Užkliuvo A. Guogos grįžimo į verslą aplinkybės: gresia apkalta?

Seimo Etikos ir procedūrų komisija ketina aiškintis dėl parlamentaro Antano Guogos grįžimo vadovauti įmonei „Cypherpunk Holdings“ aplinkybių.

Komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė pabrėžia, kad situaciją, kai politikas, dar būdamas parlamento nariu, grįžta į verslą, svarbu išsiaiškinti, kad ateityje tokios situacijos nepasikartotų.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentuoja, kad A. Guoga turėtų išsklaidyti kilusias abejones, nes kitu atveju parlamentarai turėtų pagrindą pradėti apkaltos procedūrą.

„Kadangi kitą trečiadienį yra organizuojamas posėdis ir mums, Etikos ir procedūrų komisijai, šį klausimą tikrai reikia įsitraukti (į darbotvarkę – ELTA) ir aptarti dėl pasirodžiusios viešumoje žinios, kad jis grįžo dirbti, nes tai yra tik parašyti faktai ir jie nėra patvirtinti, todėl mes turėtume pradėti tyrimą ir išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų“, – Eltai teigė A. Norkienė

„Taip pat manau, kad VRK kažkokį sprendimą priims, nes Seimo narys kaip ir parašė, kad atsisako mandato, bet tai yra speciali procedūra, kaip jis tai turi padaryti, nes yra numatyta, kad turi atvykti į posėdį ir t.t.“, – pridūrė ji.

Todėl A. Norkienė teigia, kad Etikos ir procedūrų komisija dėl A. Guogos grįžimo vadovauti įmonei „Cypherpunk Holdings“ aplinkybių bandys aiškintis.

„Manau, kad mūsų komisija bandys tuos faktus sudėti ir tada žiūrėsime pagal straipsnius, ką rasime, nes Etikos komisija viešoje erdvėje pasirodžiusius tokius faktus tikrina ir tada jau daro išvadas, rekomendacijas Seimo nariams“, – sakė ji.

Komisijos pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad Etikos ir procedūrų komisija turi teisę inicijuoti ir apkaltos procesą.

„Mes, kaip Etikos ir procedūrų komisija, jeigu matome, kad yra nesuderinamos pareigos ir dėl to gali grėsti apkalta, galime inicijuoti šį procesą“, – sakė ji.

Mes, kaip Etikos ir procedūrų komisija, jeigu matome, kad yra nesuderinamos pareigos ir dėl to gali grėsti apkalta, galime inicijuoti šį procesą.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkės teigimu, net, jei A. Guogai iki artimiausio komisijos posėdžio pavyks atsisakyti Seimo nario mandato, situaciją A. Norkienės vadovaujama komisija vis tiek sieks išnagrinėti.

„Aš bent jau siūlyčiau komisijai šį klausimą vis tiek nagrinėti kaip rekomendaciją kitiems Seimo nariams, kad turėtume išaiškinimą, kad nebūtų ateityje tokių precedentų“, – akcentavo A. Norkienė.

Savo ruožtu teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras taip pat sutiko su nuomone, kad atsižvelgiant į tai, jog A. Guogos Seimo nario mandato klausimas gali būti nukeltas, apkaltos klausimas vėl aktualizuojasi.

„Manau, kad prie šio klausimo reikėtų grįžti, nes jeigu paaiškėja informacija, kad jis vilkina laiką, kreipiasi į VRK, bet pats neatvyksta, tai yra nauja informacija ir reiktų svarstyti. Apkalta irgi yra toks dalykas – bet kurioje stadijoje, jeigu jis pareiškia, kad atsistatydina, apkalta yra nutraukiama. Tai kiek tas procesas būtų prasmingas, čia irgi klausimas“, – sakė jis.

Seimo pirmininkė: A. Guoga turėtų išsklaidyti abejones

Seimo pirmininkė V. Čmilytė Nielsen pabrėžia, kad A. Guoga pats turėtų išsklaidyti kilusias abejones dėl galimo Seimo nario priesaikos sulaužymo. Parlamento vadovės nuomone, kitu atveju Seimo nariai turėtų pagrindo inicijuoti Seimo statute numatytą apkaltos procesą.

„Seimo pirmininkės nuomone, kiekvienas Seimo narys, susidūręs su viešų ir privačių interesų derinimo arba Seimo nario priesaikos sulaužymo klausimais, turėtų prisiimti atsakomybę išsklaidyti kylančias abejones ir, jeigu reiktų, pateikti įrodymus, kurie paneigtų kylančius įtarimus. Antano Guogos atveju Seimo pirmininkė ragintų Seimo narį kuo greičiau išsklaidyti kylančias abejones dėl galimai nesuderinamų pareigų įmonėje „Cypherpunk Holdings“ ir Seime“, – Eltai atsiųstame komentare teigia Seimo pirmininkės patarėjas Paulius Žeimys.

„Jos nuomone, tokie interesų neaiškumai ir išsisukinėjimai nuo klausimų atrodo neatsakingai ir meta šešėlį ant viso Seimo. Ji neatmeta galimybės, kad kitu atveju Seimo nariai gali pradėti kelti pagrįstus klausimus dėl Seimo nario priesaikos sulaužymo, kurie visiškai pateisintų Seimo statute numatytus apkaltos proceso pradžios veiksmus“, – pažymima komentare.

A. Guoga: kol esu Seimo narys, atlygio negaunu

Seimo atstovams prakalbus apie galimą apkaltą, su „darbiečiais“ į Seimą išrinktas, tačiau mandato atsisakyti siekiantis verslininkas A. Guoga tvirtina, kad yra suspendavęs savo įgaliojimus visose ankstesnėse pareigose. Jis tikina, kad turi visus tą patvirtinančius įrodymus.

Visur neatsisakau padėti. Bet pradėsiu darbą ir gausiu atlygį įvairiuose projektuose tik po to, kai būsiu oficialiai atleistas iš Seimo nario pareigų.

„Gaunu labai daug pasiūlymų iš įvairių savo įmonių, kur esu investavęs. Visur neatsisakau padėti. Bet pradėsiu darbą ir gausiu atlygį įvairiuose projektuose tik po to, kai būsiu oficialiai atleistas iš Seimo nario pareigų. Tai visi, kam įdomu, gali būti ramūs. Jokių sąmokslų ar intrigų nebuvo ir nebus. Visose pareigose, kur esu sutikęs būti anksčiau, esu be jokių išimčių suspendavęs visus įgaliojimus. Jokių aktyvių pozicijų neturiu. Atlygio negaunu ir negavau nuo pirmos iki paskutinės dienos, kol esu Seimo narys“, – feisbuke ketvirtadienį rašė A. Guoga.

„Jeigu kažkam reikės, tai pasiruošęs pateikti visus įrodymus. Tai neieškokime juodos katės juodame kambaryje, ypač, jeigu jos ten iš viso nėra“, – pridūrė jis.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nepanaikino A. Guogos Seimo nario mandato, nes jis posėdyje negalėjo dalyvauti fiziškai. Kaip teigė politikas, jis parlamentaro mandato nusprendė atsisakyti dėl to, kad su „darbiečiais“, anot jo, nebeįmanoma įgyvendinti prieš Seimo rinkimus duotų pažadų visuomenei.

A. Guogos mandato atsisakymo klausimą Vyriausioji rinkimų komisija buvo numačiusi svarstyti ketvirtadienį. Visgi, kaip informavo pats A. Guoga, šiuo metu jis yra išvykęs į užsienį, todėl į posėdį negali atvykti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Gyvenime taip,orkestra uzsako turtuoliai o pajacai juokites
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių