Seimo pirmininkė Norvegijoje aptarė dvišalius santykius, investicijas

  • Teksto dydis:

Su darbo vizitu į Oslą išvykusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį su Norvegijos karaliumi Haraldu V bei parlamento vadovu Masudu Garakaniu (Masudu Garakaniu) aptarė dvišalius santykius, investicijas, artėjantį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

„Šiandien turėjau gerą progą pasakyti karaliui Haroldui V, kad Norvegija yra svarbi, artima ir patikima Lietuvos partnerė. Jau daugelį metų plėtojame puikius dvišalius ryšius, Lietuvos įmonės sėkmingai veikia Norvegijoje“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė audiencijoje pas karalių Haraldą V Skandinaviją įvardijo kaip prioritetinę eksporto, inovacijų ir tiesioginių užsienio investicijų rinką, nurodoma Seimo Ryšių su visuomene išplatintame pranešime.

Pasak Seimo pirmininkės, glaudūs ryšiai su Norvegija svarbūs ir tuo aspektu, kad čia esanti beveik 50 tūkst. lietuvių diaspora yra viena didžiausių pagal dydį užsienio bendruomenių.

„Pasaulio lietuviai yra svarbi dvišalių santykių, daugiakultūriškumo vystymo dalis. Tuo, kad nepaisant gyvenamosios vietos galima puoselėti lietuvišką tapatybę, palaikyti glaudžius ryšius su Lietuvos valstybe, įsitikinau vakar, kai susitikau su Oslo lietuviais“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Šiandien turėjau gerą progą pasakyti karaliui Haroldui V, kad Norvegija yra svarbi, artima ir patikima Lietuvos partnerė.

Seimo pirmininkė, susitikusi su Norvegijos parlamento vadovu M. Garakaniu, kalbėjo apie glaudžių Baltijos ir Šiaurės šalių ryšių svarbą, taip pat Seimo priimtą rezoliuciją, kuri nustatė pagrindinius Lietuvos tikslus NATO viršūnių susitikime Vilniuje ir pripažino būtinybę pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO.

„Mūsų geografija ir besikeičianti Rusijos karinė laikysena reikalauja matomų kolektyvinių atgrasymo ir gynybos priemonių. Viena iš jų – nuolat pagal rotacijos principą dislokuoti sąjungininkų kariai. Šiuo metu Lietuvoje taip pat yra Norvegijos karių. Beje, parlamento pirmininkas minėjo, kad tai didžiausia Norvegijos karinė misija užsienyje“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„NATO viršūnių susitikimas liepą – puiki galimybė priimti realius sprendimus ir apsispręsti dėl naujo NATO gynybos plano, trumpalaikės ir ilgalaikės NATO praktinės ir karinės paramos Ukrainai ir politinių įsipareigojimų, kurie į kitą lygmenį pakeltų NATO ir Indijos–Ramiojo vandenynų valstybių partnerystę“, – pridūrė ji.

Anot Seimo pirmininkės, šie klausimai bus aptariami ir birželio 1–3 dienomis vyksiančiame NATO valstybių parlamento pirmininkų susitikime Vilniuje. Jame dalyvaus Norvegijos Stortingo Pirmininko pavaduotojai Mortenas Woldas (Mortenas Voldas) ir Kari Henriksen.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Flurona [Čiulpk, Šurajevai]

Flurona [Čiulpk, Šurajevai] portretas
Fu, žmoga

Karalius \\\\\.../////

Karalius  \\\\\...///// portretas
negavo infarkto?

Tai katras

Tai katras portretas
Laimejo sahamatu partija?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių