A. Veryga apie pandemijos valdymą: prievartinės priemonės skatina nepasitikėjimą vakcinomis

  • Teksto dydis:

Antradienį daug aistrų virė Seime diskutuojant apie tai, ar vyresnio amžiaus gyventojams, už tai, kad jie pasiskiepijo, reikėtų mokėti pinigus, informuoja LNK. Apie išmoką ir apie pandemijos valdymą – pokalbis su buvusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.

– Jūsų siūlymui, kad išmoka būtų mokama nuo 65 metų, Seime antradienį nebuvo pritarta, bet neatrodė, kad jūs labai liūdėjote dėl to.

– Žinote, aš nematau reikalo labai dėl to liūdėti, nes valdantieji turi daugumą ir mes suprantame, kaip viskas veikia. Gal tik liūdna, kad dabar užsimanyta tokios skubos, per vieną dieną priimti sprendimą, kai mūsų siūlymas yra nuo rugpjūčio vidurio. Žinote, kai ministrė sako, kad dabar paaiškėjo, kad senjorai nesiskiepija. Taigi ne dabar paaiškėjo. Birželį buvo aišku, kad jie nesiskiepija. Mes ir savo siūlymą kai užregistravome, buvome gavę Teisės departamento pastabų dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai. Mes jį koregavome, pildydami, atsižvelgdami į pastabas, kurios buvo pasakytos. Naujam Vyriausybės projektui nebeliko nei tokių pastabų, nei prieštaravimų Konstitucijai. Viskas greitai. Bet vėlgi, suprantame, kad tai yra valdančiųjų buldozeris, kaip jie anksčiau mėgdavo vadinti mūsų sprendimus.

– Dabar atsidūrėte kitoje barikadų pusėje, gal suprantate, kaip praėjusiose kadencijoje jautėsi opozicija.

Ką mes darysime su žmonėmis, kuriuos toliau reikės skiepyti dėl kitų infekcinių ligų, taip susipykę su visuomene? Iki tokio lygio, kad dabar jau nė viena pusė nebenori nieko girdėti.

– Opozicija visą laiką taip jaučiasi, nes, kaip ir sakiau, jūs klausėte, ar liūdna. Tai nėra prasmės liūdėti dėl dalykų, kuriuos labai sudėtinga yra pakeisti. Supranti, kad neturi balsų daugumos. Bet kai tie patys valdantieji savotiškai pavagia idėją ir dar prisidengia tokiais argumentais, kurie yra sunkiai paaiškinami, kai nelieka teisinių argumentų... Čia dėl to gal yra pikta, o tai, kad jie turi teisę ir galimybę priimti savo sprendimus, tai taip veikia demokratijoje parlamentas: kas turi daugumą, tas priima sprendimą.

– Tai jūs sakote, kad valdančiųjų sprendimas, jog 100 eurų išmoka būtų mokama žmonėms nuo 75 metų, kurie pasiskiepija ar trečiąja doze, ar apskritai pasiskiepija pilnai, iš esmės tai gali prieštarauti Konstitucijai?

– Teisės departamentas neįrašė tokio griežto, kaip kad mums buvo įrašę, dėl ko Teisės ir teisėtvarkos komitetas turėjo svarstyti. Čia įrašė tiesiog gal tokį abstraktesnį pasvarstymą, dėl ko eiga buvo greitesnė. Bet manau, kad prieštarauja, nes čia yra tik amžiaus kriterijus iš esmės.

– Pas jus buvo ne tik amžiaus kriterijus?

– Taip, pradžioje pas mus irgi buvo tik amžius – platesnė amžiaus grupė. Dabar ji yra susiaurinta. Bet būtent dėl to, kad tai yra tik amžius mes ir gavome tokią pastabą. Tai dėl to, kaip ir minėjau, buvome įtraukę ir sunkias, lėtines ligas, kad tai būtų susieta iš esmės ne tiek su metais, kiek su labai didele rizika užsikrėtus sunkiai sirgti arba mirti.

– O kodėl jūs sakote, kad valdantieji pavogė jūsų pasiūlymą?

– Todėl, kad mes nuo rugpjūčio mėnesio esame registravę ir nebuvo jokios skubos. Niekam nereikėjo niekur skubėti.

Freepik.com nuotr.

– Iš esmės – jūs palaikote tą idėją, kad žmones skatinti skiepytis galima pinigais, nepaisant to, kad kai kurie jūsų kolegos Seime sako, kad čia yra pakiša ir kad iš esmės taip daryti nereikėtų.

– Iš principo nesutinku su šitais kolegomis, nes turime tikrai neeilinę situaciją ir sprendimų reikia neeilinių. Tai nėra tiesiog socialinė išmoka kaip, pavyzdžiui, pensija ar kažkokios, kurios yra susijusios su pajamų netekimais ar pan. Taip, tai yra labai nestandartinė priemonė, bet ją ne tik Lietuva yra taikiusi. Ir yra mokslinių, stebėsenos duomenų, kurie rodo, kad visgi ji paskatino.

– Valdantieji apskritai, jeigu kalbant apie kitas pandemijos valdymo priemones, galvojo, kad galbūt reikėtų priverstinio skiepijimo tam tikrose darbo srityse. Dabar to nebeliko. Liko testai, kuriuos pats darbuotojas arba jo darbdavys turi apmokėti. Kaip jūs manote, čia gera priemonė bandyti suvaldyti pandemiją tiek, kiek mes galime dabar tai padaryti?

Jis vengia viešumos, jis vengia atsakinėti į klausimus. Dabar jau net ir meluoja, matyt, iš baimės, kad ir apie tuos šeimos gydytojus.

– Negera priemonė ir pasakysiu kodėl. Ji yra vėlgi priešinanti visuomenę, kuri šiuo metu yra ir taip yra susiskaldžiusi. Ir ką dabar kalba ir mokslinės publikacijos, tokios priemonės, kaip turime galimybių pasą arba kažkokios kitos prievartinės priemonės didina nepasitikėjimą vakcinomis. Ir neužmirškime, kad kovidas vieną dieną pasibaigs, tai nėra vienintelė infekcinė liga. Ir ką mes darysime su žmonėmis, kuriuos toliau reikės skiepyti dėl kitų infekcinių ligų, taip susipykę su visuomene? Iki tokio lygio, kad dabar jau nė viena pusė nebenori nieko girdėti.

– Dėl to, kokią situaciją dabar turime, kaip jūs galvojate, ar sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys turėtų trauktis? Jis tarsi ir prisiėmė atsakomybę, bet trauktis nežada.

– Manau, kad turėtų. Šiaip aš esu ne kartą sakęs, aš manau, kad jo nereikėjo skirti į šitą poziciją, premjerė padarė didelę klaidą. Ji už tą klaidą moka ir politinius dividendus tam tikrus. Todėl, kad negalima į tokią situaciją pastatyti žmogaus, kuris nesusigaudo absoliučiai sistemoje ir tikrai jam priiminėti sprendimus, nes jis net nelabai supranta, kas jam yra patariama. Jis vengia viešumos, jis vengia atsakinėti į klausimus. Dabar jau net ir meluoja, matyt, iš baimės, kad ir apie tuos šeimos gydytojus. Paklaustas, kodėl šeimos gydytojai neturi iki šiol vakcinų, sako, kad turi. Paskambini šeimos gydytojams, paklausi, ar turite – neturime. Žodžiu, yra tikrai sudėtinga situacija ir kuo toliau ji tęsis, tuo bus sudėtingiau, nes kovidas baigsis, reikės sveikatos reformą daryti, o žmogus, kuris nesusigaudo, kaip sakiau, sistemoje – bus bėda.

Arūnas Dulkys. I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

– Bet ar iš tiesų galvojate, kad jeigu A. Dulkys pasitrauktų, ateitų kitas žmogus, stebuklingai imtų ir susitvarkytų su pandemija?

– Stebuklingai nesusitvarkytų, bet jis bent nedelstų su spendimais. Aš bent tikiuosi, kad nedelstų. Nes Dulkys, panašu, nepasitiki ministerijos žmonėmis, nepasitiki sistemos žmonėmis, juos laiko kažkokia mafija, kur visus reikia susodinti arba išmesti iš darbo. Ir yra sukūręs tokią nepasitikėjimo atmosferą, kad jis pats dabar save įsivarė į kampą. Jau neaišku, nei kuo jam dabar pasitikėti, jis neprisileidžia žmonių ir tų pačių vadovų, kurie galėtų patarti, kažką pasakyti. Jo komandos, akivaizdu, kad nebeužtenka. Nes negali tokia maža saujelė žmonių tokią sudėtingą problemą kompleksiškai išspręsti. Manau, kad dabar situacija yra tokia, dėl kurios jau premjerė turi atsakomybę prisiiminėti ir galvoti, ką daryti.

Dulkys, panašu, nepasitiki ministerijos žmonėmis, nepasitiki sistemos žmonėmis, juos laiko kažkokia mafija, kur visus reikia susodinti arba išmesti iš darbo.

– O matote tarp valdančiųjų žmogų, kuris galėtų pakeisti A. Dulkį?

– Net ir čia, parlamente, yra tikrai ne vienas medikas, kuris yra valdančioje daugumoje, toje pačioje Tėvynės sąjungos krikščionių demokratų frakcijoje. Ir manau, kad bet kuris iš jų būtų tikrai geriau nei Dulkys. Nes jeigu žmogus bent supranta, kad nesupranta kažko, jau yra didelis privalumas. Jis gali kažko klausti, tikslintis. Dulkys, panašu, kad net nesupranta, kad nesupranta. Tai yra tokia situacijos, kurios, matyt, kitaip išspręsti, kaip atsisveikinant su šiuo žmogumi šioje pozicijoje, nelabai yra. Juo labiau, man iš jo viso viešo elgesio yra panašu, kad jeigu jam premjerė tik pasakytų, kad tu esi laisvas, jis su dideliu malonumu eitų ir daugiau, kaip jis sako, nebesikankintų, nes jam dabar net ir politinė kritika jau yra panaši į mobingą. Jis jau pyksta dėl klausimų per Vyriausybės valandas, kas rodo, kad žmogus tiesiog yra perdegęs ir, ko gero, kad jam laikas yra tikrai pailsėti.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
nežinau, nežinau, kodėl valstiečių lyderiui reikalingas toks gydytojas psichiatras ? ir kiti išsilavinimą gavę parankiniai, jeigu sprendimai priimami NE Į TEMĄ ...-VISOMIS TEMOMIS, kaip pav. alkoholio, tai Jaunimui (visų kartų) tik "paduok" daryti VISKĄ ATVIRKŠČIAI ir t.t.-nesiplėsiu.

LLL

LLL portretas
vakcinaciją galėtų paveikti tik žalos kurią padaro vakcinos, kompensavimas, o ne priemokos, kad nuodiji savo organizmą. Dabar visi nusiplauna rankas ir vakcinų kūrėjai ir vyriausybė, kuri prievartauja skiepytis.. Prievarta skiepijimas, o dėl vakcinų padarytos žalos atsakingų nėra - vakseriai patys už save atsakingi, kitaip tariant, pasiskiepijai, skiepas tavo organizmui padarė žalą - pats ir kaltas - durnius, kad skiepijaisi. Žaidimas į vienus vartus, ar ne puiku?

medicinos tyrimų spekuliacijos

medicinos tyrimų spekuliacijos  portretas
tikėtinai brokuoti med.aparatai , kas kada aparatūrą kalibruoja , kodėl nevakcinuotiems prasirgusiems paskui neranda antikūnių , kuris genijus nusprendė antikūnių kokį pakankamumą , kodėl gamintojas ruošia aštuonias dozes kiekvienam europiečiui , kodėl pravakcinuotus paskui netikrina nemokamai dėl covido tik ypatingoje sunkioje būklėje , absurdai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių