Premjeras apie vakcinų pirkimą: tai kainuos daugiau nei Valdovų rūmai

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad šiuo metu Vyriausybė sprendžia dėl keturių alternatyvų vakcinos nuo COVID-19 pirkime.

Pasak Vyriausybės vadovo, tai turės būti valstybės strateginis sprendimas, kuriuo šalis gali ne tik apsirūpinti veiksmingomis vakcinomis, bet ir neveiksmingomis. Todėl S. Skvernelis stebisi prezidento Gitano Nausėdos sprendimu nešaukti Valstybės gynimo tarybos (VGT) ir tai įvardino kaip dvigubų standartų taikymu.

Pasak premjero, valstybė gali pasirinkti tokį kelią pirkime, kuomet neturės iš viso vakcinos ar turės nepakankamai veiksmingą vakciną bei šalis gali turėti per daug vakcinos.

„Mes tikrai nekalbame apie konkrečius pirkimus, tai visiškai skirtingi dalykai. Bet mes turime priimti strategiją, ką mes darome, o tai yra rizika, nes vakcinos šiandien kol kas nė vienos nėra. Tai kokį mes kelią pasirinksime. Galime pasirinkti tokį kelią, kad liksime visai be vakcinos. Gali būti taip, kad mes pataikysim ir priimsim teisingus sprendimus ir būsime apsirūpinę. Gali būti, kad dalies tų vakcinų nereikės“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, Prezidentūra, nešaukdama VGT, kratosi atsakomybės.

Galime pasirinkti tokį kelią, kad liksime visai be vakcinos. Gali būti taip, kad mes pataikysim ir priimsim teisingus sprendimus ir būsime apsirūpinę.

„Keista pozicija. Noriu dar kartą priminti, kad mes kalbame ne apie viešųjų pirkimų procedūrą, ką mums bando pateikti kai kurie prezidento patarėjai. Šis procesas nustatytas ir vyksta pagal įstatymus. Tai europinis pirkimas. Mes kalbame apie strategiją. Kokį sprendimą prisiimti šaliai – ar rizikuoti, nerizikuoti. Tai yra sprendimai, susiję su mūsų gyventojų sveikata ir gyvybe, taip pat su šalies ūkiu, nes kokios būtų pasekmės, jeigu mes neskiepytume ir neturėtume vakcinos, kaip tai atsilieptų mūsų ekonomikai, tai skaičiuotume ne šimtais milijonų eurų. Dėl to tokie sprendimai priklauso VGT. Tuo labiau, kad noriu priminti, kad mes ten svarstome klausimus nuo geležinkelio bėgių atšakų iki konkrečių pirkimų. Tokie dvigubi standartai, jie yra išsakyti, bet mes tuo keliu nebandysime eiti“, – teigė S. Skvernelis.

Premjeras patikino, kad artimiausiu metu Vyriausybė priims sprendimą dėl šalies strategijos pasirinkimo vakcinų pirkime ir visuomenei jį pristatys trečiadienį.

R. Karbauskis: siūlymas kreiptis į Prezidentūrą buvo teisingas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad, Prezidentūrai nesutikus svarstyti vakcinų įsigijimo klausimo Valstybės gynimo taryboje (VGT), atsakomybė tai padaryti teks valdančiajai koalicijai. Jis taip pat apgailestauja, kad Lietuvoje tokios svarbos klausimai nėra aptariami aukščiausiu lygiu.

„Kadangi VGT (sprendimo – ELTA) neatšaukė, tai kito politinio vieneto, kuris galėtų nagrinėti šitą klausimą, nebeliko. Ir šiuo atveju valdančiajai koalicijai tenka prisiimti atsakomybę, išklausyti informaciją, ją įvertinti ir galbūt tam tikras pastabas pasakyti Vyriausybei prieš rytoj priimant sprendimus“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis sako, kad Prezidentūros dalyvavimas priimant sprendimus dėl vakcinų įsigijimo būtų logiškas, ir apgailestauja, kad tokio lygio klausimai Lietuvoje nėra sprendžiami aukščiausiu lygiu.

Deja mes turime faktą, kad patarėjas, kuris turėjo atlikti savo pareigą, jos neatliko, ir turime situaciją, kai atsiranda kažkokie principo reikalai, kurie kenkia Lietuvai.

„Iš principo tai yra sprendimai, kurie yra politinės atsakomybės klausimas. Ir labai gaila, kad aukščiausiu lygiu Lietuvoje tas klausimas nėra sprendžiamas, jį spręsime koalicijoje. O iš tikrųjų Prezidentūros dalyvavimas šitame sprendime būtų logiškas. Mes matome, kaip šiandien klostosi diskusija dėl pirkimų, kurie buvo daryti kovo mėnesį, ne vakcinų šiuo atveju, o testų. Galiu pasidalinti tik informacija, kad Prezidentūra puikiai žinojo visą informaciją kovo mėnesį, bet tiesiog dabar bando rodyti, kad jie nieko nežinojo, ir atitinkamai, kad kažkas negero buvo padaryta“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis taip pat sukritikavo prezidento patarėją, kuris neva neatliko savo tiesioginių pareigų.

„Nesinori, kad tokie svarbūs klausimai kaip vakcinų pirkimas Lietuvai, kas kainuos tikrai milžiniškas sumas, būtų po to politizuota vienų ar kitų politinių jėgų ar kažkokių institucijų. Tai manau, kad pats siūlymas, kreipimasis į Prezidentūrą buvo teisingas. Deja mes turime faktą, kad patarėjas, kuris turėjo atlikti savo pareigą, jos neatliko, ir turime situaciją, kai atsiranda kažkokie principo reikalai, kurie kenkia Lietuvai“, – teigė R. Karbauskis.

A. Veryga: neaišku, kuri iš 7 siūlomų vakcinų bus veiksminga

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad šiuo metu Vyriausybės pagrindinis tikslas yra apsispręsti, ar Lietuva perka visas 7 skirtingų gamintojų siūlomas vakcinas nuo COVID-19. Visgi ministras akcentuoja, kad dėl kuriamų vakcinų dar yra labai daug nežinomųjų. A. Verygos teigimu, vis dar neaišku, kuri iš siūlomų vakcinų bus efektyvi, taip pat, pasak jo, kiek kartų reikės skiepyti, norint, kad vakcina veiktų.

„Mums reikia apsispręsti, kiek ir kaip mes šias vakcinas pirksime, nes jų bus ne viena: ar mes jų visų pirksime tiek, kiek gamintojas pagamina ir siūlo šaliai pagal pro rata paskaičiuotą principą, ar tik kai kurias. Bet problema yra ta, kad nė vienos tyrimai nėra baigti ir joks ekspertas negali pasakyti, kuri bus efektyvi. Vadinasi, mes mažindami rizikas turime apsispręsti, ar mes darome kaip kai kurios šalys ir visas perkame, nepasitraukiame nė iš vienos sutarties“, – žurnalistams Seime teigė A. Veryga.

Mums reikia apsispręsti, kiek ir kaip mes šias vakcinas pirksime, nes jų bus ne viena.

„Bet tai reiškia, kad jeigu teoriškai atsitiktų taip, aišku, tai maža tikimybė, kad paaiškėtų, jog visos efektyvios, tai mes tada labai daug turėsime vakcinų“, – pridūrė jis, akcentuodamas, kad šiuo metu yra siūlomos 7 vakcinų sutartys.

Ministras taip pat akcentuoja, kad Lietuvos populiacijai reikalingas vakcinų skaičius labai priklausys nuo to, kiek kartų reikės skiepyti, norint, kad vakcina veiktų.

„Yra priimtas Vyriausybės sprendimas skiepyti 70 proc. populiacijos. Tai galite paskaičiuoti, koks tai būtų skaičius, jeigu vieną kartą reikėtų skiepyti. Jeigu du ar tris kartus reikėtų, tai automatiškai dvigubinasi ar trigubinasi šis skaičius“, – sakė jis.

A. Veryga teigia, kad žmonės paprastai reikalauja skaidriai įsigyti reikiamą kiekį vakcinų, ir ragina konsultuotis su ekspertais. Visgi ministras akcentuoja, kad tai padaryti ne taip paprasta.

„Nėra pas ką paklausti, šalys elgiasi skirtingai, žinojimo yra nedaug, rizikos yra didelės, jas reikia bent žinoti, jas reikia bent suprasti“, – teigė A. Veryga.

ELTA primena, kad S. Skvernelio iniciatyvai aptarti atsakomybės klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo Valstybės gynimo taryboje nepritaria Prezidentūra. Šalies vadovo G. Nausėdos patarėjas Darius Kuliešius yra sakęs, kad už tai yra atsakingas sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Pasak jo, prezidentas mano, kad būtent ministras privalo savo dėmesį, laiką ir ryžtą skirti tiesioginių pareigų vykdymui, o ne bandymams išvengti atsakomybės.

Tokie Prezidentūros argumentai papiktino valdančiuosius ir S. Skvernelį. „Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis Eltai teigė, kad ne sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, o būtent Prezidentūra vengia atsakomybės ignoruodama Vyriausybės iniciatyvą aptarti klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo VGT.

ELTA primena, kad antradienį valdančiosios koalicijos taryba ketina diskutuoti dėl Lietuvos dalyvavimo Europos Komisijos organizuojamame vakcinos nuo COVID-19 pirkime ir ieškos būdų, kaip užtikrinti, kad Lietuvos žmonės turėtų galimybę pasiskiepyti nuo COVID-19, vos tik bus sukurta vakcina.

Pasak koalicijos tarybos pirmininko „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio, koalicijos taryba šaukiama po žinios, kad Prezidentūra nemato reikalo šiuo klausimu šaukti VGT, kuri sprendžia svarbiausius valstybės ir žmonių saugumo klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BLD

BLD portretas
PZDC! RAŠYKIT IŠ KARTO, KIEK MILIJONŲ SKVERNAS PRISIPILDYS! MEHTAS "IR AFRIKOJ MEHTAS"! BESINA JUODAI! GUDRUS IDIOTAS! Bus sukurta vakcina, tada ir pirk! Kaip būtų įmanoma likti be vakcinos? Jei tik bus sukurta, per kelias savaites pagamins užtektinai visam pasauliui! MEHTO SMEGENYS TO NESUPRANTA! IR TYČIA DIRBTINĮ BURBULĄ IŠ ANKSTO PRADEDA PŪSTI?! PAČIUPUS ŠIMTĄ MELIONŲ UŽ PRASUKTĄ AFIORĄ JOKIA KALIŪZĖ NEGRĖS!

Anonimas

Anonimas portretas
vakcina dar neisrasta, jau perkam. covi-19 isisuko mes apsisaugojimo priemoniu neturejom, baisu kas dedasi lietuvoje. visas tas sou pries rinkimus, tipo nupirks vakcinos ir vel biudzetas tuscias, zmonems per kisene. tik kazin ar vakcina bus privaloma jei taip,tai su cipu.

to plius ?

to plius ? portretas
Nanočipų nori, ? kad tave sektų visur sistema? jau nepasislėpsi niekur, susileidęs tokių technologijų į organizmą. Daleiskim tai perdėta, tie nanočipai, vakcinose dabar būna medžiagos įspūdingos, ...........žmogaus sveikatą įtakojančios. Ligų maišais tampa žmonės
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių