V. Čmilytė-Nielsen ragina nutraukti Rusijos narystę Europos Tarybos PA

  • Teksto dydis:

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlo Rusiją išbraukti iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA).

Anot jos, pažeisdama Ukrainos teritorinį vientisumą ir teisės viršenybės principą, Rusija šiurkščiai pažeidė Europos Tarybos statutą.

„Raginu Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją ir Ministrų Tarybą imtis bendrų veiksmų nutraukiant Rusijos narystę ET“, – trečiadienį išplatintame pranešime sako Lietuvos Seimo pirmininkė.

Ji priminė, kad ETPA pasiliko teisę nutraukti Rusijos kredencialus Asamblėjoje dar 2014 metais priimtos rezoliucijos dėl Rusijos delegacijos atstovavimo teisių ETPA apribojimo metu, jei ši šalis ir toliau eskaluos įtampą regione ir neatšauks Krymo aneksijos.

Raginu Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją ir Ministrų Tarybą imtis bendrų veiksmų nutraukiant Rusijos narystę ET.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, Rusija ne tik neatšaukė Krymo aneksijos, bet visus aštuonerius metus nuo pradėtos agresijos prieš kaimyninę Ukrainą nuosekliai vykdė destabilizacijos veiksmus ir grasino bei toliau grasina panaudoti karinę jėgą prieš šią valstybę.

„O paskelbdama apie okupuotų Ukrainos Donecko ir Luhansko „pripažinimą“ dar kartą pažeidė Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, tarptautinę teisę, Minsko susitarimus“, – pabrėžė parlamento vadovė.

Anot jos, reikia Rusijai duoti suprasti, kad tokiai valstybei, kokia ji tapo, ne vieta demokratiją ginančių valstybių organizacijose.

„Vienas iš esminių ETPA principų – teisės viršenybė ir pagarba žmogaus teisėms. Rusijos agresija prieš demokratinį pasaulį tęsis tol, kol pati tarptautinė bendruomenė nesiims ryžtingų veiksmų jį ginti, todėl atsakomybė dėl demokratijos ir žmogaus teisių pažeidimo tenka ir jai, tarp jų – ETPA“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

R. Juknevičienė: tikiuosi, kad tai bus pasiekta

Europarlamentarė Europos liaudies partijos frakcijos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė teigiamai vertina Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūlymą išbraukti Rusiją iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA).

„Aš  būčiau už ir tikiuosi, kad bus pasiekta šito sprendimo. Vieną kartą po Krymo jie jau buvo išmesti ir sustabdyti...“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Juknevičienė.

Europarlamentarė teigė neįsivaizduojanti, kaip dabar Rusijos atstovai gali būti  bet kokioje tarptautinėje organizacijoje.

„Po Rusijos Dūmos balsavimo, po to, kai tie patys žmonės balsavo už invaziją į kitą valstybę, už tai, ką jie padarė, aš neįsivaizduoju, kaip jie gali būti bet kokioje tarptautinėje organizacijoje“, – mano R. Juknevičienė.

Jos teigimu, Rusijos sulaikymo strategija šiuo metu turi būti ant stalo svarstant visų demokratinių valstybių ateities bendrą veikimą.

„Prasideda nelengvas, sunkus etapas. Aš tikiuosi, kad nebegrįšime prie įprasto gyvenimo būdo su Rusija ir todėl tarptautinėse organizacijose, ar tai būtų vienokia ir kitokia, turės būti priimami sprendimai. Aišku, bus sudėtinga, ypač jeigu kalbėtume apie Jungtines Tautas, kur Rusija kaip tik yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė“, – sakė Europos Parlamento narė.

Jos teigimu, Rusijai pradėtos taikyti sankcijos „tai yra tik pradžia ir labai stiprus signalas“.

„Aš suprantu, kad tiek JAV, tiek Britanija, tiek ES turi platesnį rinkinį galimybių, instrumentų, bet nenori visų šovinių iššaudyti dabar šitoje situacijoje“, – svarstė  R. Juknevičienė.

Europarlamentarės teigimu, šiandien labai svarbu apginti  Ukrainą, nes ten vyksta kaip tik visos Europos gynyba. „Ten, kur stovi ukrainiečių kariai, ten yra ginamas europietiškas gyvenimo būdas“, – sakė europarlamentarė.

L. Andrikienė: Rusijos veiksmai nesuderinami su jos naryste Parlamentinėje Asamblėjoje

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė ir Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ET PA) narė Laima Andrikienė pritaria Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen iniciatyvai, kad Rusijos Federacija būtų pašalinta iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos.

„Rusijos vykdoma agresyvi politika kitos ET PA narės - Ukrainos - atžvilgiu, Rusijos valdžios įvykdyti šiurkštūs tarptautinės teisės pažeidimai, visų pirma - Ukrainos teritorinio vientisumo ir suvereniteto pažeidimai, šiuo metu vykdoma karinė invazija Ukrainoje, de facto vykdoma Baltarusijos aneksija – šie veiksmai yra visiškai nesuderinami su Rusijos naryste Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje,“ – Eltai sakė ET PA narė bei jos Politinių reikalų ir demokratijos komiteto vicepirmininkė, iki šių metų pradžios – ET PA viceprezidentė L. Andrikienė.

Politikė taip pat pastebėjo, kad „minėti faktai – tai ilgo narystės ET ir jos Parlamentinėje Asamblėjoje reikalavimų pažeidimų sąrašo dalis, kurį būtina papildyti ir kitais faktais: grubiausi žmogaus teisių pažeidimai, Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimų nevykdymas, nuolat augantis politinių kalinių skaičius“.

L. Andrikienė yra įsitikinusi, kad Rusijos buvimas ET PA yra neįmanomas.

„Suklastoti Valstybės Dūmos rinkimų rezultatai, nevyriausybinių organizacijų persekiojimas ir uždarymas – visa tai iškalbingai byloja, kad Rusijos buvimas ET PA yra neįmanomas. Rusijos vykdomų pažeidimų, apskritai jos buvimo šioje organizacijoje toleravimas kompromituoja šį seniausią Europos parlamentinį forumą, jo misiją ir pamatinius principus – pagarbą demokratijai ir žmogaus teisėms bei teisės viršenybę“,- sako parlamentarė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį priėmė sprendimą pripažinti Rytų Ukrainoje įkurtų dviejų prokremliškų separatistinių „liaudies respublikų“ nepriklausomybę ir dislokuoti pajėgas tose teritorijose.

JAV teigia, kad tai yra Rusijos invazijos į Ukrainą pradžia, galinti pasibaigti plataus masto karu.

Europos Taryba yra tarptautinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – skatinti kontinento vienijimosi procesą ir garantuoti Europos piliečių orumą užtikrinant pagarbą pagrindinėms vertybėms: demokratijai, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei.

Organizacija įkurta 1949 metais, ją sudaro 47 valstybės narės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris portretas
Mink nx iš ekrano KGB agentė zirafa

Laskutovas

Laskutovas portretas
Iš kur sklinda kgbistinio mėšlo kvapas ?

V. Čmilytė-Nielsen ragina nutraukti....

V. Čmilytė-Nielsen ragina nutraukti.... portretas
Aha, sako: nutraukite, aha, arba aš pati nutrauksiu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių