Pereiti į pagrindinį turinį

A.Čaplikas: premjeras pažeidė valdžių atskyrimo principą

2012-02-27 19:43
A.Čaplikas: premjeras pažeidė valdžių atskyrimo principą
A.Čaplikas: premjeras pažeidė valdžių atskyrimo principą / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Siūlydamas į darbą grąžinti atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus premjeras Andrius Kubilius pažeidė valdžių atskyrimo principą, sako valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis Algis Čaplikas.

„Savo šios dienos pareiškimu, kad vidaus reikalų ministras turi grąžinti į darbą FNTT vadovus, kurie prarado pasitikėjimą, ministras pirmininkas pažeidžia valdžių atskyrimo principą. Teisingumą Lietuvoje vykdo ne Vyriausybė, o teismai. Taigi, ministras negali padaryti to, dėl ko jau yra pradėtas teisminis procesas“, - pirmadienį pareiškė A.Čaplikas.

A.Kubilius paragino vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį grąžinti į pareigas atleistus FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą.

„Tikiu, kad padarytas klaidas reikia taisyti ir tikiu, kad ministro padaryti sprendimai galėtų būti atšaukti ir pareigūnams sugrąžinta teisė dirbti su slapta informacija, ir pareigūnai grįžtų į darbą“, - pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė A.Kubilius.

A.Čapliko vertinimu, Vyriausybės vadovas šiuo reikalavimu viešai suabejojo valstybės institucijų - Valstybės saugumo departamento, Krašto apsaugos ministerijos struktūrų, Generalinės prokuratūros ir Prezidentūros - patikimumu.

„Tokia ministro pirmininko pozicija valstybės atžvilgiu negalima“, - teigė liberalcentristų lyderis.
Į klausimą, ar LiCS liks valdančiojoje koalicijoje, A.Čaplikas pareiškė, kad į šį klausimą galės atsakyti po susitikimo su premjeru ir partijos valdybos posėdžio. Jie planuojami artimiausiu metu.

„Nesusikalbėjimas dėl dviejų pareigūnų, kuriems išreiškė nepasitikėjimą VSD, Generalinė prokuratūra, Prezidentūra, kelia įtampą. Šį klausimą reikia išspręsti“, - žurnalistams Seime sakė LiCS pirmininkas.

Jis apgailestavo, kad kalbant apie FNTT vadovų atleidimą dažnai pamirštama, jog jis susijęs su banko „Snoras“ žlugimo istorija. A.Čapliko teigimu, „Snoro“ bylą tiria jungtinės prokurorų, FNTT ir VSD pareigūnų pajėgos.

„Jeigu toje grandyje yra nepasitikėjimas keliais žmonėmis, ar gali šie žmonės dirbti, tirdami tokią sunkią bylą?“ - retoriškai klausė A.Čaplikas.

„Snoro“ istorija yra svarbiausia. Nepabėkime nuo esmės, ši istorija prasidėjo nutekinus informaciją „Snoro“ bylos istorijoje. Mes, politikai, to nežinojome, ten dalyvavo specialiosios mūsų tarnybos ir prokurorai, ir tarp jų atsirado nepasitikėjimas. Šį nepasitikėjimo klausimą reikėjo išspręsti. Ministras elgėsi pagal Lietuvos įstatymus", - pabrėžė politikas.

FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją V.Giržadą R.Palaitis atleido vasario 15 dieną motyvuodamas informacija, gauta iš Valstybės saugumo departamento (VSD), kuris generalinio prokuroro prašymu atliko tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo. Prieš tai ministras buvo panaikinęs pareigūnų leidimus dirbti su slapta informacija.

Ministras pirmininkas, susipažinęs su jam pateikta medžiaga, savo ruožtu pirmadienį sakė susidaręs nuomonę, kad „FNTT vadovų atleidimas buvo skubotas, nepagrįstas aiškiais motyvais“.

Valdančiąją Permainų koaliciją sudaro trys partijos - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų