Seimui siūloma paskelbti 2026-uosius kompozitoriaus V. Klovos metais

Artėjant kompozitoriaus, profesoriaus Vytauto Klovos 100-osioms gimimo metinėms, Seimui siūloma 2026-uosius paskelbti jo metais.

Tai numatantį nutarimo projektą įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos" narės Laima Nagienė, Rima Baškienė ir Silva Lengvinienė.

Dokumente pabrėžiama, kad V. Klova yra vienintelis Lietuvos kompozitorius, sukūręs šešias operas: „Pilėnai“, „Vaiva“, „Duktė“, „Žalgiris“, „Amerikoniškoji tragedija“ ir „Ave, Vita“.

2026 metais operai „Pilėnai“ sukanka 70 metų. Paskelbus 2026-uosius V.Klovos metais, siekiama įvertinti jo reikšmingą indėlį į tautinės operos raidą.

Kompozitoriaus V. Klovos 100-osios gimimo metinės bus minimos 2026 m. sausio 31 d.

Nutarimo projekte siūloma 2025  ir 2026 metų valstybės biudžetuose numatyti lėšų Vyriausybės patvirtintai kompozitoriaus V. Klovos metų programai įgyvendinti.

ELTA primena, kad atmintini metai nustatomi ir skelbiami vadovaujantis Seimo nutarimu „Dėl atmintinų metų skelbimo tvarkos“.

Iškilių asmenybių, nusipelniusių Lietuvos valstybingumui, mokslui, menui ir kultūrai, svarbios datos pradedamos minėti nuo 100-ųjų metinių – kas 25 metai, nuo 200-ųjų metinių – kas 50 metų.

Atmintini metai skelbiami ne vėliau kaip likus dvejiems metams iki atmintinų metų pradžios. Taip siekiama laiku numatyti valstybei reikšmingų minėjimų įgyvendinimui reikalingą biudžetą, parengti programas ir planuojamas priemones.Seimas jau yra paskelbęs 2026 m. Motiejaus Kazimiero Valančiaus, Lietuvos radijo ir Lietuvos Helsinkio grupės metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Sovietams buvo tinkamas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių