Seimo komisijos vadovė siūlo 2024-uosius skelbti ne Smetonų, o Lozoraičių metais

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos vadovė konservatorė Paulė Kuzmickienė siūlo 2024-uosius skelbti ne prezidento Antano Smetonos ir Sofijos Smetonienės, o diplomatų Lozoraičių metais.

Parlamentarė įregistravo tokį pasiūlymą šiuo metu Seime svarstomam nutarimo projektui dėl 2024 metų. Juos iki šiol siūloma skelbti NATO ir Europos Sąjungos, Dainų šventės bei Smetonų metais.

Pastarąjį punktą dėl Smetonų metų P. Kuzmickienė siūlo keisti į diplomatų Lozoraičių metus, pažymint trijų Lozoraičių šeimos diplomatų – užsienio reikalų ministro Stasio Lozoraičio vyresniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone Stasio Lozoraičio jaunesniojo bei Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto Kazio Lozoraičio – sukaktis.

Šiemet yra minimos užsienio reikalų ministro, Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo S. Lozoraičio vyresniojo 125-osios gimimo metinės, o 2024 metais – S. Lozoraičio jaunesniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone, 100-osios gimimo metinės. Kitąmet minimos ir Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto K. Lozoraičio 95-osios gimimo metinės.

„Pirmiausia yra noras atkreipti dėmesį į Lozoraičių, valstybininkų, atminimą, tai yra trys Lozoraičiai, kelios kartos, savo gyvenimą ir veiklą susiejusių su Lietuvos valstybingumo išlaikymu“, – BNS sakė P. Kuzmickienė.

Ji pažymėjo, kad pažymėti Lozoraičių metus siūlė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Istorijos institutas, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas.

Komisijos pirmininkė taip pat tvirtino, jog A. Smetonos metų atsisakoma ne dėl prieštaringų vertinimų, o apsižiūrėjus, kad jo vardo metais jau buvo paskelbti 2019-ieji, minint 100 metų nuo išrinkimo pirmuoju Lietuvos prezidentu.

„Pamatėme šiek tiek per vėlai, tenka dėl to apgailestauti, jo asmenybė dėl nuopelnų valstybei nekelia dvejonių, bet tą jubiliejų turėjome prieš penketą metų, tačiau kas penkeri metai skelbti atmintinus metus nėra gerai ir koreguojame tą nesusipratimą“, – teigė P. Kuzmickienė.

Seimas dar pernai gruodį svarstė nutarimo projektą dėl atmintinų 2024 metų paskelbimo, tačiau parlamentarai susikirto dėl prezidento A. Smetonos, kurio 150-osios gimimo metinės bus minimos, asmenybės. Dalis parlamentarų jį tuomet išvadino diktatoriumi, tuo tarpu už A. Smetoną kalbėję politikai pabrėžė jo indėlį valstybingumo atkūrimui.

Lietuviai pripažįsta A. Smetonos nuopelnus dėl atkurto Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius Arūnas Bubnys interviu BNS sausį yra pasisakęs, kad A. Smetonos įamžinimas kelia klausimų Seime priėmus vadinamąjį desovietizacijos įstatymą. Juo nustatytas draudimas propaguoti ne tik totalitarinius, bet ir autoritarinius režimus.

2024-uosius paskelbti Lietuvos įstojimo į NATO ir Europos Sąjungą bei Lietuvos Dainų šventės metais siūloma pažymint euroatlantinės narystės 20-metį ir Dainų šventės šimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o gal

o gal  portretas
geriau to kino košmaro ''Sinefilija'' besikeikiančios rudaplaukės metais .......... kultūrėjam ne dienom , bet valandom - nieko neumirškim

Safyras

Safyras portretas
Nei vienas politikas nėra nusipelnęs tiek, kad visus metus apie jį kalbėtų. Šalies ekonomiką ir kultūrą kuria visi toje šalyje gyvenantys žmonės savo kasdieniniu darbu. Tačiau politikai ypač akcentuoja savo darbą, nors dažnai jie padaro labai daug klaidų, o to pripažinti ir taisyti nenori. Žmonės važiuoja į kitas šalis pasižiūrėti krašto grožybių, ir jiems visai nesvarbu, kas tai šaliai vadovauja, nes mato šalies išsivystymo lygį ir stebina turto ir skurdo santykis. Todėl ir eina į muziejus, fotografuojasi gražioje aplinkoje , o ne šiukšlynuose... Jei politikai daugiau galvotų apie žmogų, o ne apie save, tai rezultatai visais laikais būtų geresni... Juk dabar ne akmens amžius , bet grobuonių atsiranda vis daugiau, kurie nedirbdami nori viską gauti veltui... Daug draudimų buvo tarybiniais laikais ir visi puikiai mato, kaip atsigavo Vokietija po karo ir kaip Rusija su respublikomis... O Lietuva tik savo žmonių darbštumu ir mokslu pasiekė daug , o ne politikų darbu...

dar to > asilui

dar to > asilui portretas
Tokie kaip tu , pagal vartojamą žodyną, priklauso kategorijai padarų kuriems dievulis pakrovė vietoj smegenų smegenų pašteto. Prieš tai suvalgyto. O dar dėl Musolinio - jo laikais Italijoj jau buvo pensijos. Apie ką grietinės lietuva net nesvajojo.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių