V. Sinkevičius: septintasis sankcijų Rusijai paketas šiuo metu nesvarstomas

Septintasis sankcijų Rusijai paketas bei rusiškų dujų embargas Europos Komisijoje (EK) šiuo metu nėra svarstomi, sako Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Kol kas net nėra svarstomas septintas sankcijų paketas. O apie dujų įtraukimą, deja, bet irgi nėra kalbos. Mes matėme kaip sunkiai, kiek ilgai nafta skynėsi kelią“, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje antradienį sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys.

„Dabar, manau, yra labai svarbu susifokusuoti į sankcijų įgyvendinimą“, – teigė V. Sinkevičius.

„Labai svarbu užtikrinti, kad sankcijos veiktų, labai svarbu dirbti su valstybėmis, per kurias Rusija galimai galėtų apeidinėti sankcijas“, – pridūrė jis.

Labai svarbu užtikrinti, kad sankcijos veiktų, labai svarbu dirbti su valstybėmis, per kurias Rusija galimai galėtų apeidinėti sankcijas.

V. Sinkevičius mano, jog iki lapkričio mėnesio realu Europos Sąjungoje (ES) esančias dujų saugyklas užpildyti 80 proc. Vis dėlto, pasak eurokomisaro, viskas priklausys nuo dujų srauto į Bendrijos šalis, kuris šiuo metu mažėja.

„Viskas priklausys nuo dujų patekimo į Europos Sąjungą. Mes matome, kad (dujų srautas – BNS) mažėja. Kad būtų pasiekti tie užpildymai ir žiemą būtų pakankamai (dujų – BNS), kai kurios šalys yra priverstos pradėti naudoti anglį“, – teigė eurokomisaras.

„Mes matome, kad yra atsakomieji veiksmai iš Rusijos pusės, bet tai nėra nieko netikėto“, – pridūrė jis. 

V. Sinkevičius patikino, kad EK yra parengusi scenarijų kaip reaguoti, jei Rusija dujų tiekimą staiga nutrauktų visoms Bendrijos šalims. Pasak jo, pasirengimas tokiam atvejui prasidėjo dar praėjusiais metais, Rusijai mažinant dujų tiekimą Europos šalims.

„Tie namų darbai yra padaryti, bet, aišku, mes turime suprasti, kad čia yra labai daug dedamųjų. Tas pasirengimas prasidėjo tuo metu, kai Komisija pamatė, jog „Gazprom“ tikslingai mažina dujų tiekimą Europai“, – teigė eurokomisaras.

Maskva jau nutraukė dujų tiekimą kelioms Europos Sąjungos valstybėms, įskaitant Lenkiją, Bulgariją, Suomiją ir Nyderlandus, atsisakiusioms paklusti Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimui už jas mokėti rubliais, kuris pažeidžia sutarčių sąlygas.

Kai kurios kitos ES narės, tokios kaip Lietuva ir Estija, rusiškų dujų atsisakė pačios, o jų poreikį patenkins suskystintų gamtinių dujų importu.

Naujausio smūgio sulaukė Prancūzija, kurios operatorė „GRTgaz“ penktadienį paskelbė, kad nuo birželio 15-osios vamzdynais nebegauna rusiškų dujų.

V. Sinkevičius pripažino, jog ES mažinant priklausomybę nuo rusiškų dujų jų kainos neišvengiamai kils.

„Kainos sukils bet kokiu atveju. Mes suprantame, kad eliminuojant rusiškas dujas, mes turbūt galime suskaičiuoti ant pirštų, kiek lieka šalių, iš kur galima įsigyti (dujų – BNS)“, – sakė eurokomisaras.

Europos Komisija kovą paskelbė tikslą iki šių metų pabaigos sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų dujų dviem trečdaliais bei iki 2030 metų visiškai nepriklausyti nuo rusiškų dujų, naftos ir anglių.

–––––––––––––––––

BNS žurnalisto kelionės į Briuselį išlaidas padengė Europos Parlamentas. Pranešimo turiniui tai įtakos neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jau ta boba nukvakusi visai,kaip ją išrinko Europos sąjungos vadu.Matomai jaučia ,kad Europos sąjungos neliks.Varna kažkokia be smegenų.

Sinkevičiau,

Sinkevičiau, portretas
velniop partijas,už Lietuvą,prašome...

Nubėk iki Briuselio,

Nubėk iki Briuselio, portretas
gal paaiškins .
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių