Afganistaniečių integracija Lietuvoje stringa: tikisi geresnių būstų, o dirbti neskuba

  • Teksto dydis:

Raseiniuose apgyvendintų afganistaniečių integracija stringa. Nors turėjo pradėti visiškai savarankišką gyvenimą, dauguma svetimšalių vis dar gyvena valdiškame bendrabutyje, o siūlomo darbo atsisako, praneša LNK.

Tikisi geresnio būsto

Raseiniuose nuo vasaros gyvenantys iš Kabulo išgelbėti afganistaniečiai vis dar ten pat. Bent dauguma. Vos kelios šeimos išsikraustė ir pradėjo savarankišką gyvenimą kituose miestuose.

„Jau su septyniomis šeimomis koordinatoriai yra pasirašę sutartis dėl apgyvendinimo Kaune, galbūt kai kurios šeimos ir Vilniuje“, – komentavo Raseinių rajono meras Andrius Bautronis.

Tačiau jų įsikūrimas Lietuvoje stringa. Anksčiau politikai kalbėjo, kad pabėgėliai iš Raseinių bendrabučio išsikraustys iki lapkričio 8 dienos. Šis terminas pratęstas porai mėnesių. Tačiau tikimasi, kad šio termino neprireiks.

„Apgyvendinimo terminas pratęstas dėl to, kad nepavyko per trumpą laikotarpį surasti asmenims gyvenamojo ploto, kadangi tai yra atskiros šeimos, reikia surasti nemažai butų. Turime 34 šeimas ir 29 viengungius. Yra pakankamai didelis iššūkis“, – sakė Pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė.

Praeitą savaitę iš 20 pasiūlytų būstų migrantai atsisakė vienuolikos.

Didžiajai daliai afganistaniečių būsto ieškoti padedantis Raudonasis kryžius komentavo, kad nuomotojai atsisako išnuomoti butus sužinoję, kad juose norima apgyvendinti atvykėlius.

„Yra žmonių, kurie sutinka nuomoti, yra tokių, kurie nenori įsileisti migrantų. Ir mes negalime daryti įtakos tokiam nuomotojo pasirinkimui. Kitų būstų atsisako patys migrantai – tikisi, kad ateityje jie gaus geresnį pasiūlymą, jiems labiau patinkantį būstą. Jų lūkesčiai yra didesni, jie neįsivertina būsto nuomos kainos, todėl praeitą savaitę iš 20 pasiūlytų būstų migrantai atsisakė vienuolikos“, – teigė Raudonasis kryžius.

Ieško tik kvalifikuoto darbo

Kol ieškoma vietos gyventi, už gyvenimą bendrabutyje jiems patiems mokėti nereikia, tačiau maitinimo afganistaniečiai jau negauna – maistą perka ir gamina patys.

„Maitinimas jiems nėra organizuojamas. Jiems mokamos pašalpos, jie patys gaminasi maistą ir maitinasi“, – tikino B. Bernotienė.

Stop kadras

Prieš mėnesį afganistaniečiams įteikti leidimai dirbti ir gyventi Lietuvoje bei visoje Europos Sąjungoje, tačiau nė vienas dar nedirba.

„Kol kas visų atvykusiųjų lūkesčiai yra gauti kvalifikuoto darbo pasiūlymą“, – tvirtino Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

„Jiems Raseinių darbo vietos nebuvo patrauklu. Jie planuoja likti prie savo minčių – Vilnius, Kaunas arba Klaipėda“, – kalbėjo A. Bautronis.

Lietuvių kalbos mokomi afganistaniečiai ieško kvalifikuoto darbo. Sakosi dauguma turį aukštąjį universitetinį išsilavinimą, tačiau jų atsivežti mokslo dokumentai specialistams kelia abejonių.

Natūralu, kad Lietuvoje be diplomo kvalifikuotas darbas negali būti pasiūlytas. Žmonės tiesiog turi galvoti apie savo lūkesčių mažinimą.

„Turime daugiau negu dešimties žmonių diplomus ir sertifikatus, tačiau tik keletas iš jų galėtų būti traktuojami kaip aukštojo mokslo diplomai“, – sakė I. Balnanosienė.

Studijų kokybės vertinimo centras, kuris ir vertina diplomų atitiktį, sakė iki šiol nesulaukęs nė vieno oficialaus afganistaniečio kreipimosi dėl diplomų įvertinimo, o diplomai, kuriuos pateikė Užimtumo tarnybai, pateikti be priedų, tad negalėtų būti vertinami kaip galiojantys.

„Kai mes kalbėjome su jais dėl galimybių įsidarbinti, tai jie argumentavo, kad turi diplomus, turi išsilavinimą“, – teigė A. Bautronis.

Užimtumo tarnyba apklausė darbdavius, ieškojo laisvų darbo vietų užsieniečiams.

„Mes apklausėme šimtus darbdavių visoje Lietuvoje ir turime sąrašą per visą Lietuvą iki 500 darbo pasiūlymų konkrečiai šiems atvykusiems žmonėms“, – tikino I. Balnanosienė.

Tarp įmonių, galinčių įdarbinti afganistaniečius, ir Raseinių rajone veikianti vilnonių verpalų gamintoja „Danspin“. Beveik 500 darbuotojų turinti įmonė galėtų įdarbinti užsieniečius, tačiau jokio susidomėjimo nesulaukė.

„Šiuo metu galime priimti iki dešimties žmonių, vėliau galbūt ir šiek tiek daugiau. Galutinio atsakymo, kas toliau ir kaip viskas galėtų būti, nesulaukėme“, – kalbėjo įmonės personalo vadovė Indrė Levickytė.

Taigi jei diplomo nebus, nebus ir kvalifikuoto darbo.

„Natūralu, kad Lietuvoje be diplomo kvalifikuotas darbas negali būti pasiūlytas. Žmonės tiesiog turi galvoti apie savo lūkesčių mažinimą“, – sakė I. Balnanosienė.

Kol kas Raseiniuose pasilikti planuoja vos kelios afganistaniečių šeimos, tačiau tvirto pažado savivaldybė dar nesulaukė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jons

Jons portretas
Kvalifikuotam darbui reikia mokėti lietuvių kalbą. Na o butus jie turi patys ieskotis, nes prieglobsčio negavo. Pirdolint juos atgal į jų laukines šalis.

Lafa

Lafa portretas
Viska gauna kaip ponai ,o litovcus dabar po pusmecio 100% ,kaip sunis ismes is birzos ir niekam neidomu ,kad mokejei mokescius didziausius ir tau priklauso 9 menesius ismoka.As suprantu kurie eile metu sedi ,tuos tai senai buciau ismetes is birzos ir neleides prisiregistruoti maziausiai metus.

palaukite

palaukite portretas
Dar pora mėnesių ir didesnė dalis jų atsidurs Vokietijoje ir Švedijoje.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių