A. Armonaitė: NVSC yra silpnoji grandis

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigia, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) veikla bei nesugebėjimas atrasti užsikrėtusio žmogaus kontaktų yra viena didžiausių pandemijos suvaldymo problemų.

„Mes vis dar neatsekame kontaktų. Jų yra tiek daug, kad, anot ekspertų, jei tau pakyla temperatūra, tai – 50 proc. tikimybė, kad tau yra koronavirusas. Virusas taip išplitęs šalyje, kad mes nežinome, neatsekame kontaktų. Kai buvo 100, buvo galima atsekti kontaktus ir nereikėjo uždaryti visų verslų ir visos valstybės. Dabar visiškai nevaldoma situacija. Manau, NVSC veikla yra didžiausia silpnoji grandis“, – „Žinių radijui“ sakė A. Armonaitė.

„Pamatėme ir NVSC neapskaitytas mirtis. Mes kurį laiką girdime ponios Lingienės komentarus ir panašiai. Tačiau ten yra ir viso NVSC vadovas, aš nežinau, ar kas nors žino, kad jis yra. Norėtųsi, kad jis atsakytų, kodėl yra tokia situacija. Sutinku, kad buvo objektyvių aplinkybių, nes institucija buvo per silpna. Per mažai žmonių dirbo ir nebuvo finansavimo, nes nesitikėjo, kad čia tokią milžinišką pandemiją reikės valdyti, bet vis dėlto, juk ne pirmą mėnesį sukasi koronavirusas“, – teigė ji.

ELTA primena, kad, skaitmenizuojant NVCS duomenis, rastos 804 neapskaitytos mirtys. Nustatyta, kad neapskaičiuotos 324 mirtys dėl COVID-19 ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu.

Mes vis dar neatsekame kontaktų. Jų yra tiek daug, kad, anot ekspertų, jei tau pakyla temperatūra, tai – 50 proc. tikimybė, kad tau yra koronavirusas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį teigė, kad jo neįtikino NVSC direktoriaus Roberto Petraičio paaiškinimai dėl rastų 804 neapskaitytų mirčių.

„Visą krizės laikotarpį kartojosi netikslumai dėl įvairių statistinių dalykų. Ypač susiję su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veikla. Manęs, kaip ministro, tai netenkina. Todėl buvau susitikęs su institucijos vadovu ir kalbėjome apie įvairias praktines veiklos problemas. Susitikimo metu aš nebuvau įtikintas atsakymais, todėl paprašiau, kad institucijos vadovas man raštu pateiktų išsamų situacijos vertinimą dėl nustatytų 804 neapskaitytų mirčių. Kad pateiktų situacijos susidariusias aplinkybes ir priežastis“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Dulkys.

Tuo metu NVSC Eltai antradienį teigė, kad mirčių statistikos neatitikimai atsirado ne dėl NVSC kaltės.

Nevaldoma kontaktų atranka

A. Armonaitė sako, kad verslas Naujuosius metus pasitiks rimties būsenos.

„Kažkam versle tokia situacija yra galimybė, ypač kas yra susiję su skaitmeniniais sprendimais, nuotolinėmis galimybėmis, tačiau visiems kitiems tai iššūkis. Pirmiausia kalbu apie maitinimo įstaigas, kurios net ne nuo gruodžio neveikia, o dar nuo spalio pirmieji apribojimai buvo, prekybininkai patiria iššūkių. Nuotaikos yra rimties“, – „Žinių radijui“ sakė A. Armonaitė.

Kalbėdama apie prognozes, kada galėtų būti atlaisvinti karantino suvaržymai, greičiausiai, pabrėžė ji, tai bus galima daryti įsibėgėjus žmonių vakcinavimui.

„Turime karantino ribojimus įvedę pakankamai ilgam laikui – iki sausio 31 dienos, neatmesdami nei vieno, nei kito scenarijaus. Gali būti, kad galbūt bus pratęsti tie apribojimai. Jei situacija bus ryškiai geresnė, jie atsilaisvins. Šią akimirką neturiu prielaidų, kodėl turėčiau tvirtinti, kad laisvėjimas bus labai greitas. Iš tiesų turime beveik 4 tūkst. atvejų kasdien, 80 mirčių ir vis dar nevaldomą kontaktų atranką“, – teigė ministrė.

„Kada vakcina įsibėgės, matyt, bus galima atsilaisvinti (apribojimus – ELTA)“, – pridūrė A. Armonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Baisi specialistė,visai ne į savo daržą papuolė,geriau tiktų organizuoti žiemos gėjų paradus, olimpinės tai būna ir žiemos ir vasaros.

kada pradės dirbti?

kada pradės dirbti? portretas
Tai landsbirgys reguliuoja, ką skiepyti, tai šita lozungų skleidėja ir laisvos žolės propaguotoja armon "ekonomiškai ir inovatyviai" kišasi į nacional. sveikatos centro reikalus, o kodėl dulkė vis tyli, zombių mėgėja dar nepasisakė, apie ralistę išvis nėra ką sakyti... Prasti ministeriai, bet vis tiek reikia pradėti dirbti, o ne tuščiai pliaukšti.

Da

Da  portretas
nera žodžio, žiūrint į tas mognolijas tik viena karta susimastikite ir nerinkit nebėkit į rinkimus ir nereiks verkti, renka o paskui verkia, labai man netinkamos verkšlentoju kartu pasekmiu junginiai, per 31m, neranda sau vietos mulkinimui seimo kompanijonams surenka po 141 ponaiti o po tokiu vaišiu prota minko o kur vyksta fokusai, juk dar ne viskas o kokius skaičius dar atitempia paskui savo šešėli, po 4 št jums degradai savo planus leidžia tam rikėjiui, nubėgus o po to žiūrim kokie fokusai korona migdo šenaja kas nutiko juk rinkimus per korona bėgot ir priievoles atlikti skubėjot va jums rezultatas, kauke skuduras liko, bet kažkas oi koki piniga susikauti sugebėjo,
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių