V. Sinkevičius sako, kad Lietuva nepasiruošė reaguoti į Rusijos grasinimus dėl tranzito

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius antradienį sukritikavo Lietuvą dėl tinkamai neparuoštos strateginės komunikacijos reakcijai į Rusijos grasinimus, susijusius su įsigaliojusiais apribojimais dalies prekių tranzitui į Kaliningrado sritį.

Pasak jo, Rusijos retoriką buvo galima numatyti iš anksto, nes tranzitas į Kaliningrado sritį Maskvai yra jautrus klausimas, o Lietuva tai supranta.

„Aš net neabejoju, kad jie (Rusija – BNS) tą naratyvą, ką jie darys, jau buvo iš anksto sudėlioję, kad jie čia skleis paniką. (...) Tas man ir turbūt labiausiai nepatinka, kad mes anksčiau buvome nesudėlioję tos komunikacijos linijos, kartu galbūt ir su Komisija. Lietuva žino Kaliningrado tranzito jautrumus, žino kiek čia svarbus klausimas. Tai galbūt čia daugiau buvo galima padaryti darbo", – žurnalistams Briuselyje sakė Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys.

„Aš manau, kad mes turėjome būti pasiruošę tokiam Rusijos puolimui ir tai dezinformacijos bei melo sklaidai“, – pridūrė jis.

Eurokomisaras teigė, kad Komisija yra pasiruošusi visokeriopai palaikyti Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos (ES) nares įgyvendinant sankcijas.

„Komisija pilnai palaikys Lietuvą ir visas šalis nares įgyvendinant sankcijas. Kaip minėjau, šeši sankcijų paketai priimti, dabar yra labai svarbu susifokusuoti į sankcijų įgyvendinimą“, – kalbėjo už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys.

Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas antradienį įspėjo Lietuvą dėl „rimtų pasekmių“, uždraudus dalies prekių tranzitą į Karaliaučiaus sritį.

Jis pridūrė, kad rengiamos „atitinkamos priemonės“ ir kad jų „bus imtasi netolimoje ateityje“.

Savo ruožtu Vilnius atkerta vienašališkų ribojimų neįvedęs ir pabrėžia, jog juos numato ES sankcijos, įvestos dėl Kremliaus invazijos Ukrainoje.

V. Sinkevičius dar kartą tvirtino, jog Lietuva įgyvendina ketvirtąjį ES sankcijų Rusijai paketą.

„Tai, kas vyksta su Kaliningrado tranzitu, vyksta dėl to, kad Rusija užpuolė Ukrainą – tam nebuvo ir nebūtų buvę jokių kitų priežasčių“, – teigė eurokomisaras.

––––––––––––––––––––––––––

BNS žurnalisto kelionės į Briuselį išlaidas padengė Europos Parlamentas. Pranešimo turiniui tai įtakos neturi.

 


Šiame straipsnyje: Virginijus SinkevičiusRusijaKaliningrado sritistranzitaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių