Seimas įtvirtino žurnalistų teisę nemokamai gauti informaciją iš registrų

Seimas ketvirtadienį įtvirtino žurnalistų teisę neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų.

Parlamentas ketvirtadienį 103 Seimo nariams balsavus  „už“, vienam parlamentarui – prieš, trims susilaikius priėmė tokias Visuomenės informavimo įstatymo pataisos. Numatyta, kad jos įsigalios nuo liepos.

Pataisomis nustatyta, kad žurnalistai gali nemokamai gauti duomenis iš Juridinių asmenų registro, Nekilnojamo turto registro ir Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos.

Žurnalistai iš Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos tvarkytojo galės gauti aktualius ir istorinius juridinio asmens dalyvių ar naudos gavėjų duomenis, išskyrus fizinio asmens kodą, gyvenamąją vietą arba adresą korespondencijai.

Registrų informaciją galės gauti žurnalistai, turintys darbo sutartį su visuomenės informavimo priemone, kuriai rengia informaciją.

Informacijos skleidėjas galės turėti ne daugiau kaip du galiojančius rimtus profesinius pažeidimus ir turėtų nebūti priskirtas profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų kategorijai.

Šiuo metu žurnalistų teisė gauti duomenis reguliuojama poįstatyminiais aktais.

Žurnalistai pastaraisiais metais prašė plėsti jiems teikiamų duomenų apimtį, numatyti galimybę gauti istorinius nekilnojamojo turto registrų centro duomenis ir tikslesnę informaciją apie juridinių asmenų dalyvių turimas akcijų dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aff

Aff  portretas
Nu cia tai nera zodziu tai davai visiem tada reik padaryt kad galetu zinot visi apie visus...prasilenke su logika visiskai

Anonimas

Anonimas portretas
nuejus i banka tau isvercia visus duomenys apie tave ne bankinius kaip tai yra kad gali kiekvienas prieti prie tavo NT ir kt duomenu

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
kodėl žurnalistas "privalo" informaciją nemokamai, neatlygintinai?!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių