Prezidentūra dėl migrantų apgręžimo politikos žiemą: privalome gerbti žmogaus orumą

Prezidento vyriausioji patarėja teisės klausimais Jūratė Šovienė teigia, kad prasidėjus šalčiams nelegalių migrantų humanitarinės pagalbos ir tuo pačiu metu sienos apsaugos užtikrinimas yra labai sunkus klausimas, į kurį nėra vienareikšmio atsakymo. Anot J. Šovienės, būtina atsižvelgti į sunkesnes nelegalių migrantų sąlygas, tačiau reikia nepamiršti rūpintis ir sienos apsauga.

„Be abejo, privalome gerbti žmogaus orumą, kad ir kas būtų, apsaugoti jį nuo kankinimų, netaikyti neproporcingų žmogaus teisių ribojimų ir teikti adekvačią, tokią, kokią galime, humanitarinę pagalbą, tačiau vėlgi, bet kuriuo atveju privalome užtikrinti valstybės sienos apsaugą“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė J. Šovienė. 

Anot J. Šovienės, nors teisinė migrantų prieglobsčio prašymų politika galioja jau kelis dešimtmečius, esant tokiai situacijai vienareikšmio sprendimo nėra ir visos ES šalys turi bendru nutarimu nuspręsti, kaip užtikrinti tiek saugumą, tiek žmogaus teises. 

Be abejo, privalome gerbti žmogaus orumą, kad ir kas būtų, apsaugoti jį nuo kankinimų, netaikyti neproporcingų žmogaus teisių ribojimų.

„Tai yra labai sudėtingas klausimas ir apskritai į šį klausimą vienareikšmio atsakymo nėra. Viena vertus, susiduriame su neįprastiniais prieglobsčio prašytojais, kurių situacijoms vertinti turime kelis dešimtmečius galiojantį teisinį reguliavimą ir išplėtotą teismų praktiką, bet pastaruoju metu susiduriame su tyčia organizuotais išpuoliais, apgaule, pasinaudojant niekuo dėtais žmonėmis, ir situacija išties yra labai rimta. (…) Kita vertus, esame ES tarptautinių organizacijų nariai ir turime kartu sutarti dėl sprendimų, kaip elgtis tokiais atvejais. Tai turi atsispindėti ir ES migracijos, ir prieglobsčio politikos pasikeitimuose“, – sako prezidento vyriausioji patarėja teisės klausimais. 

Pasak J. Šovienės, klausimai turėjo būti išspręsti anksčiau, tačiau vieningą sprendimą demokratinėse valstybėse priimti užtrunka.  

„Kai yra sprendžiami žmonių likimai, gal ir norėjosi, kad būtų sprendžiami operatyviau. Visgi demokratinės valstybės galbūt tuo ir skiriasi nuo kitų valstybių, kad klausimai sprendžiami diskutuojant, randant bendrus sprendimo būdus, o tai nėra taip paprasta ir nebuvome susidūrę su tokia situacija, tai kažkur ieškoti kaltų kažin ar verta, tiesiog reikia ieškoti sprendimų“, – teigia J. Šovienė. 

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, į Lietuvą mėgino patekti apie 7,6 tūkst. nelegalių migrantų. 

Europos Sąjunga ir JAV dėl migrantų krizės kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kuris, jų teigimu, keršija už Bendrijos sankcijas jo režimui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audronė

Audronė portretas
Būtent -daryti reikia dabar!Ieškoti galėsit,nutirpus sniegui-kai reikės paslėpti savo nusikalstamo abejingumo,neveiklumo padarinius.Šianakt temperatūra bus žemiau išgyvenimo ribos-privalote įsileisti humanitarinę pagalbą.Pasieniečiai-šaunuoliai,bet neužkraukite jiems papildomų darbų.

Kur parazitai isliauzia,ten vagystes,padegimai

Kur parazitai isliauzia,ten vagystes,padegimai portretas
Sprogdinimai??

Lietuvis

Lietuvis portretas
Purviasklaida pila ant prezidentūros ir bando formuoti su melo propoganda visuomenės nuomonę tik nesupranta kad dauguma visuomenės jais netiki.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių