Ministras: norime, kad po „Brexito“ lietuvių situacija JK nepasikeistų

Antradienį parlamentarai svarstys Vyriausybės ir Užsienio reikalų ministerijos pateiktus įstatymų projektus, kurie skirti pasiruošti galimam kietajam Jungtinės Karalystės (JK) pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) scenarijui.

Kovo pabaigoje 7 ministerijų rengtas įstatymo pataisas pristatęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad tikimybė, jog JK iš ES pasitrauks be susitarimo, yra labai didelė. Todėl, tvirtino jis, šiam scenarijui būtina pasiruošti.

Pasak ministro, įstatymo pataisos daugiausiai skirtos užtikrinti gyvenimo sąlygas užsieniečiams. Jo teigimu, Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 400 Didžiosios Britanijos piliečių. Todėl, kalbėjo L. Linkevičius, teikiamų įstatymų pataisų tikslas – sudaryti sąlygas, kad Lietuvoje gyvenančių britų gyvenimo sąlygos nepablogėtų.

„Mes norime, kad kitą dieną po įvykusio „Brexito“ britų situacija Lietuvoje nepablogėtų, kad ji būtų prilyginta Europos Sąjungos piliečių teisėms, kaip yra buvę iki šiol. Ir mes turime JK vyriausybės patikinimą, kad mūsų piliečių ir kitų Europos Sąjungos piliečių teisės kitą dieną po to įvykio irgi nepablogėtų“, –kalbėjo Seime L. Linkevičius, pabrėždamas, kad siūlomos įstatymo pataisų iniciatyvos apima socialinius, sveikatos apsaugos, švietimo, mokestinių garantijų ir kt. klausimus.

Mes norime, kad kitą dieną po įvykusio „Brexito“ britų situacija Lietuvoje nepablogėtų.

Teikiamo įstatymo projekte nurodyti uždaviniai reglamentuoti Lietuvoje gyvenančių JK piliečių ir jų šeimos narių statusą nuo JK išstojimo iš ES dienos ir numatyti 9 mėnesių pereinamąjį laikotarpį šių asmenų statusui pasikeisti; nustatyti palankias sąlygas JK piliečių ir jų šeimos narių apsigyvenimui darbo, verslo ar kitos teisėtos veiklos pagrindais; reglamentuoti iki JK išstojimo iš ES dienos įgyto socialinio draudimo stažo įskaitymą skiriant socialinio draudimo pensijas Lietuvoje; reglamentuoti socialinės apsaugos išmokų mokėjimą JK piliečiams ir jų šeimos nariams, taip pat iki JK išstojimo iš ES dienos JK piliečiams ir jų šeimos nariams vadovaujantis koordinavimo reglamentų nuostatomis paskirtų socialinės apsaugos išmokų mokėjimą.

Įstatymų pataisos, apimančios švietimo, sveikatos apsaugos, mokesčių sritis, iniciatorių teigimu, leis sumažinti neigiamus JK pasitraukimo iš ES be jokio susitarimo padarinius ir užtikrins tiek Lietuvos piliečių, tiek ir britų teises bei lūkesčius.

Britanijai ir jos piliečiams siūloma taikyti lengvatas, susijusias su pelno ir gyventojų pajamų mokesčiais, atleisti nuo kai kurių valstybės rinkliavų. Taip pat siūloma numatyti pereinamuosius laikotarpius, susijusius su darbu ar studijomis bei išskirtinį pagrindą leidimui gyventi Lietuvoje, siūlomi pakeitimai ir socialinės apsaugos sistemoje.

ES jau vieną kartą sutiko atidėti „Brexitą“ po numatytos kovo 29 dienos iki balandžio 12 d., kad suteiktų Th. May daugiau laiko užsitikrinti savo šalies parlamentarų paramą jos su ES suderėtai sutarčiai dėl išstojimo sąlygų. Britų parlamentas jau tris kartus atmetė šią sutartį.

Londonas turi iki balandžio 12 d. išstoti iš Bendrijos be sutarties, jeigu nepateiks Briuseliui alternatyvių „Brexito“ realizavimo variantų. Skubus ES viršūnių susitikimas, kuriame bus svarstomas „Brexitas“, įvyks balandžio 10 dieną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių