Po skandalingų Z. Jedinskio pasisakymų apie Lenkijos ir Rusijos sąjungą – R. Tamašunienės atsakas

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Rita Tamašunienė sako, kad partija savo užsienio politikoje vadovaujasi principu, jog Lietuva yra visateisė Europos Sąjungos bei NATO narė, o Lenkija – viena strateginių partnerių regione.

Taip LLRA-KŠS atstovė atsakė į Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo prašymą reaguoti į feisbuke buvusio Seimo nario, šiuo metu parlamentaro Česlavo Olševskio padėjėjo Zbignevo Jedinskio paskyroje paskelbtą pasisakymą dėl Lenkijos ir Rusijos sąjungos.

E. Gentvilas pažymėjo, kad LLRA-KŠS kaip parlamentinė partija dalyvauja rengiant nacionalinius susitarimus dėl gynybos ir užsienio politikos, todėl norėtų išgirsti oficialią partijos poziciją dėl Z. Jedinskio pasisakymo.

„Tarp pasirašančių partijų turėtų būt ir LLRA. Šios partijos vienas lyderių Z. Jedinskis vakar pareiškė, kad Rusija su Lenkija turėtų sudaryti bendrą valstybę, Lenkija turėtų išstoti iš ES ir NATO. LLRA yra parlamentinė partija, gauna biudžeto dotacijas, norėtųsi išgirsti LLRA ar partijos pirmininko poziciją dėl Z. Jedinskio pasisakymo“, – ketvirtadienį per plenarinį posėdį kalbėjo E. Gentvilas.

LLRA-KŠS atstovė R. Tamašunienė į tai atsakė, kad partija rengiant susitarimus dėl gynybos ir užsienio „dirba vienu pagrindu – Lietuva yra visateisė ES ir NATO narė ir mes stipriname savo pozicijas šiose tarptautinėse mūsų saugumo garantą užtikrinančiose organizacijose“.

„Mūsų viena strateginių partnerių regione yra Lenkija ir mes bendradarbiaudami su Lenkija siekiame geresnio ir efektyvesnio dalyvavimo tose svarbiose organizacijose taip pat remiame Ukrainos siekius. Mes parlamentarai tos pozicijos laikomės ir tos pozicijos aiškiai ir akivaizdžiai išsakomos tų darbo grupių darbe“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Zbignevas Jedinskis. Ž. Gedvilos/ BNS nuotr.

Seimo narys Č. Olševskis teigia, jog jo patarėjo Z. Jedinskio pareigybė ir funkcijos neapima tarptautinės politikos tematikos, o jo komentarą diskusijoje feisbuke jis vertina kaip asmeninę nuomonę.

„Konstitucinis laisvos minties principas yra vienas svarbiausių iš žmogaus teisių srities. Todėl mano patarėjo Z. Jedinskio pasisakymą: „Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“ vertinu kaip jo asmeninę nuomonę. Ir tik taip ji turi būti vertinama“, – Č. Olševskis cituojamas partijos išplatintame pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių