Seimas ėmėsi pataisų dėl griežtesnių bausmių už seksualinio pobūdžio nusikaltimus

Seimas ėmėsi Baudžiamojo kodekso pataisų dėl griežtesnių bausmių už seksualinio pobūdžio nusikaltimus.

Ketvirtadienį pataisoms po pateikimo pritarta 49 parlamentarams balsavus už ir 15 susilaikius. Toliau pataisas svarstys parlamentiniai komitetai.

Pataisas įregistravo "Drąsos kelio" frakcijos atstovai Neringa Venckienė ir Valdas Vasiliauskas.

Projektu taip pat siūloma nustatyti, kad mažamečio asmens išžaginimo, seksualinio prievartavimo, tvirkinimo atveju nebūtų taikoma senatis.

Pagal projektą, mažamečio asmens tvirkinimas užtrauktų nuo 2 iki 8 metų nelaisvės, kai šiuo metu bausmė už tokią veiką gali būti laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Taip pat siūloma griežtinti bausmes už seksualinį prievartavimą, pavyzdžiui, mažamečio asmens prievartavimas užtrauktų 6-15 metų nelaisvės, vietoje dabar numatytos 3-13 metų laisvės atėmimo bausmės. Už nepilnamečio prievartavimą grėstų 5-10 metų laisvės atėmimo bausmė, kai šiuo metu ji numatyta 2-10 metų nelaisvės.

Bausmės už išžaginimą viršutinė riba būtų padidinta nuo 7 iki 8 metų, už nepilnamečio išžaginimą grėstų 5-10 metų nelaisvės (šiuo metu - 3-10 metų nelaisvės), o maksimali bausmė už mažamečio išžaginimą didėtų iki 20 metų nelaisvės, kai šiuo metu siekia 15 metų laisvės atėmimo.

Iniciatorių teigimu, šiuo metu bausmės už seksualinio pobūdžio nusikaltimus Lietuvoje yra "labai švelnios", palyginti su kitomis valstybėmis.

Aiškinamajame rašte pateikiami duomenys, jog Prancūzijoje už nepilnamečio išžaginimą, kai auka neturi 14 metų, gali būti skirtas laisvės atėmimas iki 20 metų, Latvijoje toks pat nusikaltimas gali grėsti laisvės atėmimu iki gyvos galvos, Lenkijoje už tvirkinamojo pobūdžio veiksmus galimas laisvės atėmimas iki 12 metų.

Taip pat aiškinamajame rašte pažymima, kad "labai dažnai prieš mažamečius asmenis padaryti seksualinio pobūdžio nusikaltimai išaiškėja tik po ilgo laiko tarpo, kai auka tampa pilnamečiu asmeniu ir išdrįsta tai paviešinti, todėl tokio pobūdžio nusikalstamoms veikoms senaties terminas turėtų būti netaikytinas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių