Premjerė dėl nepaprastosios padėties komisijos steigimo: būtinybės nėra

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad sugriežtintomis nepaprastosios padėties sąlygomis siekiama apriboti propagandistų skleidžiamą melą.

Premjerė taip pat mano, kad dėl žmogaus teisių suvaržymų nuogąstaujančios opozicijos siūlymai steigti komisiją, kuri leistų užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę, yra pertekliniai, nes, pasak jos, tai gali daryti ir Seimo komitetai.

„Realiai apribotos labiausiai propagandistų teisės ir laisvės skleisti melą apie karą Ukrainoje. Tai opozicijos teisė rūpintis ir šiomis teisėmis, man atrodo, kad Seime pakanka institucinių sprendimų, kurie leistų parlamentinę kontrolę užtikrinti“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Nes specialios komisijos gali būti kuriamos ir tame kažkokios didelės problemos nėra, bet man nelabai aišku, koks yra tos komisijos turinys.

Premjerė akcentuoja, kad Seime yra Žmogaus teisių komitetas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kurie galėtų vykdyti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę.

„Man atrodo, kad būtų gerai, jeigu Seimas dirbtų savo darbą taip, kaip normaliai numato statutas. Nes specialios komisijos gali būti kuriamos ir tame kažkokios didelės problemos nėra, bet man nelabai aišku, koks yra tos komisijos turinys“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

„Daug čia buvo diskusijų, kad žmonės negalės nufotografuoti pliažo taip, kad netyčia į jį nepatektų Klaipėdos naftos terminalas arba kažkokios informacijos apie sąjungininkų judėjimą negalės rinkti. Bet, man atrodo, kad kas jau kas, bet tie opozicijos kolegos, kurie yra dirbę ir Vyriausybėje, ir teisėsaugos struktūrose, labai gerai žino, kad mūsų teisėsaugos institucijos sugeba atsirinkti, kada tai yra dalykas buitinis, o kada tai yra dalykas, vertas teisėsaugos institucijų dėmesio“, – taip pat pažymėjo ji.

Todėl I. Šimonytė mano, kad būtinybės steigti komisiją, kuri užtikrintų nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę, nėra.

„Kiekvienas komitetas, kuris mato savo vietą tame, tikrai gali parlamentinę kontrolę vykdyti ir net skatinčiau tą daryti, bet niekas negali uždrausti opozicijai siūlyti ir kitų dalykų“ , – sakė premjerė.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

S. Skvernelis: apgailėtina, kad valdantieji nemato tame prasmės

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis piktinasi, kad valdantieji nemato prasmės pritarti opozicijos iniciatyvai steigti specialią Seimo komisiją, kurios tikslas – užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę. Politikas įsitikinęs, kad, įsteigus šią komisiją, nepaprastosios padėties kontrolė būtų užtikrinama efektyviau.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žurnalistams Seime ketvirtadienį teigė nematanti poreikio specialiosios Seimo komisijos steigimui, kuri padėtų užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę.

Girdėjau Seimo pirmininkės komentarą, tai yra apgailėtina. Visgi Lietuva yra parlamentinė valstybė su išreikštais prezidentinės valstybės požymiais.

„Poreikio tokiai komisijai nematau, tačiau tai yra opozicijos valia siūlyti tokią komisiją. Tai, matyt, padiskutuosime, ir Seimas apsispręs“, – sakė Seimo pirmininkė.

Šis parlamento vadovės komentaras papiktino ekspremjerą S. Skvernelį. Politikas įsitikinęs, kad specialiosios komisijos steigimas padėtų efektyviau užtikrinti parlamentinę kontrolę.

„Girdėjau Seimo pirmininkės komentarą, tai yra apgailėtina. Visgi Lietuva yra parlamentinė valstybė su išreikštais prezidentinės valstybės požymiais. Tai tame pačiame nepaprastosios padėties įstatyme yra numatyta normalią parlamentinės kontrolės formą sudaryti, nepaprastosios padėties režimo kontrolės arba priežiūros komisiją Seime proporcingai iš visų esančių frakcijų“, – sakė S. Skvernelis.

„Valdantieji visada deklaravo, kada įvedinėjo nepaprastąją padėtį ir pradėjo riboti žmogaus teises ir laisves, sakė vykdys parlamentinę kontrolę. (...) O kada siūloma įstatyminė nuostata, sako „nematau prasmės“. Tai iš viso, matyt, Seimo pirmininkė nemato prasmės parlamento veikloje ir parlamentinės kontrolės veikloje“, – piktinosi jis.

ELTA primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė taip pat mano, kad dėl žmogaus teisių suvaržymų nuogąstaujančios opozicijos siūlymai steigti komisiją, kuri leistų užtikrinti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę, yra pertekliniai, nes, pasak jos, tai gali daryti ir Seimo komitetai.

Seimo Lietuvos regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus ketvirtadienį ketina pateikti parlamentarams siūlymą sudaryti specialiąją nepaprastosios padėties kontrolės komisiją.

Šios komisijos sudarymą inicijuoja 43 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai.

Vadovaudamiesi Nepaprastosios padėties įstatymu, Seimo nariai siūlo sudaryti komisiją, laikantis Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principo, iš 13 Seimo narių. Joje dirbtų parlamentarai, kurie pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą turi teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.


Šiame straipsnyje: SeimasIngrida Šimonytėnepaprastoji padėtiskontrolės komisijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių