Premjerė sako, kad neketinama grįžti prie griežto karantino: galimybių pasas veikia

Viešojoje erdvėje vis labiau ir dažniau kritikuojant Lietuvoje galiojantį galimybių pasą, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad jis veikia ir nėra jokio pagrindo šios, koronaviruso sukeltai krizei suvaldyti skirtos priemonės, atsisakyti.

„Galimybių pasas veikia“, – lrytas.tv laidai „Ne spaudai“ sako premjerė.

I. Šimonytės teigimu, šiuo metu, įvertinus esamą epidemiologinę situaciją, minčių atsisakyti nemažai kritikos sulaukiančio galimybių paso apskritai nėra. Ministrės pirmininkės teigimu, tai, kad galimybių pasas veikia, geriausiai parodo užimtų lovų skaičius kovidiniuose ligoninių skyriuose. O šiuo atžvilgiu, pažymėjo premjerė, situacija dėkingesnė nei buvo prieš metus.

„Šiuo metu tam pagrindo tikrai nėra, viskas priklausys nuo to, kokia yra epidemiologinė padėtis. Atvejų skaičius yra aukštas. Jeigu mes palyginsime atvejų skaičių dabar ir tokį patį atvejų skaičių prieš metus – kas buvo maždaug gruodžio pradžioje – tai užimtų lovų požiūriu mes esame gerokai žemiau. Ir tai yra įrodymas, kad skiepai būtent tą maržą ir sudaro. Viskas priklausys nuo to, kaip toliau epidemiologinė situacija dėliosis“, – teigė premjerė.

Tai, kas yra šiuo metu ir yra iš dalies lokdaunas. Tik tiek, kad jis yra taikomas daliai žmonių.

Ji taip pat tikino, kad Vyriausybė tikrai neturi planų valstybę grąžinti į jau galiojusį griežtą karantino režimą.

„Tai, kas yra šiuo metu ir yra iš dalies lokdaunas. Tik tiek, kad jis yra taikomas daliai žmonių“, – sakė I. Šimonytė.

Į klausimą, ar ateityje, susiklosčius konkrečioms epidemiologinėms sąlygoms, Vyriausybė ryžtųsi įvesti griežtą karantiną visiems, I. Šimonytė konkrečiai neatsakė.

„Spekuliuoti kažkokiais skaičiais aš nenoriu ir nespekuliuosiu. Pagrindinis kriterijus, kuris yra objektyvus – tai yra ligoninių užimtumas“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

Paaiškino, kodėl NVSC vis dar neturi vadovo

I. Šimonytė teigia, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) vis dar neturi vadovo dėl to, jog valstybės sektorius negali pasiūlyti konkurencingo atlyginimo, lyginant su privačiu sektoriumi. Vyriausybės vadovė atkreipia dėmesį, kad į NVSC direktoriaus postą jau buvo surengti keli konkursai, tačiau, anot jos, jie visi baigėsi nesėkmingai.

„Pirma sisteminė problema yra ta, kad valstybės institucijų vadovams mes negalime pasiūlyti net pusėtinai konkurencingo atlyginimo, lyginant su privačiu sektoriumi“, – lrytas.tv laidoje teigė I. Šimonytė.

„Dabar problema yra ta, kad prisikviesti gabių ir norinčių atsakomybę prisiimti žmonių į tokią poziciją nėra labai lengva“, – taip pat akcentavo ji.

Dabar problema yra ta, kad prisikviesti gabių ir norinčių atsakomybę prisiimti žmonių į tokią poziciją nėra labai lengva.

Premjerės teigimu, dėl laisvos NVSC vadovo vietos jau buvo paskelbti keli konkursai. Vis tik, pasak Vyriausybės vadovės, jie buvo nesėkmingi – naujojo vadovo nepavyko rasti.

I. Šimonytė pabrėžia, kad NVSC nestrateguoja pandemijos valdymo, tačiau, pasak jos, centrui turint veiksnų vadovą pandemijos valdymo rezultatas galbūt galėtų būti geresnis.

„Centras yra, jis nestrateguoja, jis administruoja iš esmės ir vykdo epidemiologinę kontrolę. Bet akivaizdu, kad jeigu vadovą pavyktų turėti veiksnų ir turintį idėjų, tai tas rezultatas galbūt būtų ir geresnis“, – pripažino ji.

Ministrė pirmininkė taip pat mano, kad Vyriausybei reikėtų peržiūrėti kai kurių institucijų funkcijas, apsvarstyti jų jungimo galimybes.

„Galbūt vis dėl to reikia prieiti prie to klausimo, prie kurio vis dėlto anai Vyriausybei nepavyko prieiti, prie tam tikro institucijų peržiūrėjimo ir galbūt jų jungimo ir taip pat prie valstybės tarnybos administracinės vadovybės, nuo kurios ir priklauso institucijų darbo kokybė, darbo apmokėjimo klausimų. Ką taip pat Vyriausybė yra nusiteikusi Seimui pasiūlyti svarstyti“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad, šių metų pradžioje vykdant NVSC veiklos skaitmenizavimą, buvo rastos 804 neapskaitytos mirtys. Todėl sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys NVSC vadovo Roberto Petraičio paprašė raštu pateikti paaiškinimus į tam tikrus klausimus. Gavęs NVSC vadovo paaiškinimus, A. Dulkys pavedė SAM ekspertams atsakymus įvertinti ir pateikti siūlymus.

Gavęs ekspertų vertinimą, sveikatos apsaugos ministras R. Petraičiui pasiūlė trauktis iš einamų pareigų savo noru, tačiau NVSC vadovas nesutiko. Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi situaciją, nusprendė pradėti patikrinimą dėl NVSC vadovo R. Petraičio galimo tarnybinių pareigų pažeidimo.

Galiausiai NVSC vadovą R. Petrauską buvo nuspręsta atleisti iš pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Graudu

Graudu portretas
Kaip be skiepu ir galimybiu paso daugiau nieko nesugalvoja ,tai ir gieda ta pati per ta pati kaip uzsikirtusi plokstele.Jeigu jei cia skaitos gerai ,kaip suserga po 2000 ir daugiau zmoniu tai valio tada.

Negali būt

Negali būt portretas
Kai vištelei smegenys neveikia,tai GPveikia. Aš vakar bobulę palaidojau ,pas ją nesuveikė joks pasas,kame reikalas?

Lauris

Lauris  portretas
Tu pis kusikisk sau i antra gala asilu pasus kur yra neteiseti kue sukure iskrypelei baik tas nesamones su pyspaseis ir ce nediskriminuok zmonijos
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių