Pereiti į pagrindinį turinį

Banko sugadinta diena

2008-12-02 09:00
Banko sugadinta diena
Banko sugadinta diena / ELTA nuotr. Prekybos tinklo "IKI" komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila

Jūs negalite nusipirkti nei maisto produktų, nei degalų, nes negalima mokėti kortele, o grynųjų pinigų bankomatai neišduoda. Į tokią beviltišką padėti sekmadienį pateko nemažai banko "Swedbank" klientų.

Turi pasiruošę skelbimą

Sekmadienį nuo ryto iki maždaug 18 val. visoje šalyje strigo atsiskaitymas "Swedbank" mokėjimo kortelėmis, neveikė bankomatai. Dėl to kentėjo ne tik pirkėjai, bet ir verslininkai, netekę nemažai pajamų.

Didžiausią degalinių tinklą Lietuvoje valdantis "Lukoil" problemą išsprendė paprastai. Degalinių darbuotojai iš po prekystalių tiesiog ištraukė seniai pagamintus ir būtent tokiems atvejams saugomus informacinius lapus: "Banko kortelių laikinai nepriimame. Atsiprašome."

"Degalinėse, prie kiekvienos kolonėlės buvo pakabintas užrašas, kad kortelių jie nepriima. Pastebėjome jį bepildami degalus, bet su broliu sukrapštėme reikiamą pinigų sumą grynaisiais", – pasakojo vilnietis Tomas Krakauskas.

Kiti klientai degalinėse pamatę informacinius užrašus apsisukdavo ir išvažiuodavo.

Prekes paliko prie kasų

Nemalonių įspūdžių patyrė ir kai kurie parduotuvių bei kavinių lankytojai.

"Sekmadienį bandžiau apsipirkti "Maximoje", bet pilną prekių vežimėlį teko palikti prie kasos. Kai kasininkė pasakė, kad kortele atsiskaityti nepavyks, palikau prekes ir nubėgau iki šalia esančio bankomato. Bet šis neveikė.

Grįžusi pasiimti bent būtiniausių prekių – turėjau 20 litų – pamačiau ne vieną paliktą prekių krepšelį ir vežimėlį. Tikrai labai nemalonu, kai prisikrauni pilną vežimą ir sužinai, kad negali atsiskaityti. Ir degalų automobilyje nebe daug buvo likę, bet nesipyliau", – nemalonius sekmadienio nuotykius pasakojo Agnė Rudytė.

Sutrikimų būta ir Latvijoje

Lietuviai "Swedbank" kortelėmis naudotis negalėjo ir užsienyje. Vakar paaiškėjo, kad sutrikimų būta ir Latvijoje.

Liudininkų teigimu, atsiskaitymas mokėjimo kortele ir bankomatai ten taip pat veikė labai vangiai.

"Rygoje prekybos centre "Rimi" kasininkė kelis kartus bandė nuskaityti mano kortelę, bet nepavyko. Už pirkinius sumokėjo kolegos, nes grynųjų visai neturėjau. Nuėjęs į bankomatą, bandžiau išsiimti pinigų ir atiduoti skolą – irgi nepavyko", – pasakojo sekmadienį Rygoje lankęsis verslininkas Rimas.

Migloti banko pažadai

Sekmadienį užfiksuotų sutrikimų priežastis – banko sistemos klaida.

"Sprendžiant šią problemą, padvigubinus IT resursus, sistema buvo perkonfigūruota. Pirmadienį kaip įprasta veikė "Swedbank" bankomatai, buvo galima be trikdžių atsiskaityti mokėjimo kortele. Palaikome ryšius su savo partneriais, kurie tiria ir tikslina sutrikimų priežastis, siekiant ateityje užtikrinti sklandžią sistemų veiklą", – rašoma banko pranešime.

Bankas atsiprašė klientų ir patikino esąs pasiruošęs visus klausimus dėl klientų patirtų nepatogumų spręsti su kiekvienu atskirai.

"Kiekvienas klientas gali pareikšti pretenzijas – elektroninės bankininkystės sistemoje hanza.net, raštu, telefonu arba ateiti į klientų aptarnavimo skyrius. Yra bendra tvarka, pagal kurią tos pretenzijos bus nagrinėjamos", – sakė "Swedbank" Lietuvoje Komunikacijos skyriaus vadovė Jorūnė Juodžbalytė.

Tačiau nieko daugiau ji nežadėjo. Ar atlyginti klientams neva patirtą žalą, spręs bankas.


Prekybos tinklo "IKI" komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila

Žmonės nebuvo labai patenkinti. Suprantu juos, nes pats vakar sprendžiau dilemą, kaip sumokėti už prekes. Sutrikimai – ne mūsų prekybos tinklo kaltė.

Nieko negalėjome padaryti. Iškabinome informaciją, kad "Swedbank" kortelių laikinai nepriimame ir tiek. Bet žmonėms tai nelabai rūpėjo. Pamatę tuos lapelius jie išeidavo į kitas parduotuves.

Buvo nemažai klientų, kurie palikdavo prekes prie kasų, kiti ieškojo grynųjų ar atsiskaitydavo kitų bankų kortelėmis. Bet bėdų kilo visur, taigi klientų prarado ne tik "Iki".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų