Prezidentas pritaria nepaprastosios padėties pratęsimui: nekyla nė menkiausių abejonių

Prezidentas Gitanas Nausėda pritaria Vyriausybės siūlymui pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir įvesti analogišką režimą pasienyje su Lenkija.

„Manau, kad dabartinėmis aplinkybėmis tikrai reikia ją pratęsti. Čia nekyla nė menkiausių abejonių. Mes tikrai negalime kalbėti apie migracijos krizę arba hibridinę ataką prieš Lietuvą būtuoju laiku. Tai yra esamasis laikas. Taip, yra tam tikrų požymių, kurie rodo, kad kyla lėktuvai su migrantais, grįžta į kilmės šalis, į savo tėvynę. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad kaimyninės šalies režimas atsisakys savo eskalacinių tikslų, noro destabilizuoti padėtį artimoje kaimynystėje. Mes privalome būti tam pasirengę“, – žurnalistams Šalčininkuose sakė G. Nausėda.

Pasak jo, suprantamas ir siūlymas dėl nepaprastosios padėties pasienyje su Lenkija įvedimo.

„Aš manau, kad tai yra dar tam tikras papildymas, atsižvelgiant į naujas aplinkybes, atsižvelgiant į tai, kad mums reikia turėti panašų teisinį režimą ir su pasieniu su Lenkija ir tai nieko bendro su pačia Lenkija neturi. Tai susiję su hibridine ataka, kuri yra vykdoma prieš Lietuvą“, – akcentavo prezidentas.

Čia nekyla nė menkiausių abejonių. Mes tikrai negalime kalbėti apie migracijos krizę arba hibridinę ataką prieš Lietuvą būtuoju laiku.

Vyriausybė penktadienį nutarė Seimui siūlyti iki sausio 15 dienos pasienyje su Baltarusija pratęsti nepaprastąją padėtį. Siūloma, kad nepaprastoji padėtis būtų įvesta ir pasienyje su Lenkija.

Nutarimo projekte siūloma, kad nepaprastoji padėtis būtų pratęsta pasienio ruože su Baltarusija, 5 kilometrus nuo jo ir užsieniečių apgyvendinimo centruose.

Jei šiam nutarimui pritars Seimas, nepaprastoji padėtis bus pratęsta iki 2022 metų sausio 15 dienos, 24 val. vakaro.

Projekte teigiama, kad nepaprastoji padėtis įvedama dėl masinio užsieniečių antplūdžio kilusios grėsmės visuomenės rimčiai, kurios neįmanoma pašalinti nepanaudojus Konstitucijoje ir Nepaprastosios padėties įstatyme numatyto naudojimosi nurodytomis teisėmis ir laisvėmis proporcingo apribojimo ir netaikant konkrečių nepaprastųjų priemonių.

Nepaprastosios padėties metu užsieniečių apgyvendinimo vietose esantiems užsieniečiams, kurie nėra įleisti į Lietuvos teritoriją, draudžiama palikti apgyvendinimo vietų teritoriją, išskyrus išimtinius Valstybės sienos apsaugos tarnybos nustatytus atvejus. Taip pat taikomas draudimas atvykti į pasienio ruožo teritoriją, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis. Teritorijoje, kurioje įvesta nepaprastoji padėtis, yra taikomas draudimas pakeisti nuolatinę gyvenamąją vietą, taip pat galioja susirinkimų draudimas ir kt.

ELTA primena, kad nuo lapkričio 10 d. pasienio ruože prie Lietuvos sienos su Baltarusija ir 5 kilometrų į valstybės gilumą nuo jo bei užsieniečių apgyvendinimo vietose mėnesiui buvo įvesta nepaprastoji padėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Infliacija

Infliacija portretas
Dėl sienos aišku. O ar nekyla Jums abejonių, kad laikas būdu peržiūrėti pensijų antros pakopos kaupimo Vergija ? Estija jau išlaisvino savo žmones !

Tetis

Tetis portretas
Pykau po Valinsko pasisakymo apie prezidentą dabar matosi ,kad labai gaila,bet klydau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių