V. Čmilytė-Nielsen: nuotoliniu būdu Seimas bus pasiruošęs dirbti sausį

Pirmieji bandomieji posėdžiai organizuojant Seimo darbą nuotoliniu būdu vyks kitą savaitę, visiškai tokiam darbui parlamentas būtų pasiruošęs sausį, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ji pabrėžė, kad praėjusią savaitę Statuto pataisomis įteisinta nuotolinio balsavimo galimybė, o techniniai sprendimai „iš esmės parengti“.

„Vakar kalbėjau su mūsų Seimo IT specialistais: kitą savaitę turėsime pirmuosius testinius posėdžius ir netrukus galėsime esant būtinybei pereiti prie absoliutaus nuotolinio darbo ir nuotolinio balsavimo. Sausio pradžioje mes jau galėtume turėti posėdžius, kuriuose balsuotumėme nuotoliniu būdu“, – LRT radijui trečiadieni sakė ji.

Anot jos, parlamentarų tapatybė bus užtikrinta elektroniniu parašu ar „kitu autentifikavimo būdu“, kuriais jungiamasi prie elektroninės bankininkystės ar kitų sistemų.

„Balsavimai būtų ekrane paspaudus mygtuką „už“, „prieš“, „susilaikoma“, tuo pat metu, kai mygtukai spaudžiami, būtų daroma Seimo nario nuotrauka, užtikrinant, kad tai – būtent tas žmogus, kuris ir balsuoja“, – teigė parlamento vadovė.

Aš tikrai sutinku, kad galima buvo pasiruošti šiai antrajai bangai dar vasarą.

Ji sako, kad nors Seimo komitetai prie nuotolinio darbo perėjo dar pirmojo karantino metu pavasarį, pats balsavimas Seime yra „sudėtingesnis procesas“, tačiau jam, jog nuomone, taip pat galėjo būti pasiruošta iš anksto.

„Aš tikrai sutinku, kad galima buvo pasiruošti šiai antrajai bangai dar vasarą: priimti visus reikalingus Statuto pakeitimus, rasti techninius sprendimus – iš esmės, padaryti visa tai, ką darome nuo pat pirmosios šios kadencijos Seimo darbo dienos“, – tvirtino politikė.

Seimo priimtos statuto pataisos numato, kad nuotoliniai posėdžiai gali būti organizuojami Seimo valdybos sprendimu, kai šalyje įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir „gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl objektyvių aplinkybių gali kilti pavojus Seimo narių sveikatai, gyvybei, ir Seimo nariai negali susirinkti į Seimo posėdį Seimo rūmuose“.

Nuotoliniai posėdžiai, kaip ir įprasti, bus transliuojami Seimo interneto svetainėje, o jų vaizdo ir garso įrašai išsaugojami.

Kai kuriais atvejais nuotolinis darbas nebus galimas, pavyzdžiui, jei rengiamas uždaras Seimo posėdis, ar posėdis, kuriame prisiekia išrinktas prezidentas, Vyriausybė, kai kurie teisėjai ir pareigūnai, jei būtinas slaptas balsavimas ar balsuojama dėl Konstitucijos, konstitucinio įstatymo pataisų.

Parlamento vadovybė nusprendė nuotoliniam Seimo darbui organizuoti kol kas naudoti „Microsoft Teams“ platformą.

Seimo Statutas numato, kad rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną ir baigiasi gruodžio 23 dieną, tačiau esant poreikiui gali būti šaukiama neeilinė sesija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimui

patarimui portretas
pirmoj eileje turi būti paskiepiti medikai ., senuoliai , likusi lietuvos žmones , o tik tada tuos išlaikytinius , jie naudos tautai neduoda o priešiškai

pilietis

pilietis portretas
šiandieninis seimas tokio dar nebuvo per 30 metų , ar reikalingi tie išlaikytiniai , narkotikus dekreminizuoja , kainos elektros, dujų branginimas. Praejusi seimas dirbo gerai ,turejo autoritetą visuomieneje ,o dabar einama i scaosą , betvarkę , žmones nusivyle tai ka išsirinko

patarimas

patarimas portretas
pirmi pasiskiepyti privalo visi seimo nariai,kad galetu dirbti savo darbo vietose.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių