Suteikti įgaliojimai Lietuvos ambasadoriams Turkijoje, Egipte

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį suteikė įgaliojimus Lietuvos ambasadoriams Turkijoje, Egipte ir prie Tarptautinių organizacijų Vienoje.

Prezidentas ambasadoriumi Turkijoje paskyrė Ričardą Degutį, Egipte – Artūrą Gailiūną, prie Tarptautinių organizacijų Vienoje – Vaidotą Verbą.

Su naujuoju ambasadoriumi Turkijoje prezidentas aptarė Turkijos reikšmę regione, ir jos, kaip NATO sąjungininkės, svarbą. Šalies vadovas akcentavo, kad dialogas su Turkija yra ypač svarbus Lietuvos ir Baltijos regiono saugumo užtikrinimo kontekste bei sprendžiant nelegalios migracijos srautų stabdymo iššūkius. Prezidentas su R. Degučiu taip pat aptarė dvišalių Lietuvos ir Turkijos santykių aspektus, bendradarbiavimo, teikiant pagalbą Rytų partnerystės šalims galimybes, ekonominių ir prekybinių ryšių plėtros potencialą.

Prezidento susitikime su naujuoju ambasadoriumi Egipte A. Gailiūnu daugiausiai dėmesio skirta politinio dialogo su Egiptu plėtrai dvišaliais, ES kaimynystės ir regioniniais klausimais, taip pat pabrėžtas poreikis skatinti dvišalį ekonominį, prekybinį ir kultūrinį bei mokslinį bendradarbiavimą. Šiame susitikime aptartas ir Lietuvos santykių plėtojimas su Jordanija, Libanu, Etiopija bei tarptautinėmis organizacijomis – Arabų lyga ir Afrikos Sąjunga.

Šalies vadovas ir naujasis Lietuvos ambasadorius prie Tarptautinių organizacijų Vienoje V. Verba aptarė Lietuvos saugumo ir užsienio politikos interesų atstovavimo tarptautinėse organizacijose kryptis. Pasak prezidento, Lietuvai yra svarbu kelti istorinės atminties puoselėjimo klausimus, telkti tarptautinę bendruomenę kovai prieš dezinformaciją ir istorijos revizionizmą, ginti žmogaus teises ir laisves, laisvų ir demokratinių rinkimų bei šalių teritorinio vientisumo užtikrinimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO). Šalies vadovo teigimu, toliau būtina skatinti aukščiausių tarptautinių branduolinės saugos ES kaimynystėje standartų laikymąsi Tarptautinėje atominės energijos agentūroje (TATENA).

Lietuvos ambasadorius Turkijoje R. Degutis iki šiol ėjo ambasadoriaus ypatingiems pavedimams pareigas Užsienio reikalų ministerijoje. Jis yra dirbęs susisiekimo viceministru, ambasadoriumi Latvijos Respublikoje, generaliniu konsulu Sankt Peterburge.

Lietuvos ambasadorius Egipte A. Gailiūnas iki šiol ėjo Užsienio reikalų ministerijos strateginio valdymo ir analizės departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas. Jis yra dirbęs ryšių su Palestina biuro vadovu, ministru patarėju Lietuvos nuolatinėje atstovybė prie JT biuro ir kitų TO Ženevoje, ambasados Italijoje patarėju.                                                                           

Lietuvos ambasadorius prie Tarptautinių organizacijų Vienoje V. Verba iki šiol ėjo ambasadoriaus ypatingiems pavedimams, Seimo pirmininko patarėjo užsienio politikai pareigas. Jis yra dirbęs ambasadoriumi Nyderlanduose, nuolatiniu atstovu Cheminio ginklo uždraudimo organizacijoje (OPCW), ESBO Specialiosios stebėjimo misijos Ukrainoje, Odesos regiono vadovu ir ESBO projektų koordinatoriumi Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių