Siūlo įtvirtinti naują pilietybės netekimo pagrindą

Pilietybės įstatyme siūloma įtvirtinti naują pilietybės netekimo pagrindą: už asmens veiksmus, sukeliančius grėsmę Lietuvos, regiono ir valstybių sąjungininkių saugumui, už grėsmę keliančios valstybės palaikymą.

Reaguodami į Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko pasirodymą Sočyje, Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Dalia Asanavičiūtė, Stasys Šedbaras ir Andrius Vyšniauskas įregistravo tai numatantį Pilietybės įstatymo pakeitimo projektą.

Pagal jį, asmuo, palaikydamas valstybę, keliančią grėsmę Lietuvos saugumui, gali netekti pilietybės. Toks pilietybės netekimo pagrindas būtų taikomas tik asmenims, įgijusiems pilietybę išimties tvarka.

Projekto iniciatorė, Seimo narė Dalia Asanavičiūtė teigia, jog Kremliaus ruporo Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos renginyje Sočyje dalyvauti pasirinkusi žinoma pora pažemino Lietuvos valstybės vardą. Anot parlamentarės, dabar svarbu imtis įstatymų pakeitimų, kuriais būtų galima sukurti pilietybės netekimo mechanizmą.

„Labai liūdna, kad, šio baisaus Rusijos karo Ukrainoje fone, turime numatyti papildomus atvejus, kurie sukurtų atskirą pilietybės netekimo mechanizmą, tačiau būtent dabar turime būti principingi ir aiškiai nubrėžti, kad Lietuvos pilietybė, suteikta išimties tvarka, turi ne tik privilegijas, bet ir pareigas. Viena iš pareigų – nekenkti Lietuvos, regiono ir sąjungininkų saugumui ir nepalaikyti agresorių valstybių“, – teigia teisės akto iniciatorė Dalia Asanavičiūtė.

Siūlomame įstatymo projekte numatoma, kad Lietuvos Respublikos pilietybės netenkama: „ jeigu Lietuvos Respublikos pilietybę įgijus išimties tvarka, asmeniui esant ir kitos valstybės piliečiu, atliekami veiksmai, keliantys grėsmę Lietuvos valstybės saugumui ir interesams, palaikoma valstybė, kelianti grėsmę Lietuvos ir kitų regiono valstybių ir valstybių sąjungininkių saugumui, pažeminus Lietuvos valstybės vardą“.

Projekto autorių teigimu, šiuo metu Pilietybės įstatymas numato pilietybės suteikimo, turint kitos valstybės pilietybę atvejus, tačiau suteiktos išimties tvarka pilietybės netekimo mechanizmai nėra pakankami ir neatliepia dabartinės geopolitinės situacijos.

Įstatymo pataisas parengę Seimo nariai sako, kad jas priėmus Lietuvos Respublikos pilietybės gali netekti atskiri Lietuvos Respublikos piliečiai, tačiau, jų nuomone, „toks padarinys yra proporcingas siekiui gerinti Lietuvos valstybės ir regiono saugumo situaciją“.

Galiojančiame Pilietybės įstatyme numatyti šeši atvejai, kada yra netenkama Lietuvos Respublikos pilietybės, tačiau nenumatomas atvejis, kuris sukurtų mechanizmą pilietybės netekimui, ją įgijus išimties tvarka, esant ir kitos valstybės piliečiu, jeigu asmuo palaiko valstybes agresores ir tokiu būdu kelia grėsmę Lietuvos, regiono ir sąjungininkių saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asanavičiūtė nelegaliai įlindo į seimą

asanavičiūtė nelegaliai įlindo į seimą portretas
asanavičiūtė nelegaliai įlindo į seimą, nes kandidatavo negyvendama Lietuvoje

PSD vezdu trenktas ir prievarta nuvarytas i banka vergaut

PSD vezdu trenktas ir prievarta nuvarytas i banka vergaut portretas
galvoju ....valdziazmogiai nujaucia ka bresta revoliucija...lanzbergiu dvaro pamatai su pagreiciu smunka i politikos liutu prisikta liuna....

ko jus cia piktinates

ko jus cia piktinates portretas
nu atims tai atims...cia tas pats kaip is melziamos karvutes atimt seimininka.... jokiu isipareigojimu jokiu teisiu...ir jokiu baudu...jokiu mokesciu ir jokiu prievoliu...kas labiau nukencia ? - valstybe praranda mokesciu moketoja a beseimininkis vergas igauna laisve paskelbt visas paslaptis ir zinias kurias jis zino a valstybe nieko jam negali padaryt nes nieks ju santykiu ir isipareigojimu nebepalaiko .....turtas kuris priklause asmeniu lieka jam a valstybe praranda teise reikalaut pateikt belekokia informacija apie turta ne jos teritorijoj..... baust ne savo pilieti cia beveik tas pats kaip paskelbt kara savo saliai... isvada... valdziazmogiai nepagasdins
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių