Po Sausio 13-osios protesto – dar vienas prašymas policijai

  • Teksto dydis:

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma dėl Sausio 13-ąją vykusio protesto kreipėsi į policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą ir nusiuntė jam laišką. Jis tikisi, kad ateityje pareigūnai bus labiau pasiruošę užkirsti kelią tokiems trikdymams kaip pastarasis, praneša „Labas vakaras, Lietuva“.

„Iki šio momento nebuvo jokios viešos žinios, ar policija kaip nors reagavo į sutrikdytą minėjimą, o ir aš buvau gavęs piliečių laiškų, kurie piktinosi tokia situacija ir net priekaištavo, kad mes priiminėjame įstatymus, o nesugebame priimti tokioms situacijoms išspręsti reikalingų įstatymų. Aš pasiaiškinau teisinę situaciją ir tiesiog policijos vadovybei priminiau, kad yra administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnis, pagal kurį galima bausti viešosios rimties trikdytojus“, – pasakojo parlamentaras.

Jis sulaukė atsakymo, kuris buvo išplatintas ir kaip policijos pranešimas. Primename, kad Vilniaus apskrities policija antradienį pranešė pradėjusi dešimt administracinių teisenų per Sausio 13-osios minėjimą protestavusių asmenų atžvilgiu.

Tačiau, teigė J. Razma, būtų buvę geriau, kad pareigūnai dar prieš Sausio 13-osios minėjimą butų paskelbusi apie gresiančią atsakomybę, jei renginys bus trikdomas. 

Suprantu, kad policija turi veikti subtiliai, bet norėtųsi, kad būtų labiau užtikrinama rimtis ir viešoji tvarka, ir mes galėtume oriai, gražiai paminėti valstybės šventes.

„Manau, kad policijai nebuvo paslaptis, kad yra tokių ketinimų, nes socialiniuose tinkluose buvo raginimų. Tai gal būtų buvę trikdymo kažkiek mažiau. Na, o ateityje, aš manau, kad policija bus labiau pasiruošusi reaguoti į tokias situacijas. Nors suprantu, kad toks reagavimas nėra labai paprastas, nes yra pavojus iššaukti dar stipresnes emocingai nusiteikusių žmonių reakcijas ir sulaukti riaušių. Suprantu, kad policija turi veikti subtiliai, bet norėtųsi, kad būtų labiau užtikrinama rimtis ir viešoji tvarka, ir mes galėtume oriai, gražiai paminėti valstybės šventes“, – akcentavo pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

J. Razma užsiminė besitikintis, kad prieš Vasario 16-ąją pareigūnai vykdys prevencines priemones, primenančias apie gresiančią atsakomybę, jei renginį ir vėl kas nors planuos trikdyti. Nors baudos nėra didelės – nuo 20 iki 80 eurų, bet taip pat, pabrėžė parlamentaras, yra galimybė taikyti draudimą iki vienerių metų lankytis viešuosiuose renginiuose.

„Žinodamas tas grėsmes, manau, ne vienas susimąstys. Taip pat tikiuosi, kad susimąstys ir tie, kurie švilpė, po to, kai buvo atitinkami komentarai bei reakcijos, kaip netinkamai buvo pasielgta tokiame renginyje, kur paminėti Laisvės gynėjai, žuvę per Sausio 13-ąją“, – vylėsi Seimo narys.

Paklaustas, kuri iš išvardytų bausmių labiausiai tiktų organizatoriams ir protestavusiems per minėjimą, J. Razma išliko korektiškas sakydamas, kad jis kaip politikas neturėtų piršti savo nuomonės sprendžiantiems dėl baudų, bei pridūrė manantis, kad pareigūnai tinkamai parinks baudas, įvertinę situaciją.

Žurnalistams pasiteiravus, ar kreipimasis į R. Požėlą negalėtų būti suprastas kaip tam tikras spaudimas policijai, pašnekovas pabrėžė: „Aš gi nesiūlau, nei ką bausti, nei kaip bausti. Kai viešoje erdvėje nebuvo informacijos apie reagavimą, tai, man atrodo, yra natūralus mano reagavimas, kaip minėjau, gavus ne vieno piliečio kreipimąsi. Norėčiau pabrėžti, kad lygiai taip pat policija turėtų užtikrinti tvarką, kad nebūtų trikdomi tie renginiai, kuriuos organizuoja Šeimų maršas. Kad jie taip pat, kai gauna leidimą ir nori išsakyti savo poziciją – surengti mitingą, lygiai taip pat turi teisę nieko netrikdomi tai padaryti“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Pasak pašnekovo, policija jau buvo padariusi tam tikras išvadas dėl riaušių prevencijos po rugpjūtį vykusio protesto. Tačiau tokiam trikdymui – triukšmavimui, švilpimams kaip per Sausio 13-osios minėjimą, tinkamai pasirengta nebuvo. „Bet tikiuosi, kad kitą kartą tos išvados vėl bus padarytos“, – tarstelėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Priesas yra tas...

Priesas yra tas... portretas
kas veda lietuva i prazuti...

Senjora

Senjora portretas
Tokia svarbia dieną kaip sausio 13.Tik gali elgtis Lietuvos priešas,kuris nekenčia jos,bet gyvena ir kelia sumaišty.O tokių yra ne tik kitataučių,bet užtektinai ir lietuvių.Visais laikais tokių buvo ir bus.Kokia gėda.

Šiukšlės

Šiukšlės  portretas
Ten rėkė ir šaukė.Nė vienas kultūringas žmogus , nepasirinks tokios datos ir tokio būdo išreikšt savo nepasitenkinimų.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių