V. Bakas siūlo atlikti dar vieną parlamentinį tyrimą

Seimo valdyba kitą savaitę spręs, ar inicijuoti parlamentinį tyrimą pagal parlamentaro Vytauto Bako pateiktą medžiagą dėl galimai neteisėto informacijos rinkimo vienoje iš saugumą užtikrinančių institucijų bei įtakos politikos procesams.

„Jei patikės visi, kad tyrimas būtinas, jog nesant įstatyme numatytų pagrindų renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis, ir galimai daromas neteisėtas poveikis vidaus politiniams procesams, kitą trečiadienį priimsim galutinį sprendimą, ar sudaryti komisiją“, – po uždaro valdybos posėdžio žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Siūlo tirti kišimąsi į rinkimų procesus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys bei buvęs vadovas V. Bakas trečiadienį kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas pradėti parlamentinį tyrimą dėl “galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

V. Bakas teigia, jog dar 2019 metų pradžioje jam einant komiteto vadovo pareigas buvo pranešta, kad „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

V. Bakas rašte sako kreipęsis į Generalinę prokuratūrą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl galimai padarytos nusikalstamos veiklos ir tik šių metų sausio 29 dieną gavęs iš minėtų institucijų atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Mums nepateikė  informacijos, kokia tai institucija galimai, net neklausėme, nenorime sukelti nepasitikėjimo kuriomis nors institucijomis.

Parlamentaras laikosi pozicijos, jog jo turima informacija „verta Seimo valdybos dėmesio, nes tai aukščiausia Seimo institucija, kuri gali tinkamai vertinti tą informaciją ir priimti sprendimą, kuris apsaugotų visuomenės ir sąžiningai tarnaujančių žmonių interesus“.

„Manau, kad problemas, su kuriomis susidurta, gali išspręsti tik Seimo valdyba, kur yra ir pozicija, ir opozicija, kuri gali šiek tek atsiriboti nuo rinkiminės kampanijos konteksto, kuris vysta, pasižiūrėti labiau į viešąjį interesą, pakilti virš politinių procesų, asmeninių ambicijų“, – po uždaro valdybos posėdžio žurnalistams sakė V. Bakas.

Parlamentaras neatskleidė nei institucijos, kurioje galimai neteisėtai buvo renkama informacija, nei laikotarpio, kada tai, jo turimais duomenimis, vyko. „Tokiu būdu sukelčiau grėsmę žmonėms, kurie sąžiningai atlieka savo pareigas“, – sakė Seimo narys.

Atsakymų į šiuos klausimus sakė neišgirdęs ir Seimo pirmininkas, bet, anot jo, to sąmoningai neklausta.

„Mums nepateikė  informacijos, kokia tai institucija galimai, net neklausėme, nenorime sukelti nepasitikėjimo kuriomis nors institucijomis“, – sakė V. Pranckietis.

Jis pats teigė esąs įtikintas V. Bako pateiktos informacijos, kad tyrimą reiktų pradėti.

„Manau, kad ji (informacija – BNS) pakankamai rimta, jei tai įtaka rinkimams, politiniams procesams pasinaudojant galimybėmis, kurios suteiktos, tai pakankamai rimta. Aš esu įtikintas“, – kalbėjo parlamento vadovas.

V. Bako rašte valdybai kalbama apie „galimai neteisėtos informacijos rinkimą vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų“, pats raštas pavadintas „Dėl galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

„Atsižvelgiant į tai, kad minėta situacija turi didelę reikšmę užtikrinant žmogaus teisių apsaugą, nacionalinio saugumo interesus, taip pat keliant aukštų pareigūnų ir aukštų politikų konstitucinės atsakomybės klausimą, manau, kad tikslinga (...) Seimo valdyboje svarstyti klausimą dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo“, – valdybai rašo V. Bakas.

Taip pat jis siūlo į Seimo posėdį kviestis Generalinės prokuratūros ir STT vadovus.

Kyla abejonių, ar V. Bako teiginiai pagrįsti

Opozicijos lyderio Juliaus Sabatausko teigimu, daugiau informacijos apie V. Bako pateiktus būgštavimus galima laukti kitą savaitę. Tačiau, akcentavo jis, kyla abejonių ar tikrai viskas yra taip, kaip, kad pasakoja V. Bakas.

„Seimo narys kreipėsi į Valdybą, prašydamas inicijuoti laikinosios komisijos sudarymą. Jeigu bus priimtas sprendimas sudaryti laikinąją komisiją, tada turbūt jis daugiau informacijos ir pateiks. (...) Konkrečios informacijos jis tikrai nepateikė, argumentuodamas, kad tai jau susiję su tais klausimais, kurie turėtų būti toje komisijoje“, – Eltai aiškino J. Sabatauskas.

„Aišku, turiu tam tikrų abejonių ar čia iš tikrųjų yra taip, kaip teigiama. Nes, jeigu yra taip, kad kažkas bando rinkti informaciją apie kai kuriuos asmenis, politikus arba kandidatus į politikus, tai tuo pagrindu paskui formuoti kažkokią strategiją ir bandymą paveikti rezultatus, tai yra bandymai veikti demokratiją“, – apibendrino J. Sabatauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
Sunku ji suprasti kalba perpuse burnos ieko iesko ,nieko konkretaus nepasako , po kurio laiko pati po teismus tampo

...

... portretas
Ach: "... tai yra bandymai veikti demokratiją“, – apibendrino J. Sabatauskas" - ir vėl Juliukas praleido progą patylėt.

jei

jei portretas
mastymas su sazine uzkonservuoti tai jau niekas neatidarys....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių