VRK dėl naujos darbo tvarkos kreipėsi į etikos sargus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad įvertintų naujai parengtą komisijos darbo reglamentą.

Tuo tarpu VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės siūlymui, kad dėl svarstomo dokumento būtų kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) antikorupcinio vertinimo, nepritarta. L. Matjošaitytė teigė tą padarysianti pati kaip įstaigos vadovė.

VRK posėdyje ketvirtadienį buvo numatyta balsuoti dėl naujo darbo reglamento, kuris leistų nariams užsirašyti daugiau darbo valandų, būtų atsisakyta reikalavimo teikti ataskaitas dėl konkrečių padarytų darbų, o komisijos nariai savo darbo laiką patys pažymėtų darbo laiko apskaitos žiniaraštyje, nurodydami trukmę valandomis.

Tokiems siūlymams nepritarianti VRK vadovė pasiūlė daryti pertrauką ir kreiptis į VTEK bei STT, kad jos įvertintų parengtą dokumentą. Siūlymui dėl VTEK buvo pritarta 8 komisijos nariams balsavus „už“, o dėl STT – ne, „už“ ir „prieš“ balsavus po 4 komisijos narius, vienas susilaikė.

„Tai nėra vienkartinio taikymo teisės aktas, jis lydi mus metai iš metų, aš manau, kad reikalingas tokio dokumento antikorupcinis vertinimas, kadangi mes patys negalime atlikti savo paties antikorupcinio vertinimo. Manau, kad visiškai nepamaišys šioje vietoje kreipimasis“, – sakė L. Matjošaitytė.

Konservatorių deleguotas atstovas Vilius Semeška komisijos pirmininkę VRK vadovę kaltino specialiai vilkinant balsavimą dėl naujo reglamento priėmimo.

„Aš nematau pagrindo kreiptis į specialiąsias tarnybas dėl mūsų vidaus dokumento, apie kokias korupcijas čia kalbame, apskritai nesuvokiu, tai nėra kažkokie išoriniai santykiai su viešaisiais pirkimais  ar paslaugų teikimu“, – sakė V. Semeška.

„Tai akivaizdus, mano manymu, vilkinimas, nenoras naujo reglamento priimti, kuris daug kokybiškesnis, reglamentuoja pirmininkės veiksmus, raštų įkėlimus. Siūlau tikrai nestabdyti, kadangi dėl visų punktų esame balsavę, ir šiandien jį patvirtintume“, – tvirtino V. Semeška.

Jam prieštaravo liberalų deleguotas Maksimas Reznikovas, pažymėjęs, kad žiniasklaidoje pasirodžius kritinėms publikacijoms komisija privalo išsklaidyti kilusias abejones dėl naujos darbo tvarkos, ir tai geriausiai padaryti gavus atitinkamų institucijų įvertinimus.

„Mes turime pateikti atsakymą, kuris įtikintų visuomenę ir žiniasklaidą. Nėra kito varianto, tai yra būdas į tuos klausimus pateikti reikalingus atsakymus. Nebūtų toliaregiška pozicija ignoruoti visuomenę ir priimti projektą vien dėl to, kad turime teisę tai padaryti. Mes turime ir pareigą visuomenei paaiškinti, kas čia vyksta, ir tai geras būdas tai padaryti“, – kalbėjo M. Reznikovas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ šią savaitę paskelbė publikaciją, kad VRK narių parengtas naujas darbo reglamentas leistų užsirašyti daugiau darbo valandų, už kurias nereikėtų atsiskaityti.

Anot dienraščio, komisijos nariams, kuriems darbas VRK nėra pagrindinė jų veikla, prie dabar uždirbamų 500–600 eurų tai leistų prisidurti dar maždaug 300. Be to, norima atsisakyti reikalavimo nurodyti, kokius darbus VRK nariai dirbo, pagal naują tvarką užtektų nurodyti tik komisijos labui išdirbtų valandų skaičių ir kuriai kategorijai darbai priskiriami, pavyzdžiui, raštų rengimas, darbas darbo grupėse ir pnš.

VRK vadovė L. Matjošaitytė nepritaria naujai tvarkai. Anot pirmininkės, tai neužtikrintų skaidrumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių