V. Zelenskis: nesitikime greito sprendimo dėl narystės NATO, tik signalo, kad ją gausime

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako nesitikintis, jog šią vasarą Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu jo šaliai būtų pasiūlyta pilnavertė narystė Aljanse, bet tikisi, jog sąjungininkės pasiųs nuo Rusijos agresijos besiginančiai jo šaliai signalą dėl šios perspektyvos ateityje.

„Nematau Vilniuje priimamų strateginių sprendimų, nes Europoje yra ne vien lietuviai, latviai, estai ar lenkai, kurie mus palaiko šimtu ir daugiau procentų“, – ketvirtadienį transliuotame interviu TV3 laidai „Dėmesio centre“ sakė V. Zelenskis.

„Nemanau, kad bus priimtas strateginis sprendimas dėl Ukrainos narystės NATO, ne. (...) Tačiau šiandien reikia bendros žinios Ukrainos žmonėms, kad judame link to. Negalime suteikti jums narystės dabar, tačiau gausite ją taip, kaip dabar Suomija, Švedija, – kalbėjo Ukrainos prezidentas. – Gausite ją, o dabar gausite viską, ką galime duoti: saugumo garantijas, pagalbą ginklais. Tai – signalas. Kartais signalai stipresni už teorinius sprendimus“.

Nematau Vilniuje priimamų strateginių sprendimų, nes Europoje yra ne vien lietuviai, latviai, estai ar lenkai, kurie mus palaiko šimtu ir daugiau procentų.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė jau įrodė, kad atitinka svarbiausią standartą būti Aljanso nare: gali kautis ir apginti savo šalį.

Kalbėdamas apie tai, kada jo šalis galėtų tapti Europos Sąjungos nare jis teigė, kad to tikisi jau kitais metais.

Paklaustas, ką Lietuva dar galėtų padaryti dėl Ukrainos, V. Zelenskis sakė, jog tęsti tai, ką daro ir dabar – būti gerais draugais.

„Darykite tą patį: būkite su mumis, nes esate labai geri, atviri draugai. Manau, kad tai labai vertinga – būti nuoširdžiu su draugais ir partneriais. Tikrai pasitikiu Lietuvos žmonėmis ir jums dėkoju“, – sakė jis.

V. Zelenskis sakė suprantantis, jog padėti galbūt ne visada lengva ir žmonės gali jaustis pavargę. Vis dėlto jis pridūrė, jog kitų šalių gyventojai negali jaustis pavargę nuo karo, nes nejaučia, ką reiškia gyventi karo sąlygomis.

„Linkiu taikos jūsų šaliai ir visiems, kurie mano, kad pavargo nuo karo. Jie nėra pavargę. Ir aš linkiu visiems žmonėms pasaulyje niekada nepavargti nuo tikro karo“, – sakė jis.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį Lvive susitiko su V, Zelenskiu ir Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) bei pasirašė deklaraciją dėl tolesnės paramos Kyjivui tęsiantis Rusijos agresijai.

G. Nausėda V. Zelenskį susitikime patikino, kad jau artimiausiu metu Ukrainą pasieks artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLietuvaVolodymyras ZelenskisNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių