A. Veryga: mes ir dabar klausomės ekspertų patarimų

Prezidentūros buriama ekspertų taryba, teiksianti siūlymus dėl koronaviruso valdymo šalyje, Vyriausybės sprendimams įtakos greičiausiai neturės, nes Vyriausybė turi savo ekspertų grupę, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Gerai, kad tai vyksta. Aišku, tai kažkokių šiuo metu prie veikiančios Vyriausybės praktinių sprendimų, matyt, neįtakos. (...) Tai nereiškia, kad į juos jokiomis aplinkybėmis nebūtų atsižvelgiama, bet aš noriu priminti, kad Prezidentūra pati negali sprendimų priimti, juos turi priimti Vyriausybė. Čia ir yra didžioji dilema, Vyriausybė turi savo medikų ekspertų grupę, kurios klauso ir kurios sprendimus stengiasi įgyvendinti“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo ministras.

„Aš jos (ekspertų tarybos – BNS) prasmę suprantu kitaip – sukurti tam tikrą institucinę atmintį, kad būtų galima perduoti vėliau, bet ne praktiniams sprendimams“, – pridūrė jis.

Prezidentūra pati negali sprendimų priimti, juos turi priimti Vyriausybė. Čia ir yra didžioji dilema, Vyriausybė turi savo medikų ekspertų grupę, kurios klauso.

Anot A. Verygos, dalis Prezidentūros buriamos ekspertų tarybos narių jau dabar teikia pasiūlymus ir Vyriausybei, todėl mažai tikėtina, kad naujai įsteigta grupė „sugeneruotų kardinaliai priešingus siūlymus“.

„Man sunku įsivaizduoti tokią situaciją. Mes ir dabar klausomės ekspertų patarimų“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, tarp tokių siūlymų – sprendimai susiję su izoliacijos taikymu, testavimu.

Apie tai, kad steigiama sveikatos ekspertų taryba, padėsianti valdyti koronaviruso (COVID-19) krizę, Prezidentūra pranešė ketvirtadienį.

Kaip per spaudos konferenciją sakė šalies vadovo patarėjas Simonas Krėpšta, specialistai turėtų patarinėti esamai valdžiai bei padėtų „užtikrinti kiek įmanoma sklandesnį koronaviruso krizės valdymo perdavimą“ po Seimo rinkimų keičiantis Vyriausybei.

Kol kas neaišku, kas sudarys Prezidentūros telkiamą ekspertų grupę, tačiau susitikime su šalies vadovu Gitanu Nausėda dalyvavo  medikas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Vytautas Kasiulevičius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas, VU vicerektorė prof. Edita Sužiedėlienė, LSMU prorektorius prof. Kęstutis Petrikonis, VU Gyvybės mokslų centro (GMC) profesorė Aurelija Žvirblienė.

Vyriausybės darbo grupę sudaro: premjero patarėjas Jonas Kairys, Sveikatos apsaugos ministerijos Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus vedėja Raimonda Janonienė, Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro direktorius Laimonas Griškevičius, VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė, Vyriausybės kanceliarijos Socialinės politikos grupės patarėja Aurelija Urbonienė bei VU GMC profesorė Aurelija Žvirblienė.

Be to, premjero potvarkyje dėl darbo grupės numatyta, kad šie asmenys, teikdami rekomendacijas Vyriausybei, gali pasitelkti ir kitus ekspertus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Kiek tas plikius šaipysis iš tautos

ArturKlp

ArturKlp portretas
Geros dienos visiems. Kaip mielieji komentatoriai, Jūs, kovotumėte su Covid-19, jei šiandieną taptumėte ministru, vietoje Verygos ?

Anonimas

Anonimas portretas
Pagrindinis profesionalų valdžios ekspertas, agronomo diplomą turėjęs, bet vėliau ir savo buvusiam dėstytojui į atlapus kibęs, salietros importuotojas patikėdavo žinias skelbti tik krištolinės sąžinės Premjerui, nesibaigiančių tyrimų dėl pernykščio sniego komisijos steigėjai Agnei ir gydytojui-psichiatrui Verygai, kuriais tikėjo ir pasitikėjo. O kokie dar asmenys ekspertais įdarbinti buvo? Gal tie, kur vietoje medikų, dirbančių tiesiogiai su pacientais be asmens apsaugos priemonių pandemijos pradžioje tūkstantinius priedus iš SAM gavo?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių