Lietuvai švenčiant Valstybės dieną, prezidentė pabrėžė šalies vienybę

  • Teksto dydis:

Lietuvai švenčiant Valstybės - Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį ragino šalies žmones pajusti, kokį išorinį palaikymą turi Lietuva ir nepamiršti vienybės.

„Visuomet atsirasdavo nepaprastų žmonių, kurie rasdavo savyje jėgų ir drąsos iš skeveldrų, pelenų vėl atkurti laisvą ir nepriklausomą valstybę, o atkūrę visada saugoti, branginti ir ginti. Ginti tai, ką dabar stengiamės daryti ir mes visi. Visų pastangomis jau 27-erius laisvės metus. Pirmai respublikai atsilaikyti iki galo nepavyko, bet mums pavyks. Su visa istorine patirtimi, įspėjančia kaip brangiai gali kainuoti nesėkmės ir klaidos. Su visu palaikymu, kokį Lietuva jaučia šiandien ir neturėjo jokiais kitais laikais“, - kreipdamasi į vilniečius ir sostinės svečius sakė prezidentė.

Šventinėje kalboje D.Grybauskaitė ragino lietuvius ketvirtadienį vakare sugiedoti Tautišką giesmę ant vieno iš daugelio šalies piliakalnių.

„Pasisemkime iš Liepos 6-osios pasitikėjimo savo valstybe ir vienybės jėgos. Tos vienybės, kuri vakare skambės nuo 100 piliakalnių, giedant Tautišką giesmę“, - sakė D.Grybauskaitė.

9 val., skambant valstybės himnui, Vilniuje prie Prezidentūros iškilmingai pakelta valstybės vėliava Trispalvė ir istorinė vėliava Vytis. Įprastai ši ceremonija vyksta vidurdienį, tačiau šalies vadovė D.Grybauskaitė ketvirtadienį išvyksta į Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų susitikimą Lenkijoje, kur susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Simono Daukanto aikštėje Lietuvos kariai iššovė tris salves Karaliui Mindaugui, Lietuvos valstybei  ir Lietuvos žmonėms. Virš sostinės praskrido NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse iš Lietuvos vykdantys Lenkijos naikintuvai.

Ceremonijoje dalyvavo buvę valstybės vadovai Vytautas Landsbergis, Valdas Adamkus, Vyriausybės ir Seimo nariai.

Valstybės dienos proga įvairiuose miestuose vyksta minėjimai, koncertai ir sporto renginiai, o vakare gyventojai tradiciškai bursis giedoti valstybės himną. Šiemet, ruošiantis kitais metais švęsti Lietuvos šimtmetį, himnas bus giedamas ant šimto šalies piliakalnių, o pagrindinis šventinis renginys vakare vyks ant Dubingių piliakalnio.

Mindaugas Lietuvos karaliumi buvo vainikuotas 1253 metų liepos 6 dieną. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

Liepos 6-oji valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę po sovietų okupacijos.

Trečiadienį valstybės dienos proga prezidentė 40-iai kultūros, mokslo ir meno atstovų įteikė valstybės apdovanojimus.

Šventiniai minėjimai vyksta ir Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Kauno pilies prieigose tradiciškai vyksta tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje 2017“.


Prezidentės sveikinimo kalba

Brangūs Lietuvos žmonės, sveikinu visus su Valstybės dienos rytu!

Pasitikime šventinę dieną su pasididžiavimo mintimis apie mūsų valstybę. Apie Lietuvos Karaliaus Mindaugo pradėtą kelią į Lietuvos valstybingumą. Į civilizaciją, į krikščionybę, į Europą. Valstybės diena tiesia tiltą nuo tolimų viduramžių – nuo trylikto šimtmečio – iki mūsų dvidešimt pirmojo amžiaus.

Šiemet dažnai kalbėdami apie Vasario šešioliktąją, Nepriklausomybės Aktą, visada pabrėžiame, kad tai – valstybės atkūrimo šimtmetis.

Valstybė iš mūsų tautos ne kartą buvo atimta, tačiau mes turėjome – visada turėjome – ką atkurti. Savo valstybę, tautinę savimonę ir savigarbą.  Kad ir kaip žiauriai nuniokotoje, nutautintoje Lietuvoje visuomet atsirasdavo nepaprastų žmonių, kurie rasdavo savyje jėgų ir drąsos iš skeveldrų, iš pelenų vėl atkurti laisvą, nepriklausomą valstybę. O atkūrę – saugoti, branginti ir ginti. Tai, ką dabar stengiamės daryti visų mūsų pastangomis. Štai jau dvidešimt septynerius laisvės metus.

Pirmajai Respublikai atsilaikyti nepavyko. Bet būtinai pavyks mums – su visa istorine patirtimi, įspėjančia, kaip brangiai gali kainuoti nesėkmės ar klaidos. Su visu palaikymu, kokį Lietuva jaučia šiandien ir kokio neturėjo jokiais kitais laikais.

Mielieji,

mūsų ilga ir nuostabi šventė tik prasideda.

Dalykimės sveikinimais ir linkėjimais su kiekvienu, kuriam brangi Lietuva, jos istorija ir ateitis. Pasisemkime iš Liepos šeštosios pasitikėjimo savo valstybe ir vienybės jėgos. Tos vienybės, kuri vakare skambės nuo šimto piliakalnių giedant „Tautišką giesmę“, kurią giedosime drauge su mūsų tautiečiais visame pasaulyje.

„Ir šviesa, ir tiesa mūs žingsnius telydi“.

Gražios šventės su Lietuva širdyje!



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi chi chi

chi chi chi portretas
Neatlaikė Putino subinlaižių galvelės Kremliaus propagandos intensyvios terapijos seansų: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo

psichiatras

psichiatras portretas
komentatoriai, priimu jus be eilės, skubiai.

Minde

Minde portretas
Turetu but vadinamas tautos isdaviku uz karuna pardaves visus i vergija
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių