Seimo NSGK – diskusija dėl šaukimo sistemos ir jos tobulinimo

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas kartu su parlamentinių partijų ir Vyriausybės atstovais antradienį diskutuos dėl šaukimo sistemos tobulinimo.

Pasak parlamento ryšių su visuomene skyriaus, diskusija rengiama siekiant įgyvendinti nuostatas, numatytas praėjusiais metais pasirašytame partijų susitarime dėl gynybos.

Pernai liepą pasirašytame dokumente numatoma siekti išlaikyti ne mažesnį nei 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) dydžio finansavimą ir didinti jį pagal krašto apsaugos sistemos poreikius, taip pat didinti šauktinių skaičių.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šių metų pradžioje pasiūlė ateityje pertvarkyti šaukimo į kariuomenę modelį.

Pokyčiais šaukimo sistemoje siūloma, kad pagrindinė privalomoji tarnyba truktų pusmetį, bet būtų įvesta daugiau jos alternatyvų, o šauktinių skaičius nuo 2027-ųjų per metus siektų 5 tūkst. vietoj dabartinių 3,8 tūkstančio.

Pusmečio tarnybą atlikę jaunuoliai galėtų savanoriškai pratęsti ją dar trims mėnesiams ir už pastarąjį laikotarpį gautų profesinės karo tarnybos kario algą.

Reformą ketinama įgyvendinti palaipsniui nuo 2024-ųjų iki 2027-ųjų, jai turės pritarti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių