Prezidento patarėja: ginklų embargą verta taikyti tik visoms Sirijos konflikto pusėms

Ginklų embargas Sirijos konflikte būtų prasmingas tik jei būtų taikomas visoms dalyvaujančioms pusėms, sako prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

„Apie ginklų embargą turėtume kalbėti ne vien Turkijai, o tada jau visoms kariaujančioms šalims, kurios yra įsitraukusios į šitą konfliktą, tam, kad tas embargas būtų efektyvus“, – Žinių radijui antradienį sakė ji.

„Jeigu embargas yra tik vienai kariaujančiai pusei, o kitoms – ne, efektyvumo tame veiksme nebūtų“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Lietuva ginklų Turkijai neteikia.

Pasak A. Skaisgirytės, paskutiniai įvykiai Sirijoje greičiausiai bus aptariami ir ketvirtadienį bei penktadienį vyksiančioje Europos vadovų taryboje. Tai bus pirmoji taryba, į kurią vyks prezidentas Gitanas Nausėda.

Jeigu embargas yra tik vienai kariaujančiai pusei, o kitoms – ne, efektyvumo tame veiksme nebūtų.

Lietuva, pasak jos, situaciją Sirijoje stebi „su dideliu nerimu“.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį reiškė susirūpinimą Turkijos puolimu prieš kurdus Sirijoje ir smerkė šią operaciją, bet perspėjo, kad jų galimybės dėl koordinuotų viso bloko veiksmų yra ribotos.

Kelios Europos šalys, tarp jų Vokietija ir Prancūzija, sustabdė ginklų eksportą į Turkiją dėl jos puolimo, o tokios šalys kaip Italija siekia oficialaus ES ginklų eksporto uždraudimo.

ES praėjusią savaitę visų 28 narių vardu paskelbė pareiškimą, kuriuo pasmerkė Turkijos puolimą ir perspėjo, kad jis gali išprovokuoti humanitarinę katastrofą bei pakenkti kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių