Pereiti į pagrindinį turinį

Apskritys lieka, apskričių viršininkų nebebus

2009-07-07 15:11
Apskritys lieka, apskričių viršininkų nebebus
Apskritys lieka, apskričių viršininkų nebebus / Arūno Švelnos (BFL) nuotr.

Nuo kitų metų vidurio bus panaikintos apskričių viršininkų administracijos, tačiau šį rudenį Seime dar bus svarstoma, kaip ateityje bus valdomos apskritys.

Antradienį 99 Seimo nariai balsavo už tai, kad nuo 2010 m. liepos 1 dienos nustotų galiojęs Apskrities valdymo įstatymas, nustatantis apskričių viršininkų ir jų administracijų įgaliojimus. Prieš buvo 6, susilaikė 8 parlamentarai.

Pasak apskričių reformą inicijavusios Vyriausybės, apskričių viršininkų funkcijos bus padalintos tarp centrinės valdžios ir savivaldybių, kai kurios funkcijos bus išvis panaikintos. Iki šių metų lapkričio 1 dienos Vyriausybė turi pateikti Seimui visą paketą įstatymų, kuriuos būtina pakoreguoti, įgyvendinant apskričių reformą.

Kita vertus, nors ir numatyta panaikinti apskričių viršininkų administracijas, pačios apskritys nedingsta. „Mes priėmėme įstatymą, kuris panaikina tik apskričių viršininkus, bet pačios apskritys kaip teritoriniai vienetai išlieka“, - sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas.

Vyriausybė iki lapkričio turės pateikti pasiūlymus parlamentarams, kaip organizuoti apskričių valdymą po to, kai bus panaikintos viršininkų pareigybės ir jų vadovaujamos administracijos. Mat Konstitucijos 123 straipsnyje rašoma, kad Lietuvoje privalo būti kokie nors aukštesnieji administraciniai vienetai, kuriuose valdymą įstatymo numatyta tvarka organizuoja Vyriausybė.

„Konstitucija įsakmiai nurodo, kad Vyriausybė organizuoja valdymą aukštesniuosiuose administraciniuose vienetuose, šiuo atveju - apskrityse. Man įdomu, kaip valdžia siūlys organizuoti tą valdymą apskrityse ar regionuose, jeigu jos bus taip pervadintos? Atsakymo į šį klausimą dabar nėra, nes Vyriausybė arba dėl to nėra apsisprendusi ir nežino, kaip tą problemą išspręsti, arba slepia tikrąją padėtį, nes tiesiog vietoje apskričių viršininkų atsiras kokie nors kiti pareigūnai, kurie atliks apskričių valdymo funkcijas“, - sakė socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Į šią konstitucinę problemą atkreipė dėmesį ir Seimo teisininkai. Jie savo pastabose priimtam įstatymui nurodė, kad kol kas Vyriausybė nėra pateikusi visų projektų, kurie parodytų, kaip bus sprendžiama apskričių valdymo problema po to, kai bus panaikintos viršininkų administracijos.

„Todėl nėra galimybių įvertinti reformos teisinio reguliavimo visa apimtimi. Kol nėra parengti ir pateikti kiti su reforma susiję teisės aktų projektai, nėra galimybės įvertinti projekto atitikties Konstitucijai, numatančiai Vyriausybės organizuojamą valdymą aukštesniuosiuose administraciniuose vienetuose bei kitiems įstatymams, šiuo metu reglamentuojantiems apskričių viršininkų administracijų sudarymą bei funkcijas“, - rašoma Seimo teisininkų išvadoje.

Kai rudenį Vyriausybė pateiks pasiūlymus dėl apskričių tolimesnio likimo ir jų valdymo, bus nagrinėjama, ar tie pasiūlymai atitinka galiojančią Konstituciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų