Prezidentūra apie „Brexit“: būtina informavimo kampanija – ypač JK lietuviams

Gruodžio pabaigoje Europos Sąjungai ir Jungtinei Karalystei (JK) pasiekus susitarimą dėl tolesnių prekybos santykių, prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad būtina tam tikra informavimo kampanija, ypač kalbant apie lietuvius, gyvenančius JK.

„Brexit“ susitarimas yra ilgas ir sudėtingas, labai detalus dokumentas. Kiekvienas pilietis, kuris yra kažkiek susijęs darbo ar mokslo, ar gyvenimo tikslais su JK, turbūt nelabai galės perskaityti ir suprasti tuos tekstus. Prezidentas teigia, kad turi būti tam tikra informavimo kampanija – ypač lietuviams, kurie gyvena JK – apie jų teises, pareigas, tas naujas aplinkybes, kurios iškyla ir pirmiausia Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Londone tą turės užtikrinti, kas, matyt, ir bus padaryta“, – „Žinių radijui” antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Prezidentas teigia, kad turi būti tam tikra informavimo kampanija – ypač lietuviams, kurie gyvena JK – apie jų teises, pareigas, tas naujas aplinkybes.

Kalbėdama apie Vyriausybės sprendimą nuo sausio 1 dienos atnaujinti skrydžius iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą, A. Skaisgirytė sakė, kad tai padaryta, nes žmonėms gali reikėti atvykti iš JK dėl rimtų priežasčių, tačiau tai nereiškia, jog nebus imamasi apsaugos priemonių.

„Su nauja (koronaviruso – ELTA) atmaina situacija yra tokia: ji buvo atrasta JK, tačiau ar ji ten gimė, ar tik JK egzistuoja, turbūt, kad ne, ir dabar ekspertai sako, kad tos atmainos jau yra Europoje. Antra vertus, nors ji plinta greičiau nei ankstesnioji, apsisaugojimo priemonės yra visiškai tos pačios: socialinė izoliacija, vengti kontaktų su sergančiaisiais ir panašiai. Skrydžiai atnaujinami, nes yra įvairios situacijos ir žmonėms gali reikėti vykti dėl rimtų priežasčių į JK arba grįžti į Lietuvą, tačiau tai nereiškia, kad nebus imamasi apsaugos priemonių“, – sakė prezidento patarėja.

Atvykstantys į Lietuvą iš JK privalo turėti ne vėliau nei prieš 48 valandas gautą neigiamą COVID-19 testo rezultatą arba privalomai atlikti testą Lietuvoje.

Nepaisant turimo testo rezultato, visiems asmenims, atvykusiems į Lietuvą iš JK, privaloma 10-ies dienų izoliacija.

Izoliacijos taisyklės negalioja keliaujantiems tranzitu ir ekipažų bei įgulų nariams, kurie dirba ir vykdo tarptautinius komercinius vežimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių