Seimas siūlo į „juodąjį sąrašą“ įtraukti 80 Baltarusijos valdžios pareigūnų

Seimas siūlo Vyriausybei plėsti sankcijas Baltarusijos režimui ir uždrausti į Lietuvą įvažiuoti dar daugiau kaip 80 Baltarusijos valdžios pareigūnų.

Parlamentas vienbalsiai 77 balsais „už“ priėmė rezoliuciją su pavardėmis, kurias siūloma įtraukti į „juodąjį sąrašą“. Dokumentą inicijavo Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas ir opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis.

„Lietuva turi patvirtinti savo sankcijų sąrašą žmonėms iš Baltarusijos režimo, kurie suiminėja, muša, kankina, priima sprendimus atlikti šiuos veiksmus, kitaip sakant visą režimui vadovaujantį elitą įtraukti į sankcijų sąrašą, kad jis negalėtų atvykti į Lietuvą“, – sakė dokumentą pristatęs G. Landsbergis.

Į sankcijų sąrašą Seima siūlo įtraukti Baltarusijos gynybos ministrą Viktarą Chreniną, saugumo tarybos sekretorių Andrejų Ravkovą,  Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininką Aliaksandrą Volfovičių, Baltarusijos konstitucinio teismo teisėjus, viešojo saugumo policijos vadovus ir kitus asmenis.

Tiems, kurių kaukės bus nuplėštos, tie, kurie daro represijas, tie, kurie muša, kankina žmones, sodina juos į kalėjimus, jie į Lietuvą ateityje taip pat neatvyks.

Lietuva rugpjūčio pabaigoje dėl Baltarusijos prezidento rinkimų falsifikavimo ir smurto prieš protestuotojus sankcijas paskyrė 30-čiai Minsko režimo atstovų, tarp jų yra autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka bei jam artimi asmenys.

G. Kirkilas BNS yra patvirtinęs, kad parlamento dokumente įtrauktos pavardės, kurios buvo įrašytos Užsienio reikalų ministerijos anksčiau pasiūlytame sankcijų sąraše. Jame iš viso buvo 118 pavardžių, tačiau Vidaus reikalų ministerija patvirtino trumpesnį sąrašą. Tai buvo grindžiama noru suderinti sankcijas su Latvija ir Estija.

Rezoliucijoje taip pat pažymima, kad „Lietuvos paskelbtas nacionalinis trisdešimties Baltarusijos režimo pareigūnų, kuriems taikomas draudimas atvykti į Lietuvą, sąrašas nėra baigtinis ir turi būti nuolat pildomas“.

„Seimas, šiandien patvirtindamas šią rezoliuciją, tai labiausiai ir pasakytų, kad mes nuplėšėme kaukes šiandien nuo 118 žmonių. Mes įvardiname jus kaip iš esmės nusikaltėlius Lietuvoje ir jūs į Lietuvos teritoriją nepateksite. Tiems, kurių kaukės bus nuplėštos, tie, kurie daro represijas, tie, kurie muša, kankina žmones, sodina juos į kalėjimus, jie į Lietuvą ateityje taip pat neatvyks“, – balsuoti už dokumentą ragino G. Landsbergis.

Lietuvoje sankcijų sąrašą Užsienio reikalų ministerijos teikimu tvirtina Vidaus reikalų ministerija.

Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai po rugpjūčio 9-ąją vykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. A. Lukašenka trečiadienį buvo prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
PASIGYDIKIT LIETUVOS SUKČIAI ĮDIJOTAI KOKI SARAŠA GAL JUM SU GALVA NEGERAI TIE PAREIGUNAI NET IR NESIRUOŠIA VAŽIUOTI I PEDERASTU ŠALI NESUPRANTAT KAD TAM DEBILUI GABRIUI JAU SU GALVELE NEGERAI gasdina rusija ir baltarusija šiknaskilės didvyriai dabar su skvernu priešakyjeTai kažkoks durniu laivas

Rasa

Rasa portretas
Noriu pasveikinti ger Lukašenka su išrinkimu o tas dvi šliures tėvynės išdavikes gruskit pas nasralna paiulsėti

'kada

'kada portretas
baigsis sis politcirkas ir pajacai nurims atsibude kitoje dimensijoje kur nera nei monarchu oligarchu bei kitu setono tarnu kirsinanciu artima kuris ginasi ir gina savus o ka daro turkai budami nato?...ogi atakuoja tuos kurie irgi nato tai kas galingesnis tas teisesnis stai ir visa euroturgelio /politika/?...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių