Po Kinijos niršulį sukėlusio N. Pelosi vizito Taivane į Taipėjų vykti svarsto ir V. Čmilytė-Nielsen

Po Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymo Taivane apie aukšto rango pareigūno siuntimą į Taipėjų svarsto ir Lietuvos valdantieji.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia artimiausių susitikimų su Europos Sąjungos (ES) lyderiais metu ketinanti kalbėtis apie bendrą vizitą į Taivaną. Lietuvos aukšto rango pareigūnų vizituose į Taivaną prasmę mato ir Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Liucija Andrikienė. Politikė akcentuoja, kad Lietuvai svarbus yra ne tik ekonominių, prekybinių ryšių vystymas, tačiau ir bendradarbiavimas politikų lygmenyje. Todėl, URK komiteto pirmininkės žiniomis, rudenį planuojamame Lietuvos atstovybės Taipėjuje atidaryme ketina dalyvauti ir vienas iš Vyriausybės narių.

Seimo pirmininkė: ketinu su ES valstybių parlamentų lyderiais tartis dėl bendro vizito į Taivaną

Parlamento vadovė V. Čmilytė-Nielsen sveikina JAV Atstovų Rūmų pirmininkės N. Pelosi vizitą į Taivaną.

„JAV Atstovų rūmų spykerės Nancy Pelosi vizitas Taivane – neabejotinai svarbus signalas demokratiniam pasauliui. Šis vizitas prisidės prie valstybių tolesnių ryšių su Taivano žmonėmis plėtros“, – Eltai atsiųstame komentare teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė tikina artimiausiu metu ketinanti su ES valstybių parlamentų vadovais tartis dėl bendro vizito į Taivaną.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Νiekas negali bauginti ar drausti demokratinėms visuomenėms bendrauti. Apie tai man teko asmeniškai kalbėti su neseniai Lietuvoje viešėjusiu Taivano parlamento vadovu You Si-Kunu, kuris, be kita ko, įteikė man kvietimą apsilankyti Taivane. Ketinu artimiausių susitikimų metu su ES valstybių parlamentų vadovais kalbėti apie bendrą vizitą į Taivaną. Manau, tai būtų reikšmingas žingsnis“, – informavo ji.

A. Andrikienė: aukšto rango pareigūnų vizitų į Taivaną turėtų daugėti

Užsienio reikalų komiteto pirmininkė L. L. Andrikienė mano, kad Lietuva su Taivanu turėtų vystyti ne tik ekonominius ryšius, tačiau ir megzti kontaktus politikų lygmeniu.

„Lietuva su Taivanu plėtoja ekonominius, prekybinius ryšius, mes siekiame ir norime gerokai didesnių prekybos apimčių su Taivanu, mes norime Taivano investicijų, mes turime labai konkrečius norus žinodami Taivano lyderystę pasaulyje kai kuriose srityse“, – Eltai sakė L. L. Andrikienė.

Ketinu artimiausių susitikimų metu su ES valstybių parlamentų vadovais kalbėti apie bendrą vizitą į Taivaną. Manau, tai būtų reikšmingas žingsnis.

„Tačiau mes norime ir kontaktų politikų ir ekspertų sferoje. Taigi, politikų vizitai buvo ir bus. Neseniai, kaip žinome, Lietuvoje lankėsi Taivano parlamento pirmininkas, mūsų Seimo pirmininkė taip pat yra pakviesta vykti į Taivaną“, – akcentavo politikė.

URK pirmininkė teigia turinti žinių, kad rugsėjį Lietuvos atstovybės Taipėjuje metu į Taivaną ketina keliauti ir aukštesnio politinio lygmens Lietuvos atstovas, pasak jos, tai galėtų būti vienas iš ministrų.

„Žinodama, kad rugsėjį Lietuva jau turėtų atidaryti savo prekybos atstovybę Taivane, aš manau, kad turėtų ta proga į Taivaną vykti iš tikrųjų aukšto rango pareigūnas iš Lietuvos. Kas tai bus, nežinau, kol kas aš sprendimo negirdėjau, nors kai kuriuos dalykus žinau, bet manau, kad taip, tai galėtų būti vienas iš Vyriausybės narių. Ir, aš manau, kad plėtojant santykius su Taivanu tame lygyje, apie kurį kalbėjau, vizitų turėtų daugėti“, – pabrėžė ji.

L. L. Andrikienė akcentuoja ypač matanti prasmę deleguoti tų sričių ministrus, kuriose megzti santykius su Taivanu Lietuvai labiausiai aktualu.

„Ministrų lygiu, tai neabejotinai matyčiau prasmę. Ir tų kontaktų vis daugėja. Aš manau, kad jų bus dar daugiau, ypatingai tose srityse, kurios mums aktualios. Tai galėtų būti žemės ūkis, tai galėtų būti Ekonomikos (ir inovacijų – ELTA) ministerija ir kai kurios kitos“, – teigė parlamentarė.

Politikė sveikina ir JAV Atstovų Rūmų pirmininkės N. Pelosi sprendimą vykti į Taivaną. Pasak jos, labai svarbu paramą demokratijoms išreikšti realiais veiksmais.

„Todėl, manau, nereikėtų stebėtis ir dėl Lietuvos užsienio reikalų ministro išreikšto pritarimo tviteryje, kad jis sveikina šį vizitą. Aš nesu ministrė, aš tik Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkė, bet savo feisbuko paskyroje aš irgi pasidžiaugiau patyrusios politikės Nancy Pelosi vizitu. Tokiu būdu, ne rezoliucijomis, ne pareiškimais, bet realiu veiksmu jos išreikštą paramą demokratijai. Man atrodo, kad tai yra svarbu“, – pabrėžė ji.

Mes gyvename demokratijoje. Ir mes jokios kitos tvarkos nenorime savo šalyje ir neleisime, kad ji būtų. Ir niekas negali nurodyti tautos išrinktam atstovui, man net sunku įsivaizduoti XXI a., kad jūs nevykite ten ar ten.

L. L. Andrikienė akcentuoja, kad demokratinių valstybių lyderiai patys sprendžia, kur planuotis vizitus. Todėl, pasak URK pirmininkės, Kinijos reakcija ir grasinimai dėl N. Pelosi vizito į Taivaną yra „visiškai neadekvati“.

„Mes gyvename demokratijoje. Ir mes jokios kitos tvarkos nenorime savo šalyje ir neleisime, kad ji būtų. Ir niekas negali nurodyti tautos išrinktam atstovui, man net sunku įsivaizduoti XXI a., kad jūs nevykite ten ar ten. Aš sakyčiau, kad Kinijos Liaudies Respublikos reakcija yra visiškai neadekvati ir daugiau demonstruojanti Kinijos silpnumą, o ne stiprybę“, – sakė L. L. Andikienė.

„Ir tos kelios dienos šaudymų ir raketų leidimų aplink Taivaną, Taivano blokavimas keliant grėsme ir civiliniams skrydžiams ir visa kita, tai Kinija atrodo prastai šiuo atveju“, – pridūrė ji.

URK pirmininkė atkreipia dėmesį, kad deleguoti politikai į Taivaną važiuoja su ekonominiais, finansiniais, prekybiniais, investiciniais tikslais, kurie Kinijai nusprendus Lietuvai pritaikyti sankcijas, yra ypač svarbūs.

„Labai aiškūs tikslai, tai yra ir ekonomika, finansai, prekyba, investicijos. Tai kodėl turėtume nevažiuoti. Ar mums to nereikia? Mums reikia. Kaip anksčiau reikėjo, taip ir dabar reikia. Ir dabartinėje situacijoje, kai ekonominė situacija pasaulyje darosi vis sudėtingesnė, mums kaip tik tai reikia daryti dėl to, kad žinome, kaip Kinija elgiasi su mumis ir mums nelieka jokio kito būdo kaip tik ieškoti alternatyvių rinkų, alternatyvių partnerių“, – pabrėžė L. L. Andrikienė.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi antradienį vakare nusileido Taivane, nepaisydama kelias dienas skambėjusių vis griežtesnių Kinijos perspėjimų, dėl kurių įtampa tarp dviejų pasaulio supervalstybių smarkiai išaugo.

Reaguodamas į N. Pelosi vizitą Taivane, Lietuvos užsienio reikalų ministras G. Landsbergis išreiškė optimistinę viltį, kad jos pavyzdžiu netrukus paseks kiti laisvės ir demokratijos gynėjai.

„Dabar spikerė N. Pelosi gerokai plačiau pravėrė duris į Taivaną. Esu tikras, kad netrukus pro jas įžengs ir kiti laisvės ir demokratijos gynėjai“, – savo tviterio paskyroje parašė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Olia lia

Olia lia portretas
Ir KGB agente”Marija “ taip nedrąsiai žvalgosi

Ko putojate?

Ko putojate? portretas
Rusas,rusas ,ruskis ir t.t Taigi ir ji pusiau rusė.Senelis su tanku rusas,pirmas vyras rusas,du vaikai tėvo ruso.Kiti du..nesvarbu.Tai ko drabstotes?Ziurim ką turim.Ar ir čia dvigubi standartai.?

nemylintis kgB

nemylintis kgB portretas
tegul varo, tik už savus ir visam laikui...
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių