Pereiti į pagrindinį turinį

Politinė taryba aptars referendumą dėl žemės pardavimo

2014-03-07 05:02
BNS inf.
A. Ufarto / BFL nuotr.

Valdančiosios koalicijos Politinė taryba penktadienį aptars inicijuojamą referendumą, kuriuo siūloma uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams. Valdantieji tarsis, kokius sprendimus priimti Seime.

Iki šiol koalicijos partnerių nuomonės skyrėsi - socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą, o Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė mano, kad parlamentas turi tik nustatyti referendumo datą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis sako, kad referendumas dėl žemės pardavimo turi įvykti.

„Dabar nebegalima kelti klausimo reikia ar nereikia referendumo. Yra surinkti parašai ir referendumas turi įvykti“, - BNS sakė V.Tomaševskis.

„Tvarkiečiai“, pasak parlamentinės frakcijos vadovo Petro Gražulio, remia referendumą.

„Tegu viena ir kita pusės išdėsto argumentus - prieš ar už žemės pardavimą užsieniečiams, o tada juos išklausę žmonės referendume tegu sprendžia, kaip bus“, - teigė parlamentaras.

Seimo Kaimo reikalų komiteto sudaryta darbo grupė, kuri nagrinėjo žemės pardavimo saugiklius, šią savaitę baigė darbą ir siūlo ateityje žemę parduoti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims.

Žemę siūloma leisti įsigyti Europos Sąjungos bei dar keturių Europos ekonominės erdvės valstybių - Šveicarijos, Islandijos, Norvegijos ir Lichtenšteino piliečiams.

Norintys įsigyti dirbamos žemės taip pat turėtų atitikti ir papildomus reikalavimus - Lietuvos bendrovėms ir ūkininkams jie būtų beveik vienodi, o užsienio piliečiai papildomai turėtų įrodyti savo lojalumą Lietuvai.

Įstatymas numato, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos išvadą gavęs Seimas artimiausiame posėdyje turi svarstyti referendumo paskelbimo datos klausimą.

Įstatyme taip pat yra nuostata, kad jeigu Seimo sudaryta ekspertų grupė padaro išvadą, kad piliečių reikalavime paskelbti referendumą teikiamas sprendimo tekstas gali neatitikti Konstitucijos, Seimas šią išvadą turi paskelbti visuomenei, tačiau ši išvada negali būti pagrindas neskelbti referendumo.

Kita vertus, referendumo kritikai atkreipia dėmesį į sausį paskelbtą Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės ES „negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai“.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Tuo tarpu iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma tokį draudimą įrašyti į Konstituciją.

Referendumu taip pat siūloma nuo 300 tūkst. iki 100 tūkst. parašų nuleisti kartelę referendumams skelbti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų