Seimas imasi keisti Konstitucijoje įrašytą invalidumo sąvoką į neįgalumo

Seimas svarstys Konstitucijos pataisą, kuria siekiama pakeisti invalidumo apibrėžimą, pagarbesne – neįgalumo – sąvoka.

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė tokiai Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkės Monikos Ošmianskienei pateiktai Konstitucijos pataisai. Už ją po pateikimo balsavo 90 Seimo narių, 1 buvo prieš. Į Seimo salę projektas sugrįš birželio 28 d.

Konstitucijoje siūloma numatyti, kad "valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir neįgalumo pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais.“

Anot parlamentarės M. Ošmianskienės, šiandien Lietuvoje invalidumo sąvoka yra įgavusi stiprų neigiamą atspalvį – žmogus yra tarsi klasifikuojamas kaip netinkamas. Ji pastebėjo, kad Vakarų Europos šalyse, rūpinantis žmogaus teisėmis, invalidumo sąvokos atsisakyta.

M. Ošmianskienės teigimu, šiuo metu invalidumo sąvoka dažnai sutinkama Lietuvos įstatymuose.

Konstitucijos pataisą parėmę Seimo nariai sakė, kad reikėtų keisti šią sąvoką ne tik Konstitucijoje, bet ir kituose teisės aktuose.

"Pakeitus  Konstituciją, bus galima pakeisti ir  įstatymus",- sakė M. Ošmianskienė.

Kai kuriems parlamentarams nepatiko ir neįgalumo sąvoka. Seimo narys Kęstutis Masiulis tvirtino, kad siūlomas  netinkamas terminas. "Blogas terminas, reikėtų atrasti normalų terminą. Konstatuoju, kad mes neturime to termino", - mano jis.

"Reikėtų padirbėti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, su kalbininkais",- patarė  Seimo narys  Stasys Tumėnas.

Nuo 2005 m. liepos 1 dienos įsigaliojus atnaujintam Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymui, sąvokos „invalidas“, „invalidumas“ nebevartojamos. Jas pakeitė naujos – „neįgalusis“, „neįgalumas“, „neįgalumo lygis“, „darbingumo lygis“.          

Šiuo metu Konstitucijos 52 straipsnyje apibrėžiant valstybės socialines garantijas yra vartojama invalidumo sąvoka.

Valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir invalidumo pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių