bet tokios painiavos ir tokių rezultatų, kuriuos bandoma pripažinti kaip galiojančius, man neteko dar matyti.

Tiek ji, tiek ketvirtasis minėtoje vienmandatėje apygardoje likęs A. Skardžius ragino VRK perskaičiuojant rezultatus įsileisti ir stebėtojus iš šalies.

„Nesu naujokas, ne pirmą kartą dalyvauju rinkimuose, bet tokios painiavos ir tokių rezultatų, kuriuos bandoma pripažinti kaip galiojančius, man neteko dar matyti. Ir aš manau, kad išties būtų teisinga perskaičiuoti galutinai mūsų 11 apygardoje rezultatus su nepriklausomais stebėtojais (...), ir galbūt būtų prasminga neskelbti rezultatų, kol bus neperskaičiuota per visą Lietuvą, visose 2000-yje apylinkių“, – pareiškė A. Skardžius.

Jo nuomone, neatitikimą tarp išduotų ir rastų biuletenių Panerių-Grigiškių apygardoje turėtų aiškintis ir teisėsauga. 

Sekmadienį perskaičiavus balsus Panerių-Grigiškių apygardos Trakų Vokės apylinkėje nustatyta, kad maždaug dešimtadalis visų balsų buvo neįskaičiuoti ar įskaičiuoti netinkamai, kitose apylinkėse esminių pažeidimų nepastebėta. Dėl netinkamo darbo užtikrinant faktiškai teisingus rinkimų protokolus VRK atleido šios apygardos rinkimų komisijos pirmininką.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
mano manymu didziausia beprotybe butu jai Skardzius patektu i seima

v......as

v......as portretas
butinai reikia perskaičiuti balsus ypač Kaune nes čia nuo seno balsus kladstoja konservatorių naudai.

Hm

Hm portretas
O ką ten Valinskas pasakė apie lenku mafija vyriausybėje? Ką ten pasiūlė?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių