Pereiti į pagrindinį turinį

Iš Vilniaus – ES vadovų perspėjimas Rusijai

2013-11-29 12:00
BNS inf.

Europos Sąjungos vadovai penktadienį perspėjo Rusiją netrukdyti Rytų Europos ir Kaukazo šalių proeuropietiškai politikai.

Europos Sąjungos (ES) vadovai penktadienį perspėjo Rusiją netrukdyti Rytų Europos ir Kaukazo šalių proeuropietiškai politikai.

Baigiantis viršūnių susitikimui, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) pareiškė, kad Rusijos spaudimas Rytų partnerystės šalims nepriimtinas XXI amžiaus politikoje. 

"Rusijos veiksmai su Rytų partneriais yra nesuderinami su tuo, kaip tarptautiniai santykiai turėtų veikti mūsų kontinente XXI amžiuje", - penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė H.Van Rompuy.

H.van Rompuy tikino, kad ES asociacijos susitarimai su Ukraina, Gruzija ir Moldova būtų naudingi ir pačiai Rusijai, nes padėtų modernizuoti ekonomikas.

„Mes akivaizdžiai davėme suprasti, kad tai nėra nulinės sumos žaidimas. Intensyvesni santykiai su ES nekuriami santykių tarp mūsų Rytų kaimynų ir kitų kaimynų, tokių kaip Rusija, sąskaita“, - sakė jis.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozas) griežtai atmetė Ukrainos ir Rusijos siūlymus surengti trišales derybas dėl prekybinių klausimų.

Ukrainos vyriausybė tokį pasiūlymą pateikė praeitą savaitę, kai paskelbė stabdanti pasirengimą Vilniuje pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį. Anot diplomatų, trišalių derybų idėją Vilniuje ketvirtadienį vėl iškėlė Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, tačiau tai nesulaukė ES paramos.

J.M. Barroso pabrėžė, kad "riboto suvereniteto laikai Europoje baigėsi".

„Mes gerbiame visų šalių suverenitetą. Mes esame parafavę asociacijos susitarimą su suverenia valstybe - Ukraina. Ir kai tu darai dvišalį susitarimą, mums nereikia trišalio sutarimo", - bendroje spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį sakė jis.

Rusija teigė esanti pasirengusi tokioms Ukrainos vadovo siūlomoms trišalėms deryboms.

Tačiau J.M.Barroso patikino, kad trišalės darybos galimos tik sprendžiant trims šalims bendrus klausimus – pavyzdžiui, rusiškų dujų tiekimą per Ukrainą į Europą.

"Mes galime visada aptarti tuos reikalus kaip partneriai su Rusija, nes Rusija yra Europos strateginė partnerė, tai šalis, kurią mes labai gerbiame. Bet strateginės partnerystės faktas nereiškia, kad mums diskutuojant su kita šalimi, mes galime priimti trečios šalies įsitraukimą į dvišalius santykius - tai principo reikalas.

Savo ruožtu Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad atsakomybę dėl asociacijos sutarties nepasirašymo turi prisiimti ir pati Ukrainos valdžia.

"Išorės spaudimas negali būti naudojamas kaip pasiteisinimas suverenios šalies sprendimams", - žurnalistams Vilniuje sakė prezidentė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų