VRK patvirtino merų rinkimų rezultatus Anykščių rajone ir Visagine

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį patvirtino merų rinkimų antrojo turo rinkimų rezultatus Anykščių rajone ir Visagine.

Anykščių rajone laimėtoju pripažintas „valstiečių“ iškeltas Kęstutis Tubis, o Visagine – tos pačios partijos atstovas Erlandas Galaguzas.

Rinkimai šiose savivaldybėse išsiskyrė tuo, kad jau įvykus antrajam turui du kandidatai – K. Tubis Anykščiuose bei „Laisvės ir teisingumo“ atstovė Dalia Štraupaitė Visagine – buvo pašalinti iš rinkimų ir po teismų sprendimų į juos grąžinti.

Naikinti rinkimų rezultatus Anykščiuose prašė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, jų kandidatas Sigutis Obelevičius prarado teisę varžytis antrajame ture į jį grąžinus K. Tubį, o rezultatus Visagine skundė antra rinkimuose likusi D. Štraupaitė.

VRK penktadienį atmetė skundus, kuriais prašyta panaikinti rinkimų rezultatus šiose savivaldybėse, ir patvirtino antrojo turo rezultatus.

VRK  pirmininkė Jolanta Petkevičienė žurnalistams teigė, kad netvirtinti rinkimų rezultatų šiose savivaldybėse nebuvo pagrindo, o dėl teismų sprendimų susiklosčiusias komplikuotas situacijas stengėsi išspręsti kuo greičiau.

VRK darė viską, kas įmanoma, kad būtų kuo greičiau išspręstos nepalankios situacijos kandidatų atžvilgiu.

„VRK darė viską, kas įmanoma, kad būtų kuo greičiau išspręstos nepalankios situacijos kandidatų atžvilgiu“, – sakė J. Petkevičienė.

D. Štraupaitė žurnalistams patvirtino skųsinati sprendimą ir sieksianti naujų mero rinkimų Visagine.

„Reikės eiti ir ieškoti teisybės, organizuoti naujus rinkimus Visagino savivaldybės, nes buvo nelygios teisės“, – sakė ji.

„Manau, kad turėtų pasisakyti ir Strasbūras dėl visko, kas vyksta, tiesiog sistema visa suardyta ir ir mes eisime tolyn“, – kalbėjo per rinkimus antra likusi kandidatė.

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Tokį sprendimą VRK priėmė po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime nurodytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Taip pat iš rinkimų pašalinta ir po teismų sprendimų į juos grąžinta buvo „Laisvės ir teisingumo“ kandidatė D. Štraupaitė Visagine.

D. Štraupaitės registracija kandidatuoti į meres buvo panaikinta VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose. Dėl to VRK šiai kandidatei leido dalyvauti antrajame mero rinkimų ture.

VRK penktadienį toliau tvirtina antrojo turo rinkimų rezultatus. Antrasis turas iš viso vyko 34-iose savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Purmaliai

Purmaliai portretas
pritariu,tikra strachaliudija !

Anonimas

Anonimas portretas
OI!! Strashnaja baba!

O, Dieve

O, Dieve  portretas
koks piktumas ..baisu ir susitiki )
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių