Atleista NVSPL direktoriaus pavaduotoja vėl grąžinta į pareigas

Pernai spalį iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) atleista direktoriaus pavaduotoja Rosita Marija Balčienė vėl grąžinta į pareigas.

Tai penktadienį BNS patvirtino laikinoji laboratorijos vadovė Virusologinių tyrimų poskyrio vedėja Svajūnė Muralytė.

Pasak jos, R. M. Balčienė į pareigas įstaigoje sugrąžinta vasario 8-ąją Darbo ginčų komisijos sprendimu, sudarius taikos sutartį.

„Buvo šalių susitarimas, kad ji būtų sugrąžinta į pareigas“, – sakė S. Muralytė.

S. Muralytė sausio pabaigoje pareigose pakeitė Eleną Lubienę. Pastaroji laikinąja direktore buvo paskirta lapkritį, kai iš pareigų vėl buvo atleistas bylinėjimąsi dėl neteisėto atleidimo antrosios instancijos teisme pralaimėjęs Danas Bakša.

R. M. Balčienė iš direktoriaus pavaduotojos pareigų buvo atleista, kai pasirašė sprendimą dėl papildomų teisininkės paslaugų – ši vėliau atstovavo įstaigai bylinėjantis su D. Bakša dėl neteisėto atleidimo.

Direktoriaus pavaduotoja D. Bakšos sprendimą pernai rugpjūtį nušalinti ją nuo pareigų atliekant vidinį tyrimą vadino kerštu.

„Viskas ten buvo akivaizdu ir aišku (...), tai buvo tiesiog ieškojimas priežasčių, kaip atkeršyti, atsikratyti. (...) Darbo ginčų komisija išnagrinėjusi matė, kad čia iš tikrųjų turėtume pasirašyti taikos sutartį. Su tam tikromis kompromisinėmis sąlygomis pasirašėme taikos sutartį ir buvau sugrąžinta į buvusias pareigas“, – BNS penktadienį sakė R. M. Balčienė.

NVSPL darbuotojų profesinė sąjunga sausio pabaigoje baiminosi R. M. Balčienės sugrąžinimo į buvusias pareigas. Įstaigos darbuotojų rašte ji kaltinama psichologiniu smurtu ir neetišku elgesiu.

Savo ruožtu R. M. Balčienė sakė, kad nėra jokių tokių kaltinimų faktų, įrodymų.

„Ten yra grupelė darbuotojų, kurie kalba visų vardu ir piktinasi. Aš irgi galiu pasakyti daug ką, apkaltinti vagystėmis. Nėra jokio fakto, nėra jokių įrodymų ir niekada nebuvau tuo kaltinama“, – kalbėjo ji.

Profesinės sąjungos vadovas Renatas Liberis BNS yra nurodęs, kad jai priklauso 29 darbuotojai iš maždaug 300 visoje Lietuvoje.

Pasak R. M. Balčienės, NVSPL profsąjungos nariai įstaigoje kuria „negerą atmosferą“, užsiima politikavimu, užuot dirbę savo tiesioginius darbus.

Paklausta, kaip esant įtampoms įstaigoje ketinama organizuoti tolesnį darbą, R. M. Balčienė sakė, jog „viskas stojasi į vėžes“.

„Iš tikrųjų jau atmosfera yra geresnė, nes anksčiau buvo keletas tų žmonių, kurie nesiskaitydavo su niekuo, terorizuodavo kai kuriuos darbuotojus“, – kalbėjo ji.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas spaudai Tomas Bagdonas komentare BNS nurodė, kad R. M. Balčienės sugrąžinimas į pareigas vertinamas kaip įstaigos vidinis procesas.

„Tai yra įstaigos vadovės atsakomybė – darydama sprendimus dėl savo pavaduotojų ji prisiima atsakomybę už juos“, – tvirtino T. Bagdonas.

Šią savaitę vykusiame sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio susitikime su NVSPL profsąjungos atstovais buvo aptarta bendra padėtis įstaigoje, pertvarkos planai.

„Ministras susitikimo metu patvirtino, kad į bet kokius mobingo, priekabiavimo ar darbo santykių pažeidimus bus reaguojama, jie bus tiriami tiek ministerijoje, tiek informacija persiunčiant atsakingoms institucijoms. Taip pat sutarta, kad darbuotojai bus tiesiogiai informuojami apie įstaigos pertvarkas, kurios laukia“, – komentare rašė T. Bagdonas.

NVSPL nuolatinio vadovo neturėjo nuo 2021 metų spalio, kai sveikatos apsaugos ministras iš šių pareigų konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą pirmą kartą atleido D. Bakšą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių