Pereiti į pagrindinį turinį

A.Valinskui – koalicijos užnugaris

2009-02-24 09:00
A.Valinskui – koalicijos užnugaris
A.Valinskui – koalicijos užnugaris / Redakcijos archyvo nuotr. Viltis: valdančiosios koalicijos partneriai tikina, kad prezidento rinkimai nesugriaus jų sąjungos.

Valdantieji planuoja "balsavimu kojomis", tai yra savo atstovų masiniu nedalyvavimu, sužlugdyti opozicijos rezgamą balsavimą dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Arūnu Valinsku.

Turi tvirtą daugumą

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos inicijuojamą interpeliaciją Seimo vadovui valdančiosios partijos ketina ignoruoti. Nors kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai neslepia nepasitenkinimo A.Valinsko darbu, žadama neleisti, kad jis jau šį pavasarį prarastų savo postą.

Koalicijos partneriai reiškia paramą vienas kitam, kalba apie konstruktyvų tarpusavio bendradarbiavimą ir apie susiformavusios daugumos stiprybę, kuri nebus griaunama dirbtinai.

Koalicinių partijų vadovai privačiuose pokalbiuose užsimena, kad nepasitikėjimas A.Valinsku gali priversti jo vadovaujamą Tautos prisikėlimo partiją (TPP) pasitraukti iš valdančiosios daugumos ir taip ją sugriauti. Be to, nuvertus iš Seimo pirmininko posto gali kilti dalies rinkėjų užuojauta ir parama jau oficialiai TPP iškeltam kandidatui į prezidentus A.Valinskui.

Todėl esą koalicijos partneriams bent kol kas neapsimoka remti inicijuojamos interpeliacijos parlamento vadovui. Tai reiškia, kad jeigu tokia interpeliacija būtų kovo ar balandžio mėnesį svarstoma Seimo posėdyje, valdančioji dauguma arba jos didesnioji dalis greičiausiai boikotuotų slaptą balsavimą šiuo klausimu ir taip jį sužlugdytų.

Norint atleisti parlamento vadovą iš pareigų, per slaptą balsavimą už tai turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys iš 141. Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija turi kur kas daugiau kaip pusę visų balsų Seime – 83.

Kita vertus, puse lūpų užsimenama, kad po gegužę ir birželį vyksiančių prezidento ir Europos Parlamento rinkimų daug kas gali pasikeisti ir tuomet gali atsirasti sėkmingų iniciatyvų peržiūrėti valdančiosios koalicijos sudėtį, galbūt atsisakant A.Valinsko ar net jo vadovaujamos TPP.

Mato pažangą

Valdantieji kol kas viešai nevertina rengiamo nepasitikėjimo A.Valinsku tvirtindami, kad pirmiausia turi būti sulaukta paties interpeliacijos teksto. Jis dar nėra galutinai parengtas, nors Tvarkos ir teisingumo partijos atstovai jau yra paskelbę, už ką turėtų būti reiškiamas nepasitikėjimas Seimo pirmininku: už nekompetenciją, blogą parlamento darbo organizavimą, kai kuriuos prieštaringai vertinamus, įžeidžiančias viešas kalbas.

Opozicija tvirtina iki kovo 10 d. prasidedančios Seimo pavasario sesijos suderinsianti interpeliacijos tekstą ir ją tuomet oficialiai teksianti.

Koalicijos partneriai viešai nenori kritikuoti Seimo pirmininko ir reiškia jam paramą. "Nematau priežasčių, kodėl jam turėtų būti reiškiamas nepasitikėjimas. Matau tam tikrą jo pažangą, jis sparčiai mokosi kaip politikas", – gyrė A.Valinską premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius.

Bet ir jis, ir kiti koalicijos partneriai pripažįsta, kad valdančiojoje daugumoje yra įvairių nuomonių apie Seimo pirmininką. Tuo pat metu reiškiamas įsitikinimas, kad keturių centro dešinės partijų koalicija yra pakankamai stipri ir darbinga, jos neišjudins nei inicijuojamas nepasitikėjimas Seimo vadovu, nei artėjantys prezidento rinkimai, kuriuose koalicija nekels savo bendro kandidato.

Susitarė nekelti bendro kandidato

"Koalicijos darbo pradžioje buvo sutarta, kad nėra jokios būtinybės kelti vieną kandidatą. Tai reiškia, kad kiekviena partija laisva svarstyti, ką kelti ar ką remti šiuose rinkimuose. Galbūt būtų kalbama apie bendro kandidato parėmimą per antrąjį turą", – vakar spaudos konferencijoje, skirtoje dabartinio Seimo darbo šimtadieniui, sakė A.Valinskas, kuris jau yra iškeltas TPP kandidatu į prezidentus.

Likusios koalicijos partijos dar svarsto, ką kelti ar paremti būsimuose rinkimuose. "Šį klausimą svarstysime kovo 7 d. partijos taryboje. Bet nesame numatę, kad A.Valinskas galėtų būti mūsų kandidatas. Tikiuosi, kad mūsų iškeltas kandidatas bus konkurencingas rinkimuose", – sakė premjeras A.Kubilius.

Liberalų sąjūdis irgi tik kovo 7 d. vyksiančiame suvažiavime spręs, ką iškelti į prezidentus. Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis patvirtino, kad yra "tam tikra" galimybė, jog ši partija parems A.Valinską. Tačiau E.Masiulis pabrėžė, kad iki kovo 7-osios dar išsikels ar bus iškeltas ne vienas kandidatas, todėl Liberalų sąjūdis galės pasirinkti, ką iškelti ar paremti.

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas irgi sakė, kad ši partija nėra apsisprendusi dėl savo kandidato prezidento rinkimuose. "Svarstytume A.Valinsko kandidatūros rėmimo klausimą tik tuo atveju, jeigu jis greitai sustatytų langus per riaušes nukentėjusiuose Seimo rūmuose", – juokavo liberalcentristų vadovas.

Liberalų ir centro sąjungos tarybos posėdis, kuriame žadama kelti kandidatą į prezidentus, turėtų vykti šį šeštadienį.

Akmuo, galintis išversti vežimą

Opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas prognozuoja, kad būtent prezidento rinkimai ir tai, kad juose nebus bendro koalicijos kandidato, gali sukelti valdančiųjų krizę ir galų gale žlugimą. Paklaustas, kiek gali gyvuoti dabartinė valdančioji dauguma, G.Kirkilas atsakė: "Artėja rinkimai. Tai ir gali tapti jų didžiausiu išbandymu. Jie nekelia bendro kandidato, vadinasi, turės įnirtingai kovoti tarpusavyje. Tai paskatins juos kaltinti vieni kitus padarytomis klaidomis ar ekonomikos žlugdymu. Tokia politinė kova ir gali tapti pagrindiniu akmeniu, kuris išvers koalicijos vežimą."

Bet koalicijos partneriai mano, kad prezidento rinkimai nieko nepakeis. "Tai bus normali politinė kova, ji neturės jokios įtakos koalicijos darbui. Mačiau, kad visų partnerių veiduose sukėlė šypsenas prielaidos ir insinuacijos, kad prezidento rinkimai gali suskaldyti koaliciją", – sakė A.Valinskas.

Gerai nusiteikęs A.Kubilius buvo linkęs juokauti: "Jeigu sukels problemų prezidento rinkimai, tai įsteigsime keturis prezidento postus – po vieną kiekvienai partijai. Ir jokių nesutarimų nebeliks."

Koalicijos partneriai tvirtino, kad valdančioji dauguma per šimtą dienų įrodė sugebanti dirbti, nors kai kurių nesutarimų pasitaiko. "Mums neblogai sekėsi ir sekasi. Nors padarėme klaidų ir kai kas prarado reitingus, padarėme tikrai nemažai", – teigė premjeras.

"Didžiausia klaida – išvis eiti į valdžią tokiomis sąlygomis. Bet rimtas politikas turi į ją eiti. O visa kita – darbai, kuriuos atlikdamas padarai ir klaidų. Bet jeigu jas pastebi ir taisai, tai yra gerai", – pridūrė jis.

"Kad ir darydami klaidų, vis tiek judame į priekį. Kyla tam tikrų žiežirbų, atsiranda požiūrių į situaciją skirtumų, bet visi partneriai laikomi lygiaverčiais, į visų nuomones įsiklausoma. Jeigu yra didelių nesutarimų, problema atidedama, jeigu ją reikia spręsti nedelsiant, tuomet randami bendri vardikliai", – sakė A.Valinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų